Motýle v bruchu? Na nose! Na Liptove vystavujú 3 000 exotických farebných exemplárov

Hovorí sa, že keď muž chce dostať dámu do intímnej situácie, sľúbi jej "ukázať zbierku motýľov". Podľa ďalšej metafory "mať motýle v bruchu" znamená byť zaľúbený. Slovné spojenie "z kukly sa vyliahol motýľ" často používame v súvislosti s tým, keď pôvodne nevábna dievčina dospeje do ženskej krásy.

31.07.2017 07:00
Motýlia záhrada, motýle Foto:
7-ročný Maxim z Bratislavy s motýľom rodu Morpho.
debata (5)

Motýľ je nesporne jeden z najkrajších príslušníkov triedy hmyzu, poetická výzbroj básnikov, symbol krásy a krehkosti.

Až do polovice septembra možno zažiť nádherne farebné exotické motýle doslova na vlastnej koži. Zapózovať si s motýľom na ramene, prste ruky a ak máte dostatok guráže – posedí aj na vašom nose.

Kukly, z ktorých sa už vyliahli motýle. Foto: Dávid Popovič
Motýlia záhrada, motýle Kukly, z ktorých sa už vyliahli motýle.

V Liptov Aréne, ktorá sa nachádza vedľa známeho akvaparku Tatralandia, je totiž možné navštíviť neobyčajnú výstavu Motýlia záhrada. Na ploche 1 200 štvorcových metrov by v priebehu júla už malo byť vyliahnutých do tritisíc exotických motýľov.

Motýle z Anglicka sa vyliahnu priamo na výstave

Vchádzame dnu cez dvojité lietacie dvere, čím vzniká akýsi bezpečnostný priestor, aby motýle neuleteli. A takisto je to „miesto poslednej kontroly“ predtým, ako návštevník výstavu opustí. Aby si omylom nejakého krásavca neodniesol.

„Kráčajte opatrne, lebo motýle často sedia aj na zemi,“ upozorňuje nás brigádnička v zelenom tričku. Bohužiaľ, výnimočne sa stane, že niektoré z behajúcich detí motýľa nevedomky prišliapne.

Motýľ má cuciak ako slamku, ktorá je v pokoji... Foto: Dávid Popovič
Motýlia záhrada, motýle Motýľ má cuciak ako slamku, ktorá je v pokoji skrútená.

To je ešte odpustiteľné, určite je však nepochopiteľná situácia, keď brigádnik upozorní 5-ročné dievčatko, že nesmie motýľovi trhať krídla, a jeho rodičia nijako výchovne nezareagujú. Veď – deje sa niečo?

Na ploche je natiahnutý zelený koberec a na paletách sú poukladané kvetináče s kvetmi. V pravom zadnom rohu haly je fóliovník, kde sa v špeciálnych podmienkach, pri teplote 25–28 stupňov Celzia a 80-percentnej vlhkosti, z kukiel liahnu motýle.

„Objednávame ich každý týždeň z motýlej farmy v Anglicku, prichádzajú v polystyrénovej škatuľke obalenej buničinou a naši zamestnanci kukly špeciálne prilepujú na drevené lišty, kde sa z nich vyliahnu motýle,“ vysvetľuje Ivona Kapitáňová z firmy Zookontakt, ktorá je manažérkou projektu.

Motýlí účes 15-ročnej Sáry. Foto: Dávid Popovič
Motýlia záhrada, motýle Motýlí účes 15-ročnej Sáry.

„Samotné motýle nepotrebujú špeciálne podmienky v podobe presného rozpätia teplôt a vlhkosti vzduchu. Snažíme sa objednávať také druhy, ktorým vieme zabezpečiť potravu – cucajú nektár z rastlín v kvetináčoch alebo ovocnú šťavu z prezretého ovocia, ktoré majú nakrájané v miskách.“

Myšlienka projektu sa rodila už od minulého leta. „Pred výstavou sa v tejto hale konal koncert, takže to celé bolo potrebné stavebne prispôsobiť. Naťahovali sme koberec, stavali kvetináče z paliet, ručne sme zošívali dohromady dvanásť pásov siete, ktorá je nad hlavami návštevníkov.“

Vycvičiť si doma motýľa

„Motýle by ľudia nemali chytať sami, ale požiadať brigádnika, nech im ho podá,“ zdôrazňuje Ivona Kapitáňová. „Sú to krehké stvorenia, niekedy sa zachytia aj do koberca a je ľahké zlomiť im nožičku či krídlo.“

Na prste - či radšej na nose? Foto: Dávid Popovič
Motýlia záhrada, motýle Na prste - či radšej na nose?

Niektoré motýle tu po vyliahnutí z kukly žijú len pár dní, v rámci tejto krátkej časti vývojového cyklu je úlohou samičiek len oplodniť vajíčka, neprijímajú ani potravu. Iné tu žijú týždeň, nanajvýš dva mesiace.

„Veľmi by som chcel jedného domov vycvičiť si ho,“ vyjadril svoju túžbu 7-ročný návštevník Maxim z Bratislavy. Nie je celkom jasné, čo všetko má na mysli pod „výcvikom“, pri životnosti motýľa pár dní či týždeň na dlhodobý „letový tréning a pristávanie na povel“ asi nezostane veľa času. Mimochodom, malá motýlia farma sa dá na internete kúpiť aj domov.

„Cieľom motýlej záhrady je v dnešnej digitálnej dobe priblížiť ľuďom prírodu a ukázať zblízka formou zážitku životný cyklus motýľov. My nedovážame kukly. Každý zákazník dostáva uzatvorenú nádobku s húsenicami a potravou. Zhruba po siedmich dňoch sa húsenice zavesia pod viečko nádobky a v rámci prvého veľkého zázraku prírody sa z vitálnej húsenice stane nehybná kukla. Keď sa všetky zakuklia, viečko sa prenesie do motýlej záhrady v podobe sieťky. Druhým veľkým zázrakom prírody je vyliahnutie motýľov. Naozaj fascinujúci zážitok! Následne deti motýle kŕmia kvapkami nektáru pomocou plastovej pipety. Po niekoľkých dňoch by ich mali vypustiť do voľnej prírody,“ vysvetľuje Martin Grančič, konateľ firmy, ktorá domácu motýliu farmu predáva.

Motýlia záhrada Foto: Dávid Popovič
Motýlia záhrada, motýle Motýlia záhrada

Tégliky s húseničkami sa z klimatických dôvodov posielajú od marca do polovice septembra. Je to obľúbené zážitkové učenie v materských a základných školách.

Ako ich prilákať do záhrad

Na Slovensku žije podľa odborníkov približne 2 700 druhov motýľov. Mnohé z nich sú vzácne, pretože ich prirodzené biotopy sa kvôli zásahom človeka do prírody postupne strácajú.

Najväčšiu súkromnú zbierku motýľov na Slovensku má Martin Jagelka. Tento milovník motýľov vlastní viac než 200-tisíc exemplárov. Motýle sú užitočné, pretože opeľujú kvety a skrášľujú náš svet svojou prítomnosťou.

Ovocie, na ktorom sa motýle hostia, musí byť... Foto: Dávid Popovič
Motýlia záhrada, motýle Ovocie, na ktorom sa motýle hostia, musí byť prezreté.

Úžitok v rámci kolobehu prírody prinášajú aj počas svojho vývoja, pretože mnohé druhy húseníc sa živia burinami a slúžia ako potrava vtákom či iným živočíchom.

Martin Jagelka odporúča prilákať ich do svojich záhrad. Treba im urobiť aspoň malý priestor s kúskom divočiny – so žihľavou, skorocelom, s púpavou, bodliakmi, na ktoré motýle kladú svoje vajíčka.

Najväčšou hrozbou je pre ne chémia. Zo sto nakladených vajíčok sa dožije dospelosti, čiže vývojového štádia motýľa, asi 2 až 5 jedincov. Okrem chrobákov, bzdôch, mravcov, ôs, pavúkov, vtákov, netopierov či obojživelníkov je pre nich najväčšou hrozbou – človek.

Zaujímavosti o motýľoch

Motýľ so sklenenými krídlami: Nazýva sa Greta oto a jeho krídla sú priehľadné, bez sfarbenia, len konce sú tmavohnedé, niekedy červené či oranžové. Majú rozpätie do šesť centimetrov. Vidieť ho možno od Mexika až po Argentínu.

Motýľ, ktorý predstiera smrť: K ohrozeným druhom, ale zároveň najdlhšie žijúcim motýľom, na Slovensku patrí žltáčik rešetkovitý. Dožíva sa takmer rok. Na prežitie používa prefíkaný trik – v nebezpečenstve predstiera smrť. Po pár sekundách však nečakane vzlietne. 

Motýľ chameleón: Nazýva sa dúhovec menší a ako jediný u nás žijúci motýľ mení farbu krídel podľa toho, z ktorej strany naň dopadá svetlo.

Najväčší európsky motýľ: Okáň hruškový je oficiálne najväčším európskym motýľom, ktorý sa vyskytuje aj na Slovensku. Lieta najmä večer a v noci. Jeho húsenice sa niekoľkokrát zvliekajú, preto menia vzhľad z čiernych na oranžové až krikľavozelené so žltými i modrými

Motýľ so smrtkou: Nočný motýľ lišaj smrtihlav na mnohých pôsobí hrôzostrašne. Má rozpätie krídel až 13 centimetrov a na svojom tele nosí výstražnú smrtku. V ohrození vydáva špecifický zvuk, ktorý má odstrašiť nepriateľa. 

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Liptov #motýle