V sobotu vyrazí historický vlak k Ochtinskej aragonitovej jaskyni

Nostalgickou jazdou historickým vláčikom na Gemer sa začína 12. augusta druhá polovica výletov za Svetovým dedičstvom UNESCO v košickom regióne. Cieľom výletu Hor sa na Gemer bude Ochtinská aragonitová jaskyňa, ktorá je jedinou sprístupnenou aragonitovou jaskyňou v Európe. Odchod z košickej železničnej stanice je naplánovaný o 8:10 a návrat o 19:00.

09.08.2017 15:00
jaskyňa, Ochtinská aragonitová jaskyňa, kryštál Foto:
Aragonitové kryštály v Ochtinskej aragonitovej jaskyni.
debata

Každá zo šiestich verejnosti prístupných jaskýň Svetového dedičstva UNESCO na území košického regiónu vyniká niečím iným. Unikátnosť Ochtinskej aragonitovej jaskyne spočíva v jej výzdobe starej desiatky tisíc rokov.

„Najstaršia generácia aragonitu v tejto jaskyni má takmer 140-tisíc rokov, najmladšia sa v súčasnosti len tvorí a jej jednotlivé útvary majú dva až štyri milimetre. Zaujímavosťou je, že Ochtinská aragonitová jaskyňa je jednou z troch sprístupnených aragonitových jaskýň na svete. Zvyšné dve sú v Mexiku a Argentíne, takže tento klenot Košického kraja je vlastne európskym unikátom,“ zdôraznila riaditeľka organizácie Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková.

Príroda v jaskyni vytvorila skvostnú výzdobu, najvzácnejším aragonitovým útvarom je tzv. železný kvet pripomínajúci koraly.

Aj počas štvrtej nostalgickej jazdy Vlakom za UNESCOM sa cestujúci odvezú v legendárnych motorových vozňoch typu 810. Podľa predsedu OZ Detská železnica Košice Ľubomíra Lehotského sa účastníci výletu majú na čo tešiť.

„Okrem pamiatky Svetového dedičstva UNESCO budú môcť tradične vidieť aj krásy okolia. Medzi nimi aj krásne gemerské mestečko Štítnik, v ktorom sa práve v tento deň konajú obľúbené Štítnické hradné hry,“ uviedol Lehotský.

V Štítniku sa nachádza aj evanjelický kostol zo 14. storočia, v ktorom je vzácna nástenná výzdoba, ale aj najstarší organ na Slovensku. Vodný hrad postavený v 15. storočí je zas dejiskom spomínaných Štítnických hradných hier.

Ako uviedla Vargová Jurková, v druhú septembrovú sobotu organizátori pridajú jazdu Leto v Raji. Záujemcovia, ktorí sa na prvú cestu nedostali pre veľký záujem, môžu opätovne ísť na výlet k Dobšinskej ľadovej jaskyni.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vlak #jaskyňa