V Lúčkach na trojdňovom podujatí postavia folkloristi plť

Liptovská dedinka Lúčky známa liečivými kúpeľmi oslavuje 730 rokov od prvej písomnej zmienky. Pri tejto príležitosti obec pripravila od piatka trojdňový program Lúčanské letné hry. Vstup na podujatie je bezplatný, informovala o tom médiá manažérka pre komunikáciu a PR Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Katarína Šarafínová.

20.07.2017 14:00
dunajec, pieniny Foto:
Plte
debata

„Folklórny súbor Lúčan sa už viac ako 40 rokov snaží o zachovávanie ľudových zvykov a tradícií. Priamo pri národnej prírodnej pamiatke Lúčanský vodopád predvedú naši folkloristi návštevníkom Liptova zbíjanie malej plte pôvodnou technikou. Plť bude funkčná a všetci budú mať možnosť sa na nej plaviť,“ prezradil starosta obce Lúčky Branislav Hrbček.

„Liptov patrí k najobdarenejším regiónom. Príroda mu dala do vienka krásne hory aj množstvo minerálnych prameňov. Ten spod Choča návštevníkom regiónu prinavracia zdravie už viac než 300 rokov. Obec Lúčky je vďaka kúpeľom známa nielen na Slovensku, ale aj za hranicami,“ priblížila Šarafínová.

Aj v minulosti sa na Liptove ťažilo drevo. Od Lúčok bolo najbližšie plťovisko v Liptovskej Teplej. Drevorubači v panských lesoch už od 13. storočia pripravovali drevo, ktoré potom doviezli na plťovisko, kde sa plte zbíjali a vybrali najčastejšie na cestu až do Komárna. Prevážalo sa týmto spôsobom nielen drevo ako stavebný materiál, ale aj liptovská bryndza, rôzne druhy syrov, tkané koberce, cepy, kolesá, hrnčiarske riady alebo drevené nádoby, teda produkty, ktoré boli zaujímavé pre ľudí v nížinách.

Program Lúčanských letných hier sa začne v piatok podvečer divadlom a posedením pri ľudovej hudbe v areáli Markuška. V sobotu od rána bude pokračovať stavaním plte, jarmokom remesiel aj varením tradičných liptovských jedál pri Lúčanskom vodopáde. Deň ukončí koncert a tanečná zábava. Nedeľa sa začne slávnostným sprievodom po obci, pokračovať bude slávnostnou svätou omšou a popoludnie bude patriť športu pre všetky vekové kategórie.

„Popri zbíjaní plte budú naši folkloristi ukazovať, ako sa voľakedy pltníci pripravovali na cesty, ako vítali do svojich radov nových členov, ako sa lúčili so svojimi rodinami. Zaznejú aj tradičné pltnícke spevy a ukážky tancov. Jedna členka nášho súboru dokonca vlastní aj časti kroja, ktorý kedysi patril najstaršej liptovskej pltníčke, našej rodáčke, pani Senkovej. Tá sa dožila viac ako 100 rokov a často sa plavila po Váhu najprv so svojím otcom a potom aj s manželom,“ uzavrela spoluorganizátorka podujatia Marta Bočeková.

debata chyba
Viac na túto tému: #Plť #Liptov