Študentka Jana zažila zemetrasenie na Kose: Bolo to desivé, zavládla aj panika

Niekoľko hodín strávili turisti na gréckom ostrove Kos, ktorý zasiahlo zemetrasenie v noci na piatok, pod šírym nebom. Doba, počas ktorej sa museli ľudia zdržiavať vonku, aj sila zaznamenaných otrasov a zážitku, sa výrazne líšila podľa toho, ako ďaleko od hlavného mesta ostrova sa nachádzali.

22.07.2017 17:14
Kos, Grécko, zemetrasenie Foto: ,
Pasažieri sa zhromažďujú pred letiskom na ostrove Kos, kde sa pre zemetrasenie lety zrušili a odložili.
debata

Podľa Barbory ​​Hudečkovej, ktorej otrasy prerušili poslednú noc pred návratom do Brna, nočné dobrodružstvo príjemným zážitkom rozhodne nebolo.

Pre ďalšiu Češku – Janu Švejnohovú z Bystřice pod Pernštejnem – bola tá noc „desivá“, vonku kvôli otrasom zostala nakoniec až do šiestej hodiny rannej.

„Nikdy som nezažila zemetrasenie a ešte s takou intenzitou. Myslím, že na to nikdy nezabudnem, pretože človek zistí, ako rýchlo sa niečo môže zboriť,“ uviedla.

Od utorka je táto devätnásťročná študentka s rodičmi a bratom ubytovaná v hoteli v oblasti Lambi, len dva kilometre severne od centra metropoly ostrova.

Otrasy a hluk, ktorý zemetrasenie okolo 00:30 SELČ spôsobilo, pokladala najprv za prechádzajúce nákladné auto. „Rýchlo som sa však vyviedla z omylu a prebudila brata,“ pokračuje Švejnohová.

Turisti spia na plážových ležadlách na pláži... Foto: SITA/AP, Petros Giannakouris
Kos, Grécko, zemetrasenie Turisti spia na plážových ležadlách na pláži ostrova Kos po tom, ako oblasť zasiahlo zemetrasenie.

Spoločne najprv hľadali útočisko v dvernom ráme, lebo z počutia vedeli, že tam by malo byť bezpečnejšie. Keď sa skončili prvé otrasy, spolu s ďalšími hosťami sa vydali z hotela von.

„Videli sme, ako sa napríklad vylial bazén a popadali nejaké sochy. Veľa informácií sme nemali, len nám povedali, aby sme ostali vonku a vôbec nechodili do budov,“ opísala situáciu.

Ona sama preto vyhľadávala podrobnosti na Twitteri a oznamovala ich ďalším hosťom. Tí sa postupne pokúšali zaspať na ležadlách či sedadlách z hotelovej lobby a od bazéna.

„Mysleli sme si, že za chvíľku bude koniec, ale zemetrasenie sa v rôznych intenzitách vracalo,“ uviedla Švejnohová.

Preto bolo podľa nej náročné zaspať. „V tej chvíli človek vnímal akékoľvek otrasy aj posun stoličiek. Dalo by sa povedať, že tu chvíľkovo zavládla aj panika,“ pripustila.

Zemetrasenie na gréckom ostrove Kos poškodilo... Foto: Reuters, COSTAS BALTAS
Kos, Grécko, zemetrasenie Zemetrasenie na gréckom ostrove Kos poškodilo aj ikony v chrámoch.

Báru Hudečkovú z Brna otrasy prebudili v jej hoteli v letovisku Kardamena asi 30 kilometrov od hlavného mesta ostrova.

„Boli sme ubytovaní na treťom poschodí, a tak som cítila pohyb postele a v kúpeľni nám popadali veci. Počula som však, že ľudia ubytovaní na prízemí toto necítili,“ povedala ČTK táto devätnásťročná študentka, ktorá je na Kose s rodičmi.

Zemetrasenie so silou 6,7 stupňa zasiahlo v noci na piatok Kos aj neďaleké turecké pobrežie. Centrum malo v hĺbke desiatich kilometrov a vo vzdialenosti asi 11 kilometrov od najbližšie obývaného mesta.

Na Kose si vyžiadalo dva životy – tureckého a švédskeho občana – a viac ako 120 zranených, z ktorých štyri vážne prípady letecky prepravili na ošetrenie na Krétu.

Zemetrasenie dočasne uzavrelo aj miestne letisko, a tak sa piatkový návrat brnenskej študentky oneskoril zhruba o tri hodiny.

Následky zemetrasenia na Kose. Foto: Reuters, COSTAS BALTAS
Kos, Grécko, zemetrasenie Následky zemetrasenia na Kose.

Na televíznych záberoch a fotografiách hlavného mesta ostrova vidieť popraskané múry, niektoré zosunuté na kaviarenské stolíky v centre.

Nič také dramatické Hudečková ešte nezažila. Na Twitteri v noci s pobavením konštatovala, že z izby si automaticky aj hlboko po polnoci vzala okrem pasu a mobilného telefónu tiež slnečné okuliare.

„Je mi strašne ľúto personálu tu. Snažia sa, akože je všetko ok, ale jednoducho vidieť, že sú z toho všetci v šoku,“ napísala tiež.

Evakuovaní za priaznivého, hoci veterného počasia boli podľa českej turistky všetci obyvatelia jej hotela s približne 250 izbami.

„Dovolenku mi to nepokazilo, pretože dnes odlietam, ale nič príjemné to nebolo,“ uzavrela Hudečková.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #zemetrasenie #Kos