Kremnické gagy sú nabité humorom a zábavou

Historické banské mesto Kremnica sa po roku znova mení na slovenskú mekku dobrej a kvalitnej zábavy. Jubilejný, 30. ročník európskeho festivalu humoru a satiry Kremnické gagy, ktorý sa začína dnes popoludní, ponúkne 92 predstavení a okolo tristo domácich i zahraničných umelcov vrátane kompletnej slovenskej humoristickej špičky.

26.08.2010 14:44
Kremnica Foto:
Kremnické gagy.
debata

„Festival je koncipovaný ako rodinný, takže ulahodí každému od malých detí až po seniorov. Svoje si tu určite nájdu aj fajnšmekri. Vybrať si môžu z rôznych žánrov, v programe máme celý rad divadelných, hudobných, výtvarných či pantomimických predstavení,“ hovorí riaditeľ festivalu Ján Fakla. Jednotlivé produkcie si počas štyroch dní návštevníci môžu pozrieť na viacerých scénach v rámci mesta. Na polovicu z nich je vstup voľný.

V bohatom programe sa predstaví množstvo slovenských špičkových umelcov, ako sú Milan Lasica a Štúdio L+S, Radošinské naivné divadlo, GUnaGU alebo Teatro Tatro. Osviežením zaiste bude známa Partička a Apropo po 10 rokoch, ktoré špeciálne pre Gagy oprášili Rasťo Piško, Jano Snopko, Miro Noga a Števo Skrúcaný. Po dvadsiatich rokoch na festivale vystúpi aj domáce Kremnické divadlo v podzemí. Na svoje si prídu nielen fanúšikovia kapiel Mloci, Lojzo či Funny Fellows, ale aj priaznivci džezu. Pestrú ponuku tento rok obohatia aj hostia z Česka, z ďalších siedmich európskych krajín a Izraela.

Novinkou jubilejného festivalu bude večer tanečného humoru v podaní zoskupenia Všetečníci, ktoré netradičným spôsobom prezentuje rôzne tanečné žánre vrátane folklóru.

Tento rok sa Gagy rozlúčia so svojím legendárnym Pohárom improvizácie, ktorý bol 25 rokov súťažou amatérskych divadelníkov v scénkach na zadanú tému. Na rozlúčkovej exhibícii sa predstavia jeho bývalí finalisti. „Začali sme s tým prví, dnes je podobných akcií veľa a už nie sme jedineční. Tak ako festival profesionálne rastie v iných žánroch, aj v tomto smere sme sa museli posunúť a hľadáme nové formy improvizácie,“ vysvetlil Roman Vykysalý.

Gagy počas svojej existencie prešli rôznymi úskaliami. O ich renesanciu sa zaslúžil humorista Stano Radič. „Žiaľ, už nie je medzi nami, ale za tých sedem rokov sme sa vďaka nemu vypracovali z festivalu, ktorý bojoval o prežitie, až na medzinárodné podujatie. Rástli sme nielen do veľkosti, ale aj do kvality,“ dodal Fakla.

Festival v nedeľu zakončí odovzdávanie prestížnych cien Zlatý gunár v šiestich kategóriách, ktoré udeľujú členovia Medzinárodnej akadémie humoru. Udeľovať sa bude aj osobitná cena Stana Radiča za objav roka a už tradičná Trafená hus, ktorá je ocenením za niečo, nad čím aj humoristom rozum zastane.

Sprievodné podujatia

Projekcia na hradbách: Projekcia animovaných filmov, nemých grotesiek a záberov z minulých ročníkov. Štvrtok až sobota 20.30 – 23.00 h, Medzibránie, vstup voľný

Bábkarenie ŠÚV Kremnica: Veselý workshop študentov ŠÚV s bábkami a deťmi. Piatok 10.00 – 12.30 h, sobota 15.00 – 17.00 h, Nádvorie Múzea mincí a medailí, vstup voľný

Výstava karikaturistov: Práce nominovaných slovenských a zahraničných karikaturistov v priestoroch stálej expozície Líce a rub peňazí Múzea mincí a medailí. Denne počas festivalu 8.30 – 20.00 h, vstupné 1 euro

debata chyba