Vyberte sa na festival: Slobodná Strekovská vínna republika opäť otvorí svoje brány

Tento víkend sa uskutoční už desiaty ročník tradičného Strekovského festivalu vína, na ktorý príde 64 vinárov zo siedmich krajín Európy. Návštevníci sa môžu opäť tešiť na desiatky vystavovateľov a pestrý sprievodný program.

21.07.2017 07:00
Strekovský festival vína Foto:
Strekovský festival vína
debata

Festival svoje brány otvorí v piatok o druhej poobede a bude trvať do noci zo soboty na nedeľu. „Na festivale očakávame 10– až 12-tisíc návštevníkov,“ vyjadril sa jeden z organizátorov festivalu Tomáš Kasnyik. V areáli festivalu budú návštevníci môcť využiť bezplatné plochy na stanovanie.

„Festival sa uskutoční medzi strekovskými vinohradmi na strednom pivničnom rade. Návštevníci sa nemusia báť, že k nám netrafia, keďže bude zabezpečená doprava z vlakovej stanice,“ povedal sa Kasnyik.

Ochutnávky vína sa platia žetónmi, ktoré sa dajú zakúpiť priamo na mieste. Účastníci si však musia kúpiť oficiálny degustačný pohár festivalu.

Strekovský festival vína Foto: Strekovin OZ
vinohrad, Strekovský festival vína Strekovský festival vína

„Všetky miestne vína prechádzajú pred festivalom senzorickou kontrolou, aby návštevníci mali v ponuke len tie najlepšie. Výbor, ktorý sa skladá z miestnych vinárov, z 212 vzoriek vybral 15 najkvalitnejších strekovských vín, ktoré figurujú ako odporučené vína festivalu,“ vyjadril sa k ponuke vín Kasnyik. Ostatné výrobky, ktoré si zákazníci od vinárov kúpia, sa platia tradične v hotovosti.

Na festivale sa okrem domácich slovenských vinárov zúčastnia tiež vinári z Českej republiky, Maďarska, Rumunska, Slovinska, Nemecka a San Marína.

Víno aj koncerty a zábava

Festival obohatí aj kultúrny program. Prídu vystupujúci zo Slovenska aj Maďarska, ktorých bude viac ako tridsať. Návštevníci si budú môcť vypočuť aj tradičnú hudbu v podaní niekoľkých súborov.

Medzi najväčšie lákadlá budú patriť kapely Polemic, Desmod, Vrbovskí víťazi a taktiež spevák Peter Lipa.

Z Maďarska na festival zavítajú bývalí účastníci speváckych talentových súťaží Molnár Ferenc Caramel a Gáspar Laci.

„Okrem hudobných vystúpení chystáme aj gurmánske ochutnávky, detský dvor, hladkanie zvierat a baristické školenia,“ doplnil Tomáš Kasnyik. Návštevníci sa môžu zúčastniť aj na bežeckých pretekoch a pretekoch nordic walkingu.

Strekovský festival vína Foto: Strekovin OZ
koncert, Strekovský festival vína Strekovský festival vína

Lístky na festival si mohli záujemcovia do konca júna zakúpiť v predpredaji na webovej stránke festivalu. Teraz sú vstupenky k dispozícii už len na mieste. Lístok na piatok stojí 13 eur, na sobotu 16 eur.

Návštevníci si môžu prikúpiť aj degustačný pohár a žetóny, ktorými sa platí za ochutnávky vína.

V Strekove bude počas festivalu premáhavať zdarma kyvadlová doprava na miesto konania podujatia.

Zabezpečená bude aj doprava z Nových Zámkov. Spiatočný lístok bude stáť dve eurá.

Autobusy budú premávať v hodinových intervaloch. Cestovný poriadok je uverejnený na stránkach festivalu Strekovin.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #víno #festival