Štúdia: Britským letiskám hrozí prudký úbytok cestujúcich kvôli brexitu

Počet cestujúcich na britských letiskách by sa mohol prepadnúť až o zhruba dve pätiny, ak britská vláda do októbra budúceho roka neuzavrie s Európskou úniou dočasnú dohodu o leteckej preprave. Podľa agentúry Reuters to vyplýva zo štúdie, ktorú si nechali vypracovať najväčšie britské letiská.

28.08.2017 14:00
lietadlo, letisko, cestovanie, turizmus Foto:
V najpesimistickejšom scenári počíta štúdia s poklesom počtu pasažierov o 41 %.
debata

Neexistencia záruky budúceho prístupu na trh EÚ v oblasti leteckej dopravy by podľa štúdie mohla viesť k narušeniu letu a poškodeniu britskej ekonomiky.

V najpesimistic­kejšom scenári počíta štúdia v období od marca 2018 do marca 2019 s poklesom počtu pasažierov na popredných britských letiskách o 41 percent.

Británia by mala EÚ opustiť v marci 2019. Podľa štúdie je však potrebné, aby vláda zabezpečila dohodu v dostatočnom predstihu, pretože mnoho cestujúcich si letenky rezervuje mesiace pred plánovanou cestou.

„Vyzývame EÚ a britskú vládu k čo najrýchlejšej dočasnej dohode o leteckej preprave," uviedol hovorca letiskovej spoločnosti Manchester Airports Group, ktorá prevádzkuje napríklad londýnske letisko Stansted.

„Do predaja čoskoro pôjdu letenky pre lety v dobe po brexite a aerolinky aj cestujúci potrebujú od EÚ a britskej vlády záruku, ktorá im umožní robiť si plány do budúcnosti,“ dodal.

Hovorca londýnskeho letiska Heathrow uviedol, že verí, že britská vláda si je vedomá dôležitosti leteckej dopravy.

„Letecká doprava je absolútne nevyhnutná pre hospodárstvo Spojeného kráľovstva a my sme odhodlaní dosiahnuť správnu dohodu pre Britániu,“ povedal hovorca britskej vlády.

Generálny riaditeľ írskej nízkonákladovej leteckej spoločnosti Ryanair Michael O'Leary nedávno poukázal na rastúcu hrozbu narušenia leteckej prepravy v dôsledku brexitu.

Z hľadiska počtu cestujúcich je Ryanair najväčšou leteckou spoločnosťou v Európe.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #letiská #Ryanair #letecká doprava #Brexit