Slováci cestujú na dovolenky častejšie, zo zahraničia najviac milujú Česko

V posledných rokoch Slováci cestovali častejšie na dovolenku a podobné pobyty zo zahraničných destinácií hlavne do Českej republiky a Chorvátska. Vyplýva to z najnovšej analýzy štatistického úradu SR.

04.09.2017 14:00
deti, strom, melón, ovocie, prázdniny,... Foto:
Slováci vo väčšej miere trávia voľno vo svojej vlasti.
debata

Zatiaľ, čo v roku 2013 podniklo dovolenku, rekreáciu alebo návštevu príbuzných a priateľov spojenú s prenocovaním až 56 percent obyvateľov starších ako 15 rokov, vlani to už boli dve tretiny, teda viac ako tri milióny ľudí. Slováci vo väčšej miere trávia voľno vo svojej vlasti.

V minulom roku, ako aj v predchádzajúcom roku, bola najčastejším cieľom súkromných zahraničných ciest Slovákov práve Česká republika. Na celkovom počte výjazdov do cudziny sa Česko podieľalo viac ako pätinou.

Na druhom mieste v rebríčku najobľúbenejších destinácií sa umiestnilo Chorvátsko, kde však Slováci z dôvodu dlhších pobytov strávili viac nocí ako v Českej republike.

Počas cestovania po svojej krajine a v zahraničí minuli Slováci menej peňazí ako predvlani a na pobytoch strávili kratší čas. Hlavným dôvodom pobytov bola rekreácia a šport a medzi dlhodobejšími dovolenkami dominovali prímorské destinácie.

Tretina Slovákov nad 15 rokov, ktorí sa v minulom roku nevybrali na dovolenku nikam, ako dôvod najčastejšie uviedla chýbajúcu motiváciu alebo nedostatok peňazí. Z obáv o svoju bezpečnosť na cestách ostal doma len zlomok Slovákov.

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #cestovanie #rekreanti