Osem podivných atrakcií, ktoré by ste vo Francúzsku nehľadali ani vo sne

Deti od nebožtíka, votrelec bez predátora, chrám parašutistov – toto by ste vo Francúzsku nečakali.

05.09.2017 07:00
prekvapenie, údiv Foto:
debata

Novinár – patrón plodnosti

Na slávnom parížskom cintoríne Père Lachaise nájdete okrem iných aj hrob žurnalistu Victora Noira, ktorý zomrel v roku 1870 počas súboja s Pierrom Bonapartem, prasynovcom Napoleona.

Soche ležiaceho Victora sa časom začali pripisovať fertilizačné účinky. Ženy, ktoré si prajú otehotnieť, preto navštevujú jeho hrob a dotýkajú sa jeho „mužských partií“, o čom svedčí aj značne vyleštená hrča v oblasti rozkroku.

Príspevok, ktorý zdieľa Van Hanos (@sonah_nav),

Votrelec

Pochybnosti o cestovaní v čase definitívne vyvracia umelecké dielo v Betlehemskej kaplnke v meste Saint-Jean-de-Boiseau. Inak sa vizáž starobylej sochy, ktorá dokonale pripomína „hrdinov“ z amerického Sci-Fi z roku 1979, vysvetliť nedá…

Alien as gargoyle

Príspevok, ktorý zdieľa Cool Man (@fazerofgod),

Giganti medzi miniatúrami

Maličký chrám Notre Dame hneď vedľa Eiffelovej veže, v blízkosti zámok Château de Chambord a obďaleč Versailles? Brusel má Mini-Európu a Yvelines zasa Mini-Francúzsko.

V tematickom parku môžete na jednom mieste obdivovať mnoho z francúzskych hlavných pamiatok v podobe verných kópií a zároveň sa vžiť do roly obra.

Príspevok, ktorý zdieľa Mandaly jc Eiffel (@mandalyjc),

Dračí dom

Aj draky kráčajú s dobou a už dávno neplatí, že bývajú v temných vlhkých jaskyniach. Jeden šesťhlavý obýva vilu vo dvore kráľovského zámku de Blois v údolí Loiry. Hlavy aj chvost mu síce trčia z okien, no on si nesťažuje a teší sa hojným návštevám turistov.

Jeho dom je oficiálne múzeom La Maison de la Mágia Robert-Houdini, ktoré je venované životu a dielu francúzskeho iluzionistu Jeana Eugèna Roberta-Houdiniho. Drak sa na znak dobrej vôle každú celú hodinu preberie zo spánku a pozdraví návštevníkov.

Príspevok, ktorý zdieľa Sweety Mely | 29yo | Tours (@sweety_mely),

Desivá lyžovačka

Lyžovačka vo francúzskych Alpách je snom mnohých milovníkov zimných športov. V stredisku Trois Vallées je však samotný príchod omnoho vzrušujúcejší ako radovánky na snehu.

Dráha tamojšieho letiska Courchevel sa v mnohom podobá na lyžiarsky svah – 540-metrový pás asfaltu má sklon 18,5 percenta.

Pristávajúce stroje síce značne spomalí, no štartovať z nej si netrúfne hocikto. Piloti sem môžu zamieriť len so špeciálnym povolením.

Príspevok, ktorý zdieľa Fly the finest 24/7 (@skyrevery.ru),

Večný parašutista

Návštevníci kostola v normandskom Ste Mère Eglise sa často vydesia pri pohľade na vysokú strechu. Z hrotu totiž visí na svojom padáku zachytený americký výsadkár John Steele.

Domáci potom turistov vždy upokoja, že ide len o sochu, ktorá pripomína Deň D z roku 1944, keď sa začala jedna z najväčších vojenských operácií druhej svetovej vojny – Overlord, teda vylodenie spojencov v Normandii.

A že táto dedina parašutistov miluje, dokazujú aj (zrejme jediné na svete) farebné vitráže s týmto motívom priamo v kostolných oknách.

Príspevok, ktorý zdieľa Darren Wilcox (@dwlds),

Múzeum v stoke

V parížskom kanálovom múzeu síce nežijú nindža korytnačky, ale to mu na zaujímavosti neuberá. Časť kanalizačnej siete francúzskej metropoly je totiž otvorená pre verejnosť a skutočne sa je na čo pozerať.

Vchod do Musée des Égouts de Paris nájdete pri moste Alma na ľavom brehu Seiny a po vstupe sa pred vami otvorí tajuplný podzemný svet. Malé múzeum o histórii a fungovaní kanalizácie v Paríži ročne navštevujú tisíce turistov.

Príspevok, ktorý zdieľa @bwfol,

Lebka Jána Krstiteľa

V katedrále v severofrancúzskom Amiens sa nachádza strieborný podnos s podivnou relikviou. Ľudská lebka bez spodnej čeľuste pred 2000 rokmi údajne patrila kazateľovi, ktorý doplatil na vyčítanie hriešneho života kráľovi Herodesovi. Či ide skutočne o pozostatky biblického proroka, nie je jasné.

Amiens cathédrale (crâne de Saint Jean-Baptiste) 1.jpg
Par Amanda Slater, from Coventry (England) — https://www.flickr.com/photos/pikerslanefarm/1763673039, CC BY-SA 2.0, Lien

Zdroj: Wikipedia.org; Telegraph.co.uk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko