Trenčiansky kraj láka turistov kúpeľmi a hradmi

Trenčiansky kraj sa môže popýšiť rekordnou návštevnosťou. Turisti ho čoraz viac vyhľadávajú aj napriek tomu, že je rozlohou malý. Na prvom mieste v obľúbenosti turistov sú pamiatky, najmä hrady a kúpele. Za prvý polrok tohto roka navštívilo kraj spolu 172660 turistov, čo znamená až 19-percentný nárast oproti rovnakému obdobiu minulého roka.

12.09.2017 14:00
debata

Podľa výkonnej riaditeľky Krajskej organizácie cestovného ruchu Trenčín región Evy Frývaldskej je kraj síce malý rozlohou, ale má veľký turistický potenciál.

„Presný počet turistov, ktorí navštívili trenčiansky región v prvej polovici roka 2017, sa vyšplhal na číslo 172660, čo predstavuje o 32842 návštev­níkov viac ako v prvom polroku 2016. V porovnaní s ostatnými krajmi je Trenčiansky kraj v návštevnosti na piatom mieste, predbehol aj susedný Trnavský, Nitriansky kraj a dokonca aj Košický,“ informovala Frývaldská.

Pozitívna je podľa nej najmä tá skutočnosť, že turisti strávili v Trenčianskom kraji viac nocí. Počet prenocovaní sa zvýšil o 14 percent v porovnaní s vlaňajškom. To sa prejavilo aj na zvýšených tržbách za ubytovanie.

V prvom polroku 2017 predstavovali sumu až 16130273 eur, čo je nárast o 3520902 eur v porovnaní s prvým polrokom 2016. "Čo sa týka počtu lôžok, náš kraj bol v minulom roku jediný, kde došlo k zvýšeniu kapacít o 278 lôžok v porovnaní s rokom 2015. Vo všetkých ostatných slovenských krajoch zaznamenali vlani výrazný pokles.

V tomto polroku počet lôžok stúpol až o 688, na porovnanie, v Bratislavskom, Prešovskom a Košickom kraji počet lôžok klesol. V Prešovskom kraji, ktorý je dlhodobo jedným z najnavštevo­vanejších regiónov, klesol počet lôžok až o 1073," vysvetlila Frývaldská.

Turistov v Trenčianskom kraji lákajú najmä dve veci. Prvou sú kúpele, ktorých je v kraji niekoľko. Nachádzajú sa v Trenčianskych Tepliciach, Bojniciach a pri obci Nimnica neďaleko Púchova. Druhým veľkým lákadlom sú hrady a hradné zrúcaniny. Trenčiansky kraj je nie nadarmo známy aj ako kraj hradov, zámkov a legiend.

Bojnický zámok je veľkým lákadlom pre turistov. Foto: Tatiana Michalková, Pravda
Bojnický zámok Bojnický zámok je veľkým lákadlom pre turistov.

Vedenie krajskej organizácie cestovného ruchu hovorí, že veľký potenciál na prilákanie turistov má aj samotná turistika a objavovanie prírodných krás. V kraji sa nachádzajú malebná Manínska či Haluzická tiesňava. Do popredia sa však začína dostávať aj cykloturistika, agroturizmus či salašníctvo.

Krajská organizácia cestového ruchu vznikla v roku 2015 a jej hlavným cieľom je zvyšovanie návštevnosti a propagácia turisticky atraktívnych miest v kraji.

K tomu prispieva aj turisticko-informačný portál, ktorý obsahuje všetky potrebné informácie pre tých, ktorí by chceli kraj navštíviť. Turisti si tu nájdu informácie o kultúrnych podujatiach, tipy na ubytovanie, stravu, relax v kúpeľoch či športové podujatia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kúpele #hrady #turizmus #Trenčiansky kraj #relax