Stop žmurkaniu, zákaz škaredých koní, žiadny denim – najdivnejšie zákony sveta

Zákony, nariadenia a vyhlášky dokážu byť niekedy riadne bizarné. A niektoré, čo vznikli hoci aj dávnej minulosti, platia dodnes, lebo ich jednoducho zabudli zrušiť.

31.08.2017 07:00
prekvapenie, zhrozenie, údiv, žena, rúž, emócia Foto:
Pri niektorých zariadeniach sa budete chytať za hlavu (ilustračné foto).
debata

Podľa zákonov amerického mesta Ottumwa v Iowe majú muži zakázané žmurkať na ženy, ktoré nepoznajú. Či to platí pre jedno, oko, alebo obe, nevedno.

Alabama zašla v uvažovaní ďalej. Podľa niekoľko storočí starého zákona mohli miestne autority udeliť výtržným párom pokutu za sex na schodoch kostolov po západe slnka. (O intímnostiach počas bieleho dňa sa zákon nezmieňuje…)

Oklahome požívajú psy špeciálne privilégiá. Nie je tam totiž dovolené tváriť sa na nich nevraživo či akokoľvek škaredo. Obyvateľov, ktorí sa mračia na psy, môže postihnúť pokuta či dokonca väzenie. Bolo by zaujímavé zistiť, či zákon vymedzuje aj výnimky, ako napríklad napadnutie psom.

Connecticute sa štvornohí miláčikovia až tak dobre nemali. Zákon z 18. storočia zakazoval ich majiteľom vzdelávať ich.

V roku 2011 podpísal guvernér amerického štátu Tennessee zákon, ktorý bol na prvý pohľad v poriadku – z krádeže hesla na portály zábavných služieb, ako napríklad Netflix, sa stal zločin. Trestným sa však zároveň stalo aj zdieľanie hesla.

Krása je relatívna, a preto posúdiť, či niekto dodržal alebo porušil tento zákon je aj pri tej najlepšej vôli priam nemožné. Mesto Wilbur vo Washingtone si totiž stanovilo pravidlo, že jeho obyvatelia nesmú na verejnosti jazdiť na škaredom koňovi.

Otváranie konzervy s tuniakom či sladkou kukuricou dá niekedy riadne zabrať. Obyvatelia Spades v americkej Indiane však nemajú povolené otvárať ich strelami zo zbrane. Skutok by mohol byť vyhodnotený ako trestný čin so sadzbou troch mesiacov vo väznci.

Presuňme sa k protinožcom. Austrália si potrpí na úroveň obliekania džentlmenov, a preto vydala nariadenie, ktoré zakazuje pánom nosiť oblečenie bez ramienok. Podľa sto rokov starého zákona z Melbourne musia muži pamätať na rukávy.

Milenci na najmenšom kontinente sa tiež vo vlakoch musia zdržať prejavov náklonnosti, pretože ich nezdvorilé správanie môže polícia pokutovať desiatkami dolárov. Sprievodca má právo takého páry okamžite vykázať z vlaku.

Reštrikcií v oblasti odievania sa týka tiež jeden zo zákonov v niektorých talianskych mestách. Červenú tam má akákoľvek obuv, ktorá pri chôdzi vydáva nadmerne hlasné zvuky. Pred časom dokonca v Capri zatkli dvoch turistov, pretože ich žabky obťažovali mľaskavými zvukmi mesto.

Zaľúbenci by si zasa mali dávať pozor v talianskom Eboli, neďaleko Neapolu. Bozkávanie počas jazdy ich totiž môže vyjsť až na 560-eurovú pokutu.

Exotický Singapur sa musí zaobísť bez sviežeho dychu, je tam totiž pod pokutou takmer 500 eur zakázané žuť a vypľuť žuvačku na zem. Z rovnakého dôvodu tam žuvacie gumy ani nepredávajú.

Na stravovacie spôsoby apelujú úrady aj v New Jersey. V tamojších reštauráciách je v rozpore so zákonom nahlas si usrkávať z polievky. Ostáva len dúfať, že kuchári berú do úvahy hlad svojich zákazníkov a neservírujú im príliš horúce polievky, ktoré sa inak, ako chlípaním, konzumovať nedajú.

Zdravie tých najmladších a zároveň gastronomické dedičstvo robí vrásky na čele francúzskej vlády, a tak sa rozhodla konať. V snahe minimalizovať príjem cukru študentov, ale tiež ochrániť tradičnú kuchyňu, zakázala v školských jedálňach a bufetoch dochucovadlá, ako napríklad kečup, a koreniny. (Pre porovnanie, v USA je kečup kvalifikovaný ako zelenina.)

O ženskej emancipácii sa dnes často hovorí, ale v meste Whitesville, ktoré sa nachádza v americkom štáte Delaware, by si vydajachtivé dievčatá mali počkať na požiadanie o ruku od muža. Ak by ich totiž napadlo iniciatívne vziať veci do vlastných rúk a navrhnúť sobáš svojmu priateľovi, súd by ich mohol uznať vinnými z výtržníctva.

Ženy to majú náročné aj na Floride – zvlášť tie slobodné, ovdovené alebo rozvedené. V nedeľu totiž nesmú absolvovať zoskok padákom bez svojho manžela. Za porušenie tohto pravidla vraj hrozí pokuta či väzenie.

A do tretice zákon diskriminujúci ženy. Vo Vermonte nesmú babičky bez písomného povolenia svojho manžela nosiť zubné protézy.

bolívijskom La Paze smie vydatá pani vypiť v bare či reštaurácii len jeden pohár vína. Dámy, ktoré by vypili viac, by sa vraj stali morálne a sexuálne laxnými a ich manželia sa preto s nimi môžu rozviesť.

Kraj Salt Lake v Utahu zasa neoblomne nástojí na vysokej kultúrnej úrovni domácich aj návštevníkov. Prezieravo preto začlenil do zbierky zákonov zákaz prenášania huslí v papierových vreckách. Kraj tiež zakázal najímať si pozaunistov ako zvukovú reklamu na aukcie.

O tento zákaz sa postarala samotná americká NSA (Národná bezpečnostná agentúra). V 90. rokoch totiž začala upodozrievať obľúbenú elektronickú hračku Furbyho zo špiónstva a tajného nahrávania rozhovorov. Neskôr však svoje obvinenia stiahla a úbohého plyšáka vyhlásila za neškodného. Furby však vie svoje…

V meste Taber, v kanadskej Alberte, sa všetci hádajú pošepky. Nechcú predsa utŕžiť pokutu 150 dolárov za krik, rev či nadávky na verejnosti.

Kanada tiež v roku 2004 zakázala detské chodúľky na kolieskach, pretože sú vraj nebezpečné a oneskorujú motorický aj duševný rozvoj dieťaťa. Prechovávanie chodúľok môže polícia sankcionovať tisíckami dolárov alebo polročným uväznením (rodičov, samozrejme).

Na Barbadose si výnimočne potrpia na transparentnosti a nestrpia akékoľvek mimikry. Preto je tam ilegálne obliekať si a nosiť kamuflážne oblečenie a prvky. Výnimku majú členovia barbadoských obranných a protidrogových síl.

Ranná cesta do práce bez obľúbenej hudby v ušiach či zapnutého autorádia? V Saudskej Arábii realita. Hudba tam nie je nelegálna, ale jej počúvanie na verejnosti áno. A práve preto sa tam ani nevyučuje na školách a v obchodoch nepotrebujú reproduktory.

A teraz niečo zo starej dobrej Európy. V Nemecku vodičom na diaľnici nesmie dojsť palivo, v opačnom prípade im hrozí až trojciferná pokuta, jednak za ohrozovanie ostatných vodičov, jednak pre následnú chôdzu po vozovke v snahe načerpať benzín do kanistra.

Rumuni sa pravdepodobne dodnes dohadujú, ktorá nadávka na Nicolaea Ceausescua by bola za najviac bodov. V 80. rokoch totiž tento prezident zakázal v Rumunsku hru scrabble ako príliš intelektuálnu a zhmotňujúcu „protištátne zlo“.

Švajčiarsky horúci prameň zvaný Maznacia kaluž bol známy všetkým zamilovaným párikom. Tamojšie autority však ich prejavmi lásky neboli nadšené, a tak sa v roku 1985 pod hrozbou pokuty, ba aj väzenia, pokúsili stopnúť uskutočňovanie pohlavného styku pod vodou.

Británii je stále v platnosti zákon z 19. storočia, ktorý nepovoľuje obchodníkom predávať v nedeľu varené držky. O držkách bez tepelnej úpravy reč nebola.

Podivné obmedzenia nevydávajú len štáty a mestá, ale aj zamestnávatelia. V troch nemocniciach v britskom Leicesteri si chirurg už svoju obľúbenú šálku čaju s mliekom medzi operáciami nevychutná. Vedenie si totiž myslí, že pokiaľ zdravotníci pijú v práci kávu či čaj, vyzerajú, akoby sa len tak flákali.

Čínska vláda zašla ešte ďalej a nestráži len pozemský život, ale aj prípadné posmrtné kroky svojich občanov. V najľudnatejšom štáte sveta je totiž protizákonná reinkarnácia bez predošlého schválenia príslušnými úradmi. Jeden z najabsurdnejších zákonov totalitného režimu je, samozrejme, mierený proti tibetským budhistom.

Za tento zákaz si Claire Danes môže sama – v 90. rokoch sa herečka v médiách urážlivo vyjadrila na adresu filipínskej metropoly a tá jej to vrátila aj s úrokmi. Počas natáčania filmu Takmer bez šance (Brokedown Palace) totiž vyhlásila, že Manila „páchne ako šváby“ a že „všade naokolo boli samé krysy“. Mesto okamžite zareagovalo a odkázalo Američanke, že už nikdy nie je vítaná a takmer zakázalo aj všetky jej filmy.

Milovníci večierkov sa v Indii príliš nezabavia. Vláda jedného z tamojších štátov, Karnátaky, prišla s nevšedným opatrením. Cudzinci nemajú povolený vstup na indické večierky a spoločenské podujatia a výnimky môže udeliť jedine okresný úrad.

Starobylé iránske právo povoľovalo mužom mať sex s určitými druhmi domácich zvierat, avšak styk s divými zvermi povolený nebol, týkalo sa to najmä levice.

Vyjadrenie „osamelý bežec“ nadobúda v africkom Burundi úplne iný význam. Ranný jogging si tam v uliciach hlavného mesta musia všetci vychutnať len osamote, pretože bežiace skupiny (už od dvoch osôb) pôsobia na tamojšieho starostu ako povstanie a rebélia.

KĽDR je zločinom obliecť si modré rifle. Denim totiž podľa režimu symbolizuje ich nepriateľa číslo jeden – Spojené štáty americké.

Zdroj: Mirror.co.uk; Distractify.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zákony #bizarnosť