Ako a čo vyhľadávame o cestovaní najčastejšie, prezradil Google

Doba pokročila aj v oblasti cestovania. Dovolenkové destinácie vyhľadávame surfovaním po internete, kam sa presunuli nielen ponuky cestovných kancelárií, ale otvorili sa aj nové možnosti pre individuálne cestovanie. Na internete vyhľadávame cestovné informácie najmä podľa destinácie a na vyhľadávanie čoraz viac používame mobil.

27.08.2017 07:00
telefón, mobil, dovolenka, počítač, pláž,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Top destináciou pre Slovákov je Slovensko, zo zahraničia zas prichádza najväčší vyhľadávací záujem z Poľska. Prinášame prehľad najvyhľadávanejších cestovných a turistických informácií na slovenskom Googli.

Destinácie sú top

Najväčší objem vyhľadávania v súvislosti s cestovaním patrí jednoznačne destináciám (teda konkrétnym cieľom), ktorých sa týka až 62 % vyhľadávaní.

Nasledujú hotely (21 %) a letenky (6 %). Dopyt v týchto kategóriách zaznamenal 14 – 18 %-ný nárast v objeme vyhľadávaní.

V prípade hotelov sa až 68 % vyhľadávaní týka konkrétnej destinácie. Tá je tiež hlavným atribútom vyhľadávania aj v prípade autobusov a vlakov (47 %).

Letenky vyhľadávame najmä podľa značky leteckej spoločnosti či predajcu leteniek (až 84 %).

Zájazdy a last minute pobyty majú rovnaké zastúpenie vyhľadávania (37 %) podľa destinácie a tiež podľa značky, kde sa zameriavame najmä na ponuky cestovných kancelárií, či predajcov ubytovania.

Tretina vyhľadávaní cez mobily

Mobilné zariadenia a najmä smartfóny do veľkej miery ovplyvňujú aj naše vyhľadávacie návyky. V roku 2016 sa až tretina vyhľadávaní spojená s cestovaním uskutočnila na mobile, čo predstavuje až 54 %-ný nárast oproti 2015.

Na mobiloch vedú v objeme vyhľadávania prepravné služby a taxíky (64 %), nasleduje počasie (36 %) a autobusy a vlaky (36 %). Slováci na smartfónoch tiež vyhľadávajú tipy na aktivity v destinácii (34 %) ako aj výlety v okolí (33 %).

Najvyhľadávanejšou destináciou Slovákov je Slovensko

Keď sa pozrieme na destinácie, ktoré vyhľadávali Slováci najviac v roku 2016, až 39 % sa týkalo Slovenska.

Medzi najvyhľadávanejšie slovenské mestá patrí Bratislava, Vysoké Tatry, Košice, Liptovský Mikuláš a Poprad.

Zo zahraničných destinácií prejavili Slováci vo vyhľadávaní najväčší záujem o Českú republiku a Chorvátsko, nasledované Talianskom, Maďarskom, Rakúskom, Španielskom a Gréckom.

Zo zahraničných miest najčastejšie vyhľadávame Viedeň, Prahu, Budapešť, Schwechat a Londýn.

O Slovensko sa najviac zaujímajú Poliaci a Česi

Takmer polovica vyhľadávaní (49 %) ohľadom cestovných dopytov týkajúcich sa Slovenska prichádza zo zahraničia, z čoho najväčší objem vyhľadávaní prichádza od našich severných susedov Poliakov (8 %), západných susedov Čechov (7 %) a tiež z Ameriky (4 %) a Nemecka (4 %).

Najväčší záujem o letenky je v marci

V teplejších mesiacoch (od mája do augusta) sa zaujímame najmä o samotné destinácie a tiež aktivity, ktoré možno podniknúť na vybranom mieste.

Zaujímajú nás aj ubytovacie možnosti v hoteloch, ponúkané zájazdy či možnosti prenájmu auta.

Last minute ponuky sa týkajú najmä letných plánov Slovákov, dopyt po nich je najväčší v júni, júli a auguste.

Letenky sa vyhľadávajú počas celého roka, najväčší záujem však zaznamenali minulý rok v marci, kedy sa pravdepodobne definujú plány cestovateľov na leto.

Najmenší záujem o zájazdy je v mesiacoch október a november, kedy už doznel dovolenkový ošiaľ.

V lete, v pondelok a večer

Slováci najintenzívnejšie vyhľadávajú cestovné informácie počas roka v letných mesiacov, najviac v júli.

Počas týždňa najmä v pondelok, intenzita vyhľadávania sa potom postupne znižuje až do soboty. Počas dňa začíname už okolo desiatej a vyhľadávanie dosahuje maximum okolo 20:00 hod.

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #cestovanie