Náš tip: Remeslá ožijú medzi skalnými domami v Brhlovciach

Skalné obydlia v Brhlovciach sú rezerváciou ľudovej architektúry. Túto nedeľu sa z pamiatkovo chránenej uličky stane Ulička remesiel, ktorá ožije v atmosfére išpirovanej trhmi z prelomu 19. a 20. storočia.

15.09.2017 07:00
Brhlovce, Skalné obydlia Foto: ,
Jedno z funkčných skalnatých obydlí v Brhlovciach.
debata

Tam, kde sa Panónska nížina stretáva s Karpatami, leží krásny kraj, ktorý ukrýva architektonický poklad – skalné ľudské obydlia. V Brhlovciach kúsok od Levíc mäkká tufová hornina oddávna slúžila na stavbu domov a časť príbytkov je vytesaná priamo do skaly.

Ulička Šurda so skalnými obydliami je dnes súčasťou pamiatkovej rezervácie ľudovej architektúry. V nedeľu 17. septembra sa z pamiatkovo chránenej zóny stane Ulička remesiel.

Domáci remeselníci, miestni chovatelia a pestovatelia sa zídu na jarmoku a v spojení s unikátnou architektúrou a zodpovedným životným štýlom ľuďom pripomenú, aký vie byť život pestrý a bohatý.

Okrúhle kopce, vinice, sady a žiadne bilbordy. Tak vníma malebnosť okolitej krajiny remeselník a organizátor Miroslav Sedlák, ktorý sa tam prisťahoval s manželkou pred piatimi rokmi.

Jedno zo skalnatých obydlí v Brhlovciach. Foto: SITA, Martin Havran
Brhlovce, Skalné obydlia Jedno zo skalnatých obydlí v Brhlovciach.

Život je tam pomalší, ale o to krajší. Ľudia majú čas na stretnutia a práve jarmoky vždy bývali veľkou spoločenskou udalosťou.

„Chceme, aby sa v Uličke remesiel predstavili pestovatelia čistých potravín, poctiví chovatelia zvierat, tradičné remeslá ako kováč, košikár, keramikár, aj cechové remeslá, dokonca aj stavebné remeslá, používajúce starú techniku hlinených a vápenných omietok. Jednoducho všetko, čo súvisí so zdravým životným štýlom,“ hovorí Miroslav Sedlák za občianske združenie Nový dvor, ktoré akciu organizuje.

Z okolitých fariem budú na jarmoku ovčie, kozie a včelie produkty, ktoré ľudia dokážu vyrobiť. Z muštárne zachutia džemy, šťavy z vlastnej úrody, aj víno z okolitých viníc či štrúdle domácich gazdiniek. Pozvaných je do 40 remeselníkov, chovateľov a pestovateľov.

Pamiatkovú rezerváciu v Brhlovciach tvorí vyše 30 usadlostí, ktoré sú na Slovensku jedinečné a v celej Európe je takých lokalít len zopár. OZ Nový dvor pamiatkovo chránené obydlia obnovuje, verejnosti je prístupných už päť.

Jednu usadlosť obnovilo Tekovské múzeum ako svoju vysunutú expozíciu, ktorá dokumentuje zvláštnu formu ľudového staviteľstva a bývania od konca 19. storočia po 50. roky 20. storočia. Tvoria ju dva murované domy a priestory vysekané do skaly vo dvoch podlažiach – na prízemí letná kuchyňa, komora a kamenárske výrobky, na podlaží vyhliadková terasa a komôrka.

Tekovské múzeum v Leviciach za záchranu tejto jedinečnej kultúrnej pamiatky získalo medzinárodné ocenenie Europa Nostra. Uličku remesiel organizujú OZ Nový dvor, obec Brhlovce a Tekovské múzeum spoločne.

Kam za zábavou

15. septembra, piatok

  • Modra: Vinobranie, do 17. 9.
  • Trnava: Dni európskeho kultúrneho dedičstva, špeciálne prehliadky pamiatok pre deti do 17. 9., hradby, radnica, Kostol sv. Jakuba, vždy o 16. h
  • Žilina: Záhady nočného prízraku na Budatínskom hrade, pátranie so Sherlockom Holmesom, 19. h – 22. h

16. septembra, sobota

  • Bratislava: Trh dobrovoľníctva, Stará tržnica, 10. h – 15. h, začína sa týždeň dobrovoľníctva v kraji, do 22. 9.
  • Holíč: Zámocký okruh, preteky vintage motoriek
  • Martin: Hasičský deň, ukážky, súťaže pre deti, program, areál SIM, 10. h – 19. h
  • Prievidza: Deň otvorených dverí v aeroklube
  • Trenčín: Na korze, moderný mestský trh, dizajnové výrobky, miestne dobroty, workshopy, aktivity pre deti, 9.30 h – 20. h

17. septembra, nedeľa

  • Brhlovce: Ulička remesiel, podujatie v pamiatkovej rezervácii ľudovej architektúry Skalné obydlia Brhlovce, 10. h – 17. h
  • Čičmany: Oživené Čičmany, koniec série krátkych kultúrnych vystúpení, spevákov a inštrumentalistov z horného Považia v prostredí pamiatkovo chránených objektov ľudovej architektúry
  • Hriňová: Dožinkové slávnosti na Raticovom vrchu
  • Jasenská dolina: Deň turčianskeho vidieka, gazdovský dvor, výstava zvierat, remeselný jarmok, detský program, folklór, kone
  • Nitra: Návšteva Márie Terézie na hrade
  • Nitra: Légiovlak, posledná možnosť vidieť v Nitre putovnú výstavu replík legionárskych vozňov z rokov 1918–1920
  • Vychylovka – Nová Bystrica: Horenka, horenka, hora, deň poľovníckej kuchyne v Skanzene kysuckej dediny

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #brhlovce