Kaštieľ v Dolnej Krupej uvedie predstavenie Vôňa lupeňov

Sobota 23. septembra 2017 bude v SNM – Hudobnom múzeu v kaštieli v Dolnej Krupej patriť histórii o jeho najznámejšej majiteľke – Márii Henriete Chotekovej (1863-1946).

22.09.2017 14:00
grófka Mária Henrieta Choteková, Ružová grófka,... Foto:
Grófka založila najväčšie rozárium v strednej Európe s vlastnými odrodami ruží.
debata

Scénické predstavenie Vôňa lupeňov, v podaní divadelnej skupiny teatro Orlus, je pre návštevníkov pripravené v priestoroch kaštieľa o 17.30 a 20.00 h.

Divadelná hra predstaví príbeh šľachtického rodu Chotekovcov a najmä Márie Henriety – Ružovej grófky, ako ju s obľubou nazývali miestni obyvatelia. Počas života tu, v rodnom kaštieli, založila jedno z najväčších rozárií v Európe.

Na pestovanie ruží bola svetovo uznávanou odborníčkou, zachránila a zveľadila dedičstvo po uhorskom šľachtiteľovi Rudolfovi Geschwindovi. Súčasťou jej aktívneho života bolo aj divadlo.

Amatérsky sa venovala herectvu, v Dolnej Krupej postavila budovu divadla (pravdepodobne prvú na Slovensku), kde poriadala pravidelné predstavenia ako aj Krupský divadelný festival.

Návštevníci predstavenia si v riadnych otváracích hodinách SNM-Hudobného múzea v Dolnej Krupej môžu prezrieť aj kaštieľ a historický park.

debata chyba
Viac na túto tému: #Dolná Krupá