Do Polonín majú hostí prilákať dreveničky

Obce z mikroregiónu Uličská dolina v Národnom parku v Poloninách majú nové lákadlá pre turistov. Sú nimi nové drevené domčeky, ktoré budú zdrojom informácií pre návštevníkov. Postavili ich v obciach Príslop, Topoľa, Runina, Ruský Potok, Kolbasov a Zboj, v obci Nová Sedlica pribudla maketa pôvodného dreveného kostolíka.

16.08.2017 06:00
domček, Poloniny, drevenica Foto:
Nový domček na propagáciu turizmu v Zboji.
debata (4)

Tieto nové produkty nazývané aj objekty mäkkého turizmu sa za posledný rok a pol stavali v rámci nórskeho projektu Ochrana prírody ako príležitosť pre regionálny rozvoj v prihraničnom území na slovenskej a ukrajinskej strane.

Starosta obce Zboj Ladislav Ladomirjak, ktorý je zároveň predsedom Spoločenstva obcí mikroregiónu Uličská dolina, odhaduje, že ročne zavíta do ich mikroregiónu okolo 25-tisíc turistov. Tým, ktorí k nim teraz prídu, poskytnú oveľa väčší informačný servis o prírode a lokalite, do ktorej smerujú.

„Drevené domčeky sú vybavené množstvom informačných materiálov, a to nielen o prírode, ale aj o jednotlivých obciach regiónu, nechýbajú turistické mapy a pohľadnice či magnetky. Turista si ich môže vziať na pamiatku a môže tiež podporiť turizmus v našej časti Polonín vhodením dobrovoľného príspevku do pokladničiek, ktoré sú v domčekoch,“ vysvetľuje Ladomirjak. Domčeky pre turistov budú otvorené nepretržite.

Súčasťou projektu boli okrem vybudovania dreveníc aj nové edukačné tabule, ale aj vyčistenie turistických chodníkov. Podľa riaditeľa Národného parku Poloniny Mária Perinaja išlo v projekte predovšetkým o podporu príležitostí a podmienok na alternatívny regionálny rozvoj práve na báze mäkkého turizmu.

„Turista nájde v domčekoch prvotnú informáciu o miestnych prírodných a kultúrnych hodnotách,“ zdôraznil Perinaj. Ako doplnil, okrem domácich hostí chodí do tejto lokality najmä veľa milovníkov prírody z Poľska a Česka.

V Novej Sedlici, ktorá je tiež súčasťou mikroregiónu, nepribudla z peňazí z projektu informačná drevenica, ale maketa vzácneho kostola, ktorý býval pýchou obce. Starosta Vasiľ Dinič hovorí, že ide o drevený gréckokatolícky kostol sv. Michala Archanjela, ktorý bol súčasťou obce do sedemdesiatych rokov minulého storočia. Potom bol premiestnený do Vihorlatského múzea – skanzenu v Humennom. Turisti si však jeho vernú repliku môžu vďaka peniazom z Nórska pozrieť aj v Novej Sedlici.

Projekt podpory turizmu v lokalite Uličskej doliny podporili sumou 700-tisíc eur. Z toho Nórske kráľovstvo prispelo 85 percentami, slovenská strana zvyšnými pätnástimi. Partnerom a prijímateľom grantu z Nórska bola na slovenskej strane Štátna ochrana prírody SR. Na nórskej boli partnermi Nórsky inštitút pre bioekonomický výskum a Národný park Varanger.

Okrem podpory turizmu do lokality Polonín smerovala časť peňazí aj do Užanského národného parku na Ukrajine a sčasti aj do Chránenej krajinnej oblasti Vihorlat. Na ukrajinskej strane boli vybudované štyri objekty mäkkého turizmu, a to v oblastiach Lubne, Stužice, Žornave a Stryčave.

Súčasťou podpory bolo aj vykonanie rozsiahleho manažmentu biotopov, vypracovala sa stratégia rozvoja mäkkého cestovného ruchu a vyškolili sa skateholdri, čiže strážcovia prírody zo Slovenska a Ukrajiny, ktorí budú môcť využívať odborné skúsenosti z Nórska v rozvoji ekoturizmu a ekovýchovy. Zorganizovalo sa aj niekoľko workshopov a iných podujatí.

Starosta obce Zboj si vie do budúcna predstaviť aj širšie využitie drevených domčekov mäkkého turizmu. Tie by mohli slúžiť aj domácim výrobcom, ako napr. včelárom a syrárom, ktorí by v nich mohli ponúkať turistom svoje produkty, a to med či korbáčiky. „Mohli by sme napríklad vytvoriť aj vlastnú značku ekologického poloninského medu,“ dodal Ladomirjak.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Poloniny