Na hrade v Starej Ľubovni zrekonštruujú mierové stretnutie kráľov z roku 1412

Na hrade v Starej Ľubovni si koncom týždňa pripomenú historickú udalosť, ktorá sa odohrala priamo na hrade v roku 1412, mierové stretnutie kráľov Žigmunda Luxemburského a Vladislava II. Jagelovského.

26.07.2017 14:00
debata

„Bolo to stretnutie, ktoré zasiahlo celý spišský región, pretože práve tu obaja panovníci podpísali zmluvu, takzvaný Spišský záloh,“ informoval riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík.

Na návštevníkov bude čakať pestrý program, v rámci ktorého jazdci predvedú svoje jazdecké umenie na koňoch, sokoliari lov pernatými dravcami a všetko vyvrcholí na kráľovskej hostine.

Program hradných dní bude trvať od piatka 28. do nedele 30. júla vždy o 11:00, 13:30 a 15:30.

Hradné dni pripomenú rok 1412, keď v Európe zúrila vojna. „Na poľsko-uhorskom pohraničí sa vypaľovali mestá, obyčajní ľudia už neverili ani na zázraky. Na hrade Ľubovňa však svitla nádej, keď sa tam začali zbiehať poslovia, zvestovali o stretnutí kráľov, ktorí by dohodli očakávaný mier,“ opísal historické udalosti Mikulík.

Na hrad potom podľa jeho slov prichádzali kráľovské sprievody, rytieri, vytrvalí jazdci i potulní kaukliari.

„Zo širokého okolia sa zvolalo 116 kuchárov a pekárov, zabilo 28 vykŕmených volov, 382 oviec, 6 312 sliepok a doviezlo 16-tisíc vajec, nachystané boli sudy s vínom,“ pripomenul prípravy na mierové stretnutie na hrade v Ľubovni riaditeľ múzea.

Práve tie chce hrad priblížiť návštevníkom. „Ukážeme im, ako vyzeral hradný chaos, keď sa všetci pripravovali na príchod kráľov, ako sa všetko upratovalo, varilo, ako sa pripravovala armatúra na slávnostné paľby,“ uviedol Mikulík.

V programe bude účinkovať Młopolska choręgiew husarska z Krakowa, šermiarska skupina Bojník z Bojníc a sokoliarska skupina sv. Bavona z Banskej Štiavnice. V piatok 28. júla ponúkne hrad aj nočnú prehliadku hradu s názvom Kto nechcel, aby medzi Uhorskom a Poľskom zavládol mier…

„Počas nej tiež poodhalíme zákulisie mierového stretnutia kráľov. Program vyvrcholí nočnou ohňovou šou o 22:00 na nádvorí hradu,“ doplnil Mikulík. Prvý nočný vstup bude o 21:00, ďalšie tri každých 15 minút do 21:45.

debata chyba
Viac na túto tému: #hrad #Stará Ľubovňa