Spomínajú na zašlú slávu: Kam chodia sochy bývalých pohlavárov do dôchodku?

Komunistická éra aj ďalšie násilne nastolené režimy priam zbožňovali sochy, súsošia, plastiky či mozaiky, ktoré zobrazovali velebených ideových vodcov, „milovaných diktátorov“, ale aj výjavy z pracovného života robotníckej triedy.

20.09.2017 07:00
Rusko, socha, Lenin Foto: ,
Socha Lenina v ruskom Rybinsku - 270 km severovýchodne od Moskvy (ilustračné foto).
debata (8)

Sochy aj po páde nedemokratických zriadení na mnohých miestach dodnes ostali a budia kontroverzie, ale ľudia sa ich radšej postupne zbavujú. Kde teda tieto „majáky krajších zajtrajškov“ končia?

Alberto Stroessner, Jozef V. Stalin, Vladimír Lenin, Muammar al-Kaddáfí, Čankajšek, Saparmyrat Ataýewiç Nyýazow (Türkmenbaşy), Hafez al-Assad, Muhammad Husní Sajjid Mubárak, Enver Hodža, Saddám Husajn – mnohé z kamenných podobizní týchto vodcov po páde ich režimu ostentatívne zničili, ale niektoré sa zachovali a premiestnili ich na „cintorín sôch“, kde ako zástup neživých potichu spomína na svoje slávne časy.

Príspevok, ktorý zdieľa ilreplicante (@ilreplicante),

Neďaleká Budapešť na sochové šialenstvo predošlého režimu úplne nezabudla. V roku 1993 tam otvorili Memento Park so 40 podobizňami niekdajších komunistických lídrov, ktoré vznikli v dobách, keď bolo Maďarsko satelitnou krajinou v područí Sovietskeho zväzu.

Nachádza sa asi 20 minút južne od centra mesta a jeho najznámejšia socha je, paradoxne, už neexistujúca podobizeň Jozefa Stalina. Dnes z neho totiž ostali už len čižmy trčiace do neba z takmer 8-metrového podstavca.

Príspevok, ktorý zdieľa Zia Emy (@egranatissima),

V Litve sa nachádza park Grūtas s množstvom takmer identických komunistických artefaktov. V Moskve zasa majú Park padlých monumentov, kde sa okrem iného nachádzajú zhromaždené busty Leninov a Stalinov.

Príspevok, ktorý zdieľa Виктория (@vikulya_mikulya),

Pozostatky slávy komunizmu si našli svoje miesto na odpočinok aj za oceánom. Dallaský obchodník s realitami Harlan Crow si nazhromaždil zbierku viac ako tucta európskych vodcov minulých režimov – vrátane juhoslovanského prezidenta Josipa Broza Tita či východonemeckého lídra Waltera Ulbrichta, ktorý vošiel do histórie ako ten, ktorý dohliadal na výstavbu Berlínskeho múru.

V taiwanskom meste Cihu sa zasa rozprestiera „Záhrada generalisimov“ plná sôch ázijského vodcu Čankajška (1887–1975), ktoré sa nemo pozerajú jedna na druhú. Sú tu len niektoré z tisícok, ktoré boli kedysi rozostavané po ostrove.

Príspevok, ktorý zdieľa Serena Chang (@serenacserenac),

Zdroj: Atlasobscura.com; Wikipedia.org; Mementopark.hu

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #sochy #režim #Josif Stalin #Vladimir Iľjič Lenin