Hore Hontom, dole Hontom, na bicykli aj ku skalným dutinám

Denník Pravda prináša letný seriál o cyklotrasách - Slovensko zo sedla bicykla. Budeme šliapať na pedále, aby sme vám ukázali, že aj u nás sú bezpečné cyklochodníky, ktoré vedú mimo rušných ciest a sú vhodné aj pre rodiny s deťmi. Predstavíme pekný kus prírody a zaujímavosti, ktoré sa dajú vidieť zo sedla bicykla. Veľa šťastných kilometrov.

29.07.2017 07:00
cyklista, bicykel, poľná cesta, cyklotrasa,... Foto: ,
Veľká časť cyklotrasy vedie po dunách s rozľahlými poľami.
debata (2)

Do Dudiniec v hontianskom regióne lákala ľudí najmä povestná liečivá minerálna voda. Prichádzajú sem uľaviť svojmu telu, ktoré kvária zdravotné problémy s pohybovým aparátom či so srdcom a s cievami.

V regióne okolo kúpeľného mesta sa však rozhodli, že okrem oddychu chcú návštevníkom ponúknuť aj možnosť aktívneho trávenia voľného času.

Výsledkom je šesť vyznačených trás, ktoré možno prejsť na dvoch kolesách. Cyklistov navádzajú k miestnym atrakciám, ktoré jazdu povýšia na niečo viac ako len šliapanie do pedálov.

„Chceli sme zaplniť dieru, ktorá tu v tejto oblasti bola. Predtým sme tu nič také nemali,“ hovorí výkonný riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Dudince Michal Cmarko.

Vďaka eurofondom vyznačili spolu šesť trás – Tesársku, Lišovskú, Súdovskú, Šahanskú, Hrušovskú a Cyklomagistrálu Dr. Téryho. Navrhnúť ich pomohli ľudia, ktorí okolie poznajú zo sedadla bicykla.

Nie všetci starostovia boli projektom spočiatku nadšení. „Niektorí to vítali. Boli však aj takí, ktorí mali obavy z toho, že zvýšený pohyb turistov naruší súkromie obyvateľov,“ hovorí o začiatkoch Cmarko. Na to, aby mohli trasy viesť cez katastre obcí, však bol treba súhlas starostov. Napokon ich presvedčili.

Cmarko pripomína, že dotácia sa týkala len vyznačenia cyklotrás. „Cesty, po ktorých vedú, sme neupravovali. Zostali tak, ako boli,“ podotýka výkonný riaditeľ.

Súčasťou projektu bolo aj vytvorenie portálu s podrobnými informáciami o každej trase a vydanie brožúrky, ktorá je k dispozícii v dudinskej turisticko-informačnej kancelárii.

Na webovej stránke si môžu záujemcovia vopred zistiť, kadiaľ jednotlivé cyklotrasy vedú, akú majú dĺžku a aké zaujímavé odbočky sa na nich nachádzajú. Niektoré úskalia však odhalí až samotná bicyklovačka priamo v teréne.

Rodinám s deťmi sa podľa webovej stránky odporúča trasa s názvom Tesárska. S 18 kilometrami predstavuje najkratšiu trasu v regióne. Spolu s odbočkami sa však môže natiahnuť približne na 27 kilometrov. Ak by to predsa len bolo priveľa, dá sa skrátiť približne o polovicu.

Trasa je zokruhovaná, štart je zároveň cieľom. Prepája mesto Dudince s obcami Terany a Hontianske Tesáre. Ideálne je vyraziť z Dudiniec, kde si môžete prevziať brožúrku v turistickom centre. My sme štartovali v obci Terany neďaleko futbalového ihriska.

Skalné dutiny, roklina a zaniknutý kostol

Na okruhu, ktorý vedie malebnou krajinou Hontu, sa núka niekoľko zaujímavých zastávok. Hneď za železničnými koľajami pri obci Terany nabáda cyklosmerovník na kilometrovú zachádzku. Pod zalesnenými svahmi sa ukrývajú niekdajšie vínne pivnice.

Na jar sa v Tesárskej rokline objavujú štyri až... Foto: Žaneta Mikulíková, Pravda
Tesárska roklina, vodopád, príroda, les, mostík, turistika, turisti, turistický chodník Na jar sa v Tesárskej rokline objavujú štyri až osem metrov vysoké vodopády.

Ich poloha je zaujímavá, pretože vinice sa rozprestierajú na druhej strane chotára. Vzdialenosť medzi nimi je asi dva kilometre. Farebné dierka, ktoré vedú do útrob zahĺbených skladov a ktoré boli kedysi rozprávkovo zarastené machom a papradím, sú dnes vylámané a pivnice zväčša zívajú prázdnotou.

Aj vo Dvorníkoch si miestni obyvatelia vyhĺbili do svahu do pivničky, v ktorých uchovávali víno a zeleninu. Na prvý pohľad vyzerajú ako kôpky trávových trsov so skrýšami pre zver alebo líščie či zajačie nory.

Medzi Teranmi a Dvorníkmi (časť Hontianskych Tesár) je zas na jar utešený pohľad na lúku v prírodnej rezervácii Šinkov salaš. Najmä v apríli až máji zakvitne dožlta vzácnou trvalkou. Hlaváčik jarný je zákonom chránený a v stredoslovenskom regióne je veľmi zriedkavý. „Paradoxne je tu jedna z jeho najväčších koncentrácií na Slovensku,“ hovorí Cmarko.

Azda najzaujímavejšou zastávkou na celej trase sú takzvané dúpänce – skalné dutiny vyhĺbené do poddajnej tufovej skaly ukrytej v riedkom lesnom poraste. Po ich návšteve je ešte ďalší dôvod na zotrvanie v príjemnej lesnej klíme.

O pár metrov ďalej je totiž vstup do Tesárskej rokliny. Areál tejto jedinečnej kaňonovitej prírodnej pamiatky je zaradený do piateho, najvyššieho stupňa ochrany. Najmä na jar tu voda vytvára štyri až osem metrov vysoké vodopády.

K histórii privedie cyklistov asi dvojkilometrová odbočka z poľnej cesty medzi Hontianskymi Tesármi a Dudincami. Pri osade Patkôš odkryli pozostatky zaniknutého Kostola sv. Michala z 12. storočia. Sakrálnu pamiatku objavili náhodou v roku 1990. Počas hlbokej orby došlo k porušeniu klenby hrobky vtedy ešte neznámeho podzemného priestoru.

Rozbitá poľná cesta ničí pôžitok

Okruh vedie najmä po poľných a lúčnych cestách. Na dvoch miestach však križuje cestu európskeho významu E77, v Hontianskych Tesároch a v Dudinciach. Kým sa z nej zíde, pár metrov po nej treba prejsť. Medzi Teranmi a Hontianskymi Tesármi má trasa rovinatý charakter a mimo obcí vedie po nespevnených cestách.

Komu neprekáža zápach dudinskej minerálnej... Foto: Žaneta Mikulíková, Pravda
Dudince, kúpele, fontána, minerálka, Komu neprekáža zápach dudinskej minerálnej vody, ktorej miestni hovoria prdľavka, môže si ju načapovať do fľaše.

Od cesty E77 sa už začína pozvoľné stúpanie. Značky vedú cyklistov až na poľnú cestu hore nad obcou. Tá sa plynule tiahne do kopca až k bodu, kde sa stáča vľavo. Až do Dudiniec potom jazda pokračuje po zvlnených dunách.

Poľná cesta bola kedysi spevnená, dnes je na viacerých úsekoch rozbitá až na kamene. Niektoré zostali pevne ukotvené, iné sa uvoľnili. V tých najhorších úsekoch je jazda nepríjemná a môže byť aj nebezpečná. Pád na ostré kamene by nemusel dopadnúť na dobre. Niekoľkokrát sme preto z bicykla zosadli a prešli peši.

Riaditeľ OOCR Cmarko podotýka, že v prvej fáze išlo len o vyznačenie trás. Teraz sa uchádzajú o dotáciu na vybudovanie cyklochodníkov. „Určite to treba zlepšiť. Niektorí starostovia sa o úseky nestarajú. Niektoré miesta nechajú zarásť a cyklisti sa ponosujú, že tadiaľ nevedia prejsť,“ podotýka.

Dana Kohútová, starostka obce Hontianske Tesáre, stav Tesárskej cyklotrasy nepozná. „Osobne som si ju neprešla.“ Obec neplánuje ani nijaké úpravy. „Udržiavame trasy a turistické značenie, ktoré sme robili, ale tie sú určené na pešiu turistiku,“ dodáva.

Cyklisti zvyknú kritizovať aj značenie. „Niektoré miesta vraj nie sú dobre vyznačené, a preto tam blúdili. Iní cyklisti sa však orientovali bez problémov,“ hovorí Cmarko. Problémom podľa neho je, že im kradnú cyklosmerovníky. „Nemáme kapacitu na to, aby sme to každú chvíľu kontrolovali,“ pripomína.

Na trase tiež chýbajú odpočinkové miesta. Jedno by sa zišlo medzi Hontianskymi Tesármi a Dudincami, kde sa široko-ďaleko rozprestierajú len polia a niet tu prístrešok, kde by sa dalo ukryť pred páľavou. Zato sa tu dá pokochať výhľadmi ako z maľovaných obrázkov. V závere poľnej cesty sa odkrýva pohľad na Dudince, kam sa schádza okolo starých viníc.

V Dudinciach si môžu cyklisti prečítať povesť o pôvode kúpeľov či miestnych travertínových útvaroch. Komu neprekáža sírovodíkový zápach minerálnej vody, ktorú miestni volajú prdľavka, môže si ju načapovať do fľaše. Príjemný chládok poskytne veľkorysý park Búroš, ktorý sa rozprestiera medzi kúpaliskom Dudinka a hotelmi s kúpeľnými hosťami.

Spomedzi šiestich trás je podľa Cmarka najvyužívanejšia Tesárska a Súdovská. „V hlavnej sezóne sa v turisticko-informačnom centre zastaví do mesiaca asi 20 ľudí, ktorí tu odstavia bicykle a s prilbami v rukách sa prichádzajú informovať o miestnych cyklotrasách. Zoberú si brožúru a hneď vyrazia. Kúpeľní hostia chodia bicyklovať pomenej,“ hovorí Cmarko.

Donedávna tu nebola možnosť požičať si bicykel. „Miestne hotely ich poskytovali len svojim klientom. Jeden z nich však nedávno zakúpil viacero bicyklov, ktoré požičiava aj pre verejnosť,“ prezrádza riaditeľ OOCR.

Dúpänce vytesali do skaly, nevie sa prečo

Asi jeden a pol kilometra od Tesárskej cyklotrasy sa v lesíku ukrývajú takzvané dúpänce. Ide o sústavu umelo vytvorených jaskynných dutín, ktoré prvýkrát opísal roku 1902 Andrej Kmeť. Kedy presne vznikli a na aký účel sa používali, je dodnes záhadou.

Jednou z najzaujímavejších zastávok popri trase... Foto: Žaneta Mikulíková, Pravda
dúpänce, skala, dutiny, jaskyne, jaskyňa, hont Jednou z najzaujímavejších zastávok popri trase sú umelo vytvorené skalné dutiny – dúpänce.

Predpokladá sa, že v minulosti slúžili ako skalné obydlia. Pripisuje sa im aj význam skrýš, ktoré ľudia využívali ako ochranu pred náhlymi vpádmi tureckých skupín. Drancovačky bolo treba prečkať v bezpečí niekoľko hodín, nanajvýš dní.

K dúpäncom vedie čiastočne asfaltová, no prevažne lúčna cesta. Na mieste, kde sa rozchádza, posielajú smerovníky zvedavcov doľava popri lese. V jednom momente sa však vyjazdené koľaje strácajú a tu môžu cyklisti zneistieť, kam ďalej.

Po zosadnutí z bicykla sme zbadali akýsi tunel, ktorý viedol dovnútra lesa. V ňom sa ukrýva ohnisko s informačnou tabuľou. Dážď ju však rozmočil natoľko, že sa z nej o dúpäncoch veľa dočítať nedalo.

Dodnes sa v tejto lokalite zachovali dutiny s jednou, dvomi a ôsmimi samostatnými miestnosťami. Od toho sú odvodené aj ich názvy – jednodierka, dvojdierka a osemdierka. Skalu s osemdierkou vidieť už zdola, hoci ju sčasti zakrýva lesný porast.

Asi do polovice cesty sa k nej dá vyjsť celkom pohodlne. Strmejší začiatok pomáhajú prekonať akési provizórne schody. K jaskyni potom treba vyliezť po skale za pomoci reťaze.

Základné informácie

  • trasa: štart a cieľ Terany (neďaleko futbalového ihriska)
  • dĺžka: 18 km, spolu s odbočkami približne 27 km
  • prevýšenie: asi 130 m
  • prechádza cez: Terany, Hontianske Tesáre, Dudince
  • náročnosť: rekreačná
  • bicykle: krosový, horský
Foto: Pravda
mapa, cyklotrasa, Hont, Dudince

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #bicykel #cyklistika #Dudince #Slovensko zo sedla bicykla