V najkontroverznejšom chráme sveta mnísi vedia, kde je duša Steva Jobsa

Jedna z najväčších svätýň Wat Phra Dhammakaya leží tak blízko bangkokského letiska Don Mueang, že pri pristávaní ho máte pod sebou ako na dlani. Napriek svojej rozľahlosti ho mnoho ľudí prehliadne. Ako to? Jednoducho preto, že ako chrám vôbec nevyzerá, minimálne sa nepodobá na žiaden thajský.

20.08.2017 07:00
debata (1)

Príspevok, ktorý zdieľa la Repubblica.it (@larepubblica),

Budhistický chrám postavili v Pathum Thani v roku 1970 a rozprestiera sa na neuveriteľných 3 237 485 metroch štvorcových. Jeho súčasťou je 150 budov.

Centrom modlitebne je guľovitá stúpa, čo je budhistická stavba – symbol pokoja a mieru, ktorá svojím tvarom pripomína telo Budhu sediaceho v meditácii a je naplnená budhistickými relikviami.

Stúpa vo Wat Phra Dhammakaya je taká obrovská, že je pokrytá 300 000 obrazmi Budhu, všetky sú približne vo veľkosti človeka.

Čo sa týka kapacity, je náročné odhadnúť jej maximálnu mieru, ale určite sa pohybuje v státisícoch. Len do hlavnej haly sa zmestí vyše 150 000 pútnikov, to je však stále len časť celého areálu.

Príspevok, ktorý zdieľa kaprowkaidow (@kaprow_kaidow),

Nastálo žije v chráme 3000 mníchov, čo je najviac zo všetkých v celom Thajsku. Všetci navštevujú rovnomennú školu Hnutie Dhammakaya. A práve tu sa dostávame ku kontroverzii chrámu.

Mnohí kritici totiž vyčítajú organizácii a aj celému chrámu Wat Phra Dhammakaya, že ťaží z komercializácie budhizmu. Náklady na chod celého komplexu, ktoré sa odhadujú na približne 900 000 000 eur, sa kompletne hradia z verejných príspevkov a darov.

Mnoho Thajčanov a budhistov zo zahraničia však má za to, že organizácia Dhammakaya je sekta, ktorá láka ľudí – a ich peniaze – na správy o zázračných uzdraveniach. Hnutie tiež mnohí obviňujú z korupcie, sprenevery a podvodov.

Medzi perličky patrí, že organizácia krátko po smrti zakladateľa Apple Steva Jobsa vyhlásila, že vie, kde sa nachádza jeho reinkarnovaná duša…

Príspevok, ktorý zdieľa kaprowkaidow (@kaprow_kaidow),

Z chrámu Wat Phra Dhammakaya však vychádzajú aj pozitívne správy. Druhá stránka „komercializácie budhizmu“ je, že toto náboženstvo sa vďaka hnutiu dostalo viac do povedomia sveta. Svoje učenie šíri do 18 krajín sveta v 24-hodinovom satelitnom vysielaní.

Propagáciou meditácie a podporou rôznych verejných informačných programov prispelo hnutie k poklesu fajčenia a požívania alkoholu medzi thajským ľudom – čím si vyslúžilo dokonca pochvalu Svetovej zdravotníckej organizácie.

Chrám tiež zo získaných prostriedkov podporuje aj iné menšie svätyne na juhu krajiny, kde moslimské povstania často ohrozujú existenciu tamojších budhistických komunít.

Zdroj: Wikipedia.org; Weirdandamazin­gtravel.about­.com; Wikipedia.org; Huffingtonpos­t.com

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Thajsko #budhisti #kláštor #Bangkok #chrám #svätyňa