Najpreceňovanejšie atrakcie Európy (a čo navštíviť namiesto nich)

Pamiatky a prírodné krásy starého kontinentu sa pravidelne objavujú v rôzne zoradených rebríčkoch „najlepších a najhorších“ podľa prieskumov, návštevnosti, vybavenia či odporúčaní turistov.

21.08.2017 07:00
láska, vzťah, cestovanie, radosť Foto:
Ilustračné foto
debata

Niektoré rady sú pravdivé a mnoho návštevníkov ostane na mieste sklamaných zo samotnej atrakcie, ceny či množstva turistov, iným sa neoplatí veriť a o zážitok budete mať postarané.

Portál Thisisinsider.com oslovil niekoľkých skúsených cestovateľov, aby vytipovali pár známych a obľúbených miest, ktoré sú však značne nadhodnotené alebo si ich jednoducho nebudete môcť vychutnať kvôli návalom ľudí či pre krátkosť času, ktorú vám určí vstupný poriadok.

London Eye

Ohromné ruské kolo na brehu rieky Temža sľubuje zo svojich sklených „kapsúl“ úžasný výhľad na celú metropolu Británie – veď meria 135 metrov. Bežnému návštevníkovi sa však môže zatočiť hlava už pri pohľade na cenník: 30-minútová jazda stojí 22 eur.

Ak túžite po vtáčej perspektíve, zamierte do Switch House, nového krídla britského národného múzea moderného umenia Tate Modern, ktoré ponúka nádherné panoramatické výhľady – a zadarmo.

Alebo si zamierte do Sky Garden, trojpodlažného verejného priestoru v hornej časti budovy Walkie Talkie s upravenými záhradami a vyhliadkovou terasou, ktorá ponúka neuveriteľné výhľady na Londýn.

Príspevok, ktorý zdieľa Chiara Murtas (@chiaramurtass),

Oia

Zažiť západ slnka na vychýrenom gréckom ostrove Santorini, typickom svojimi bielymi domami s modrými strechami, je nepochybne zážitkom na celý život. To si evidentne povedali tisíce turistov, ktorí prichádzajú s nabitými baterkami fotoaparátov, aby zachytili jedinečnú chvíľu červeného neba nad mestečkom Oia.

V skutočnosti je západ slnečného kotúča rovnako čarovný aj v iných častiach ostrova, napríklad z majáka Akrotiri na juhozápade alebo v meste Fira.

Alebo sa vyberte za večernými snímkami na loď. Malé plavidlá domácich pravidelne vozia turistov z prístavov Vlyhada a Ammoudi na krátke súkromné okružné cesty.

Príspevok, ktorý zdieľa Katie Heilenday Grant (@katieholiday),

Šikmá veža v Pise

Kto by navštívil Toskánsko, a obišiel by túto svetoznámu pamiatku? Málokto. A práve preto sú trávniky okolo plné ľudí, ktorí sa fotia v „ikonickej“ póze – akože sa snažia nakláňajúcu sa zvonicu držať, aby úplne nespadla. A dlhočizné sú aj rady na vstup do veže s točitými schodmi, z ktorých sa nejednému zakrúti hlava.

Namiesto toho sa vydajte asi 25 minút na sever, do iného toskánskeho mesta Lucca. V malebnom mestečku je omnoho menej turistov, no stále mnoho atrakcií. Doprajte si nákup na ulici Via Fillungo alebo sa prejdite na bicykli okolo starých mestských hradieb.

Najzaujímavejšou je krucifix Volto Santo, románska katedrála z 11. storočia s unikátnou sochou biblickej postavy Nikodéma, s ktorou každoročne 13. septembra za súmraku prechádza mestom procesia osvetlená romantickými sviečkami.

Príspevok, ktorý zdieľa George Hartley (@georgehartley99),

Reichstag

Nemecký parlament je jednou z „povinných“ atrakcií v Berlíne – obrovská sklená guľa, v ktorej po obvode vedie točitý chodník, ponúka krásne výhľady na mesto. To je však všetko.

Priamo do zasadacej miestnosti parlamentu či do ďalších priestorov sa bez špeciálneho povolenia nedostanete, nehovoriac o dlhočizných radoch, ktoré sa denne tvoria pred vchodom.

Ak túžite po nadhľade, zamierte na Postupimské námestie do 25-podlažnej veže Panoramapunkt. Je vyššia ako Reichstag, takže budete mať dokonca lepší panoramatický výhľad.

Príspevok, ktorý zdieľa Bex (@beccawoolcott),

Notre Dame

Gotická katedrála, ktorú obnovili v 19. storočí, je jednou z dominánt Paríža. Chrám Matky Božej je vyzdobený viac ako 50 kamennými postavami, v roku 1804 tu pápež pomazal Napoleona I. a Victor Hugo práve sem umiestnil dej svojho najslávnejšieho románu, ktorý vraj napísal preto, aby mesto primäl k rekonštrukcii katedrály.

Toto všetko prispieva k tomu, že chrám je celoročne preplnený návštevníkmi, ktorí celkový dojem zo sakrálneho priestoru plného histórie kazia.

Na neďalekom parížskom predmestí je, našťastie, rovnako okázalá, no menej preplnená alternatíva – gotický skvost Saint-Denis z 13. storočia s ohromujúcimi vitrážami, niektorými najstaršími svojho druhu. Bazilika má navyše svoj strašidelný príbeh – v 3. storočí na tomto mieste sťali prvého parížskeho biskupa Denisa.

Príspevok, ktorý zdieľa Gina Millam (@ginamillam),

Amalfitánske pobrežie

Niet pochýb, že región Kampánia má svoje jedinečné čaro, zvlášť, ak sa ním kocháte z Capri. Ostrov je však vždy plný turistov, a tak alternatíva v podobe lodného výletu do miestnych jaskýň či Lido del Faro,ktoré nie sú také obliehané návštevníkmi, príde vhod.

Ak preferujete úplný pokoj, vynechajte Amalfitánske pobrežie úplne a zamierte na opačný breh Talianska. Apúlia, priamo v opätku apeninskej čižmy, láka tichším prostredím, piesočnatými plážami (na rozdiel od skalnatého brehu Amalfitánskeho pobrežia) a roztomilými mestečkami s vynikajúcimi reštauráciami.

A určite neobíďte pobrežné mesto Otranto v provincii Lecce, ktoré založili Gréci. Okrem rôznorodých pláží sa hrdí aj unikátnou katedrálou so stredovekou podlahovou mozaikou, ktorá sa považuje za jeden z najlepších svetových príkladov umenia a ikonografie stredoveku.

Príspevok, ktorý zdieľa Andrea Gasbarri (@greatgasbo),

Zdroj: Thisisinsider­.com; Wikipedia.org

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #cestovný ruch #atrakcie