Od Rembrandta do šatne Cristiana Ronalda: Vyberte sa do európskych múzeí, ktoré stoja za to

Horúčavy pominuli a september je tak skvelým mesiacom na mestské potulky. Ak ste milovníčkou umenia, zaleťte si za ním do niektorej z európskych metropol. Je už na vás, či si vyberiete starých majstrov vo Florencii, alebo súčasné umenie v Helsinkách. Priveľa farieb a tvarov? Zvoľte náhradný program. Inšpirujte sa našou ponukou.

13.09.2017 07:00
debata

Helsinky: Múzeum súčasného umenia Kiasma

Múzeum, nachádzajúce sa v centre Helsínk, hneď neďaleko parlamentu, nemôžete minúť. Zaujme vás budovou, ktorú navrhol slávny americký architekt Steven Hall – má tvar zakrivenej ľadovej steny.

Pre verejnosť ho sprístupnili v roku 1998 a ponúka 25 výstavných sál – v nich si prídu na svoje milovníci súčasného a moderného umenia. Nielen exponáty, ohúria aj samotné výstavné sály „ohnutými“ stenami.

Od 9. septembra sa so zakúpeným lístkom môžete zúčastniť aj workshopov, ktoré sa konajú každú sobotu. Súčasťou galérie je tiež divadlo – so vstupenkou na predstavenie (12–15 eur) sa dostanete aj na expozície v galérii.

V septembri si navyše môžete pozrieť výstavu medzinárodného súčasného umenia s názvom ARS17 na tému digitálnej revolúcie.

Je zameraná na predstavenie umelcov nového tisícročia a ich inovatívneho prístupu k súčasnému umeniu.

  • Za vstup zaplatíte 14 eur
  • Septembrová letenka z Viedne (obojsmerná) od 149 eur
Helsinky, Múzeum súčasného umenia Kiasma Foto: SHUTTERSTOCK
Helsinky, Múzeum súčasného umenia Kiasma Helsinky, Múzeum súčasného umenia Kiasma

Amsterdam: Rijksmuseum (Národné múzeum)

Je rajom pre milovníkov holandského umenia a medzi 900 000 dielami v osemdesiatich sálach nájdete obrazy velikánov Fransa Halla, Johannesa Vermeera či Rembrandta s jeho slávnym dielom – Nočnou hliadkou.

Múzeum prešlo takmer desať rokov trvajúcou rekonštrukciou a v apríli 2013 ho s veľkou slávou a v novom šate opäť predstavili verejnosti.

Vystavované objekty sú usporiadané chronologicky – návštevníci si okrem umeleckých diel môžu pozrieť aj predmety dennej potreby v tej-ktorej dobe, ktorú reprezentujú obrazy.

V septembri si môžete okrem iného pozrieť výstavu Small Wonders – expozíciu miniatúrnych vyrezávaných umeleckých diel a šperkov.

  • Za vstup zaplatíte 17,50 eura
  • Septembrová letenka z Viedne (obojsmerná) od 70 eur
Amsterdam, Rijksmuseum (Národné múzeum) Foto: SHUTTERSTOCK
Amsterdam, Rijksmuseum (Národné múzeum) Amsterdam, Rijksmuseum (Národné múzeum)

Bilbao: Guggenheimovo múzeum

Slávne múzeum moderného a súčasného umenia, ktoré navrhol americký architekt Frank Gehry, stojí v priemyselnej štvrti mesta a vďaka svojmu dizajnu láka do Bilbaa od roku 1997 tisíce turistov.

V devätnástich výstavných sálach na troch poschodiach nájdete stálu expozíciu najvýznamnejších španielskych umelcov od roku 1945.

V septembri ešte stihnete výstavu francúzskych maliarov z prelomu 19. a 20. storočia – medzi inými aj diela Lautreca.

Jeden piatok mesačne organizuje múzeum noc hudby a umenia (Art after Dark) – expozície sú sprístupnené medzi desiatou a jednou hodinou večer, zároveň vám k prehliadke hrá niektorý zo známych španielskych či svetových dídžejov (aktuálne – 22. 9. 2017).

  • Za vstup zaplatíte 10 eur
  • Septembrová letenka z Viedne (obojsmerná) od 169 eur
Bilbao, Guggenheimovo múzeum Foto: SHUTTERSTOCK
Bilbao, Guggenheimovo múzeum Bilbao, Guggenheimovo múzeum

Petrohrad: Ermitáž

Ermitáž, ležiaca v historickom centre mesta pri rieke Neva, je domovom jednej z najvýznamnejších umeleckých zbierok na svete. Múzeum disponuje viac ako troma miliónmi umeleckých diel – od kamennej doby až po súčasné umenie.

V šiestich budovách sa potešíte pohľadom na diela majstrov ako Rembrandt, Rubens, Tizian, Picasso, Gauguin, Cézanne…

Do 24. septembra si môžete pozrieť výstavu fotografií „The Henkin Brothers“. Dvojica ruských fotografov zachytila na svojich obrázkoch život v Leningrade v dvadsiatych a tridsiatych rokoch minulého storočia, následne vo fotografovaní pokračovali v Berlíne, kde sa usídlili po odchode z Ruska. Ermitáž má od roku 2013 aj vlastný luxusný hotel – za noc vo dvojposteľovej izbe zaplatíte od 215 eur.

  • Za vstup zaplatíte 10 eur
  • Septembrová letenka z Viedne (obojsmerná) od 180 eur
Petrohrad, Ermitáž Foto: SHUTTERSTOCK
Petrohrad, Ermitáž Petrohrad, Ermitáž

Florencia: Galéria Uffizi

Slávne diela talianskych majstrov – Zrodenie Venuše od Botticelliho, Bakchus od Caravaggia, Zvestovanie od Leonarda da Vinci a mnohé ďalšie možno vidieť v najznámejšej galérii Toskánska Uffizi.

Ukrýva najrozsiahlejšiu kolekciu renesančného umenia na svete, ktorú zozbierali členovia medicejského rodu v 16. a 17. storočí.

V septembri sa utorky v Uffizi nesú v znamení tanca a hudby. Galéria je otvorená do 21.50, predstavenia sa začínajú o siedmej hodine večer. Na oficiálnej stránke sa odporúča od 17. 00 do 19.00 si pozrieť stále expozície, následne si vychutnať predstavenie.

  • Za vstup zaplatíte od 16,50 eura
  • Septembrová letenka z Viedne (obojsmerná) od 137 eur
Florencia, Galéria Uffizi Foto: SHUTTERSTOCK
Florencia, Galéria Uffizi Florencia, Galéria Uffizi

Tip navyše

Umenie vás omrzelo? Vyrazte na štadión

Ak ste vy alebo váš partner fanúšikmi futbalu či iba obdivovatelia slávnych hráčov, máte možnosť počas potuliek európskymi metropolami nahliadnuť do útrob štadiónov najvýznamnejších tí­mov.

Štadión Santiago Bernabéu, Madrid

Tour po štadióne klubu Real Madrid, ktorého kapacita je 85 000 divákov, fanúšikov zavedie do sály trofejí, na ihrisko, do prezidentského boxu, do tunela vedúceho na ihrisko, do šatní hráčov, na panoramatickú vyhliadku aj do technického zázemia štadióna.

A bonus, pre ktorý stojí za to tour absolvovať – vstup do šatní hviezd tímu Cristiana Ronalda aj Sergia Ramosa.

  • Za tour v trvaní 1 a pol hodiny zaplatíte 25 eur
Madrid, Štadión Santiago Bernabéu Foto: SHUTTERSTOCK
Štadión Santiago Bernabéu, Madrid Madrid, Štadión Santiago Bernabéu

Štadión Juventusu Turín + múzeum

Tour ponúka podobné pohľady do útrob slávneho športového stánku ako v Madride. Vedľa štadióna sa navyše nachádza aj múzeum tímu, ktoré bolo otvorené len nedávno – v roku 2012. Na stenách premietajú emotívne zábery z legendárnych okamihov tímu.

Slávni hráči, ich fotografie či dresy tu majú takisto svoje miesto. A nechýbajú ani vzácne trofeje, ktoré klub počas svojej histórie získal. Zaujímavosťou je, že počas aktuálnej sezóny múzeum zaznamenalo rekordný denný počet návštevníkov – 3 409.

  • Za tour spojenú s návštevou múzea zaplatíte 22 eur

Článok vyšiel v prílohe denníka Pravda – magazíne MiA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mestá #Európa #múzeá #Mia #ženský magazín MiA