Jedenásť vecí, ktoré turistov v Európe poriadne prekvapia

Starý kontinent so svojimi historickými pamiatkami, úchvatnou architektúrou, prírodnými atrakciami a svojráznymi zvykmi a pestrou kultúrou každoročne láka stovky tisícov Američanov či Austrálčanov. Môžu tu na pomerne malom území navštíviť rôzne krajiny so svojimi unikátmi. Je však niekoľko vecí, ktoré cestovateľov z iných kontinentov v Európe zaskočia.

23.08.2017 07:00
pivo, krígeľ, výčap, alkohol, čašníčka, Nemka,... Foto:
Všetci Taliani sú nahodení, Francúzi snobskí, Briti chladní, Česi opití, Nemci suchopárni? Nie.
debata (4)

Stereotypy neplatia

Je pravda, že južné národy sú temperamentnejšie a družnejšie, no ak mimoeurópski turisti očakávajú, že všetci Taliani budú nahodení ako zo škatuľky, Francúzi snobskí a hrubí, Briti chladní, Česi opití, Nemci suchopárni a totálne nudní, Škóti lakomí, ostanú prekvapení svojím omylom.

Príde nadšenie aj sklamanie

Niektoré pamiatky a atrakcie, na ktoré sa Austrálčania a Američania najviac počas svojho Eurotripu tešia, ich nadchnú. Očarení ostanú napríklad v Koloseu, chráme Sagrada Familia, na Eiffelovke či v Alpách. No iné zasa v ich cestovateľských denníčkoch zanechajú otázku „načo som sem šiel?“. Sklamaním často býva maličký a davom obstúpený bruselský Cikajúci chlapec či podobne drobná Malá morská víla na kameni v Kodani, navyše s dymiacou továrňou v pozadí.

Mnoho ľudí fajčí

Najmä Austrálčania sú zvyknutí na čistý vzduch a tento zvyk sa u nich vytráca. Preto sú mnohí prekvapení, koľko Európanov si vychutnáva svoju kávičku či poobednú siestu s cigaretou v ruke.

Alkohol sa pije skôr

Kým americký tínedžer si na svoj prvý pohár piva musí počkať ako na svätý grál, európski mladí trávia bežne večery s drinkami v rukách. Rovnako požívanie alkoholických nápojov nie je v mnohých miestach zakázané ani na verejných priestranstvách.

Káva a Taliansko sa jednoducho nedajú oddeliť. Foto: SHUTTERSTOCK
Benátky, káva, kanál, Taliansko, gondoly, šálka Káva a Taliansko sa jednoducho nedajú oddeliť.

Káva nie je vždy delikatesa

Kto si brúsil zuby na voňavé horské presso, môže ostať sklamaný. Aj (najmä západná) Európa je podobne ako Spojené štáty či najmenší kontinent zaplavená sieťami bistier ponúkajúcich pollitrové presladené nápoje, ktoré by slovo „káva“ ani nemali mať v názve. Posledným ostrovom kávovej nádeje, kde si na poriadnu prípravu, chuť aj podávanie skutočne vo väčšine kaviarní potrpia, je Taliansko.

Víno je (vraj) lacné

Mnohí turisti sú v Európe prekvapení, že skutočne dobré stolové víno sa tu dá kúpiť za 5 či 6 eur (Austrálčania si za takýto „luxus“ priplatia, za kvalitnú fľašu nápoja bohov musia dať v prepošte aj 20 eur).

Jedlo nevaria všade top šéfkuchári

Mnohí mimoeurópski návštevníci odchovaní na burgroch a pizzi sa tešia na vynikajúcu európsku gastronómiu. Niektorí sú následne sklamaní, že nie každá reštaurácia, hoci aj v Paríži, kam vkročia, podáva jedlá od Michelinovských kuchárov.

Siesta skutočne existuje

Južná Európa počas letných mesiacov stále využíva možnosť poobedného oddychu v čase najväčších horúčav. Mnoho návštevníkov je napriek varovaniam bedekrov prekvapených, keď tesne po obede nájde len prázdne ulice, zavreté obchody aj reštaurácie.

Na prácu je poobede jednoducho príliš teplo. Foto: SHUTTERSTOCK
spánok - modrá spálňa - modré steny - oddych Na prácu je poobede jednoducho príliš teplo.

Krádeže nie sú na dennom poriadku

O mnohých preľudnených metropolách sa hovorí ako o semenisku vreckových zlodejov, proti ktorým sa nedá brániť, lebo si jednoducho vystriehnu svoju chvíľu. Je pravda, že veľké davy napríklad v Barcelone, Ríme či Prahe priťahujú kriminálnikov a oni sa špecializujú na nadšených turistov obdivujúcich pamiatky, avšak nie sme proti nim bezbranní. Stačí svoje cennosti nosiť namiesto ruksaka v dobre zazipsovanej kabelke pod ramenom či v prednom vrecku nohavíc.

Hororové čakacie doby sa nekonajú

O európskych top atrakciách ako Sagrada Familia, či Louvre kolujú po svete správy, že sa pred nimi denno-denne tvoria niekoľkohodinové rady turistov a dostať sa dnu si vyžaduje minimálne kempovanie od večera. V skutočnosti mnohé turistické atrakcie majú na internete možnosť objednať si vstup vopred na konkrétny čas, a tak sa vyhnúť nekonečnému radu.

Neexistuje celoeurópska SIM karta

Pri dlhších pobytoch je často výhodné kúpiť si miestnu telefónnu kartu. Američania aj Austrálčania sú zvyknutí používať v celej krajine služby jedného operátora. V Európskej únii aj napriek nedávnym zmenám v roamingovej politike jednotný trh telefónnych operátorov nefunguje.

Zdroj: Traveller.com.au; Podtail.com; Stuff.co.nz

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #Európa