Na Slovensko príde Legiovlak – múzeum na koľajniciach

Na Slovensko zavíta legionárske múzeum na koľajniciach – Legiovlak. Záujemcovia si môžu vlaky, ktorými sa presúvali československé légie, pozrieť v deviatich slovenských mestách. Turné, na ktoré sa tento špeciálne upravený vlak vydá, bude trvať od začiatku augusta až do konca septembra. Vstupné bude zadarmo.

01.08.2017 07:00
debata (2)
Foto: csol.cz
Legiovlak, plagát,

Pojazdné múzeum Československej obce legionárskej má pripomínať sté výročie boja légií za samostatný štát. Súprava historických vagónov jazdí od roku 2015. Zatiaľ bola krátko v Bratislave, teraz sa však vydá na dvojmesačné putovanie po Slovensku.

Prehliadky v Českej republike sú veľmi obľúbené a ročne prilákajú okolo 100-tisíc návštevníkov.

„Pevne veríme, že podobný záujem vzbudíme aj na Slovensku. Na 5-tisíc Slovákov, ktorí slúžili v ruských légiách a na dve tisícky vo Francúzsku a Taliansku by sa nemalo zabudnúť,“ vyjadril sa tajomník projektu Jiří Charfreitag.

Vojaci bývali v ťažkých podmienkach, dôstojníci si však dopriali luxus

Historické vagóny sú zrekonštuované tak, aby verne zodpovedali dobovým reáliám a návštevníkom čo najviac priblížili život legionárov. Súpravy legionárskch vlakov boli totiž pojazdnými kasárňami a legionári sa museli postarať o všetko sami.

„Bežný príbytok vojakov predstavovala tzv. tepluška pre 16 mužov. Vysokí dôstojníci však bývali v luxusných osobných vozňoch. Obidve varianty si budú môcť návštevníci pozrieť,“ dodal Charfreitag.

Návštevníci si ďalej môžu prezrieť aj vozeň poľnej pošty alebo zdravotný voz s improvizovanou chirurgickou sálou. Spôsob boja legionárov priblíži obrnený vagón vyzbrojený delom a guľometmi, štábny vagón pre plánovanie operácií, či plošinové vozne na presun materiálu.

Legiovlak, panoráma Foto: csol.cz
Legiovlak, výstava Legiovlak, panoráma

Legiovlak predstavuje spoločnú vojenskú históriu Slovákov a Čechov a chce sa zamerať hlavne na mládež, ktorej je sto rokov stará história pomerne vzdialená.

„Slováci mali vstup do lédií obtiažnejší ako Česi, ale spoločným bojom a najmä v osobe Milana Rastislava Štefánika dokázali, že sú moderným národom túžiacim po nezávislosti a vlastnom štáte,“ povedal Jiří Charfreitag.

Dôležitý bol aj vplyv slovenských krajanov v Spojených štátoch. Mnohí z nich podporovali odboj finančne.

O vznik Československa sa zaslúžili aj legionári

Legiovlak sa skladá z 13 rekonštu­rovaných vagónov, akými sa československí legionári prepravovali naprieč Ruskom po Transsibírskej magistrále v rokoch občianskej vojny.

„V tomto roku to bolo presne sto rokov, odkedy sa naši legionári vyznamenali v bitke pri Zborove. Návšteva Legiovlaku je skvelou príležitosťou ako si udalosť pripomenúť a dozvedieť sa viac o tom, aké odhodlanie predchádzalo vzniku Československa,“ uzavrel Charfreitag.

Pri návšteve Legiovlaku s Českslovenskou obcou legionárskou spolupracuje Ministerstvo obrany Slovenskej republiky, Železničná spoločnosť Slovensko, Nadácia Milana Rastislava Štefánika, Klub historickej techniky vo Zvolene a mnohí ďalší.

Na webových stránkach Československej obce legionárskej je k dispozícii aj virtuálna prehliadka vagónov. Návštevníci sa môžu na vlaky tešiť vo svojich mestách v nasledujúcich termínoch:

  • Žilina: 1. – 6. 8. 2017
  • Dolný Kubín: 7. – 9. 8. 2017
  • Poprad: 11. – 13. 8. 2017
  • Medzilaborce: 15. – 16. 8. 2017
  • Humenné: 18. – 20. 8. 2017
  • Košice: 22. 8. – 3. 9. 2017
  • Zvolen: 5. – 10. 9. 2017
  • Nitra: 12. –17. 9. 2017
  • Bratislava: 19. – 28. 9. 2017

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vlak #koľajnice