Pltníkom na Dunajci víkendový dážď pomohol

„Dnes (v pondelok) má hladina podľa vodomernej stanice v Červenom Kláštore nejakých 50 centimetrov, už by to mohlo byť v poriadku,“ uviedol Rudolf Velička, konateľ Združenia pltníkov Dunajec, s. r. o.

21.08.2017 13:30
dunajec, pieniny Foto:
Plte na Dunajci (ilustračné foto).
debata

Slovenským pltníkom pomohli kamenné hrádze, ale aj Poliaci, ktorí podľa Veličku zadržiavajú na noc vodu a ráno od deviatej hodiny, keď začínajú pltníci s prácou, ju zase z priehrady púšťajú.

Vďaka nízkej hladine si však turisti mohli doteraz vychutnávať jazdu na pltiach o niečo dlhšie, trvala skoro dve hodiny. Ak by však ešte viac klesla, plte by sa pri náraze na kamene mohli poškodiť.

Optimálna hladina má podľa Veličku 50 až 60 centimetrov, vtedy trvá plavba zhruba hodinu a 35 až 40 minút. Pltníci veria, že súčasná hladina vody vydrží dlhšie, aj napriek tomu, že v Pieninách sa opäť vyčasilo.

„Nevýhodou je, že je zase špinavá, kým sa vyčistí, bude to trošku trvať,“ vysvetlil zástupca pltníkov v lokalite Majere, ktorá sa nachádza asi 800 metrov od prístavu v Červenom Kláštore.

Pltnícka sezóna trvá v Pieninách do 31. októbra, najviac turistov sem prichádza od polovice júla zhruba do konca augusta.

„Blíži sa koniec prázdnin, a tak ich bude postupne ubúdať,“ poznamenal Velička. Na Majeroch však podľa jeho slov veľký nárast návštevníkov počas tohto leta nepocítili, prichádzalo sem však veľa poľských turistov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Plť #Dunajec #pltníci