Pokojné cestovanie bez strachu? Tu je rebríček najbezpečnejších krajín

Stačí otvoriť noviny či zapnúť televízor a vyskočia na nás katastrofické správy, krádeže, útoky, nešťastia, až má človek pocit, že nikde na svete nie je dosť bezpečne. Vojna, terorizmus, vírusy... Najlepšie je ostať doma pod perinou?

14.10.2017 07:00
šťastie, žena, holub, holubica, voľnosť,... Foto:
Ktoré miesta by ste teda mali obchádzať a ktoré krajiny sú bezpečné a vládne v nich mier?
debata (3)

Rebríček Globálny idex bezpečnosti Inštitútu pre ekonomiku a mier zoradil 163 štátov sveta podľa toho, akú mieru bezpečnosti dokážu poskytnú svojim obyvateľom aj návštevníkom.

Nie je žiadnym prekvapením, že na poslednom mieste sa umiestnila Sýria, no okrem nej je na svete, našťastie, ešte stále dosť krajín, kde je pravdepodobnosť problémov minimálna. Ako dopadlo Slovensko? Umiestnilo sa na 26. mieste zo 163 hodnotených štátov sveta.

Index hodnotí a berie do úvahy ukazovatele ako počet konfliktov, politická (ne)stabilita, teroristická aktivita, stupeň militarizácie, počet vrážd a množstvo väzňov, jednoduchosť prístupu k zbraniam a podobne.

Ktoré miesta by ste teda mali obchádzať a ktoré krajiny sú bezpečné a vládne v nich mier?

10. Slovinsko

Túto krajinu si často mýlia so Slovenskom, naposledy aj Nóri počas majstrovstiev sveta v cyklistike uverejnili pri Petrovi Saganovi slovinskú vlajku. Navštívili ste však už naše „alter ego“? Zasnežené Alpy, idylické údolia, nádherné jaskyne, slávne jazero Bled s romantickým ostrovom uprostred, malebné pobrežie Jadranského mora a pitoreskná Ľubľana – to je kokteil, ktorý stojí za to ochutnať. Nehovoriac o tom, že tu nehrozí takmer žiadne nebezpečenstvo.

9. Japonsko

O niečo lepšie vyšla z porovnania krajina vychádzajúceho slnka. Keď nepočítame zemetrasenia a cunami, len problémy spôsobené človekom, Japonsko je na tom veľmi dobre (pokiaľ si Severná Kórea nezaumieni rozpútať celosvetový konflikt).

8. Kanada

Krajina nad USA sa vždy držala svojej distingvovanej línie a tamojších pokojných a zdvorilých obyvateľov, ktorí pomáhajú v globálnych krízach, má, zdá sa, rád celý svet. Spojenie bezpečnej krajiny a nádhernej prírody je dokonalým lákadlom.

7. Švajčiarsko

Krajina milovanej čokolády, delikátneho syrového fondue, kvalitných hodiniek a nádherných Álp sa vždy držala bokom od spolkov a jej neutralita sa jej vyplatila. Bohaté, pokojné a čarokrásne, také je Švajčiarsko.

6. Česko

Náš sused je častým cieľom slovenských dovolenkových krokov, a veru dobre robíme. Veľmi slušné šieste miesto v rebríčku bezpečnosti patrí krajine piva a dobrého jedla, „krajine príbehov“, ako ju nazvala česká organizácia cestovného ruchu.

5. Portugalsko

Najzápadnejší štát kontinentálnej Európy sa môže pochváliť nízkou mierou domáceho násilia, nízkym počtom zbraní držaných súkromnými osobami a veľkým počtom policajtov. Zájdite si do slnečného Portugalska vychutnať plnými dúškami portské a bezpečnosť.

4. Nový Zéland

Po 4. miesto v rebríčku bezpečnosti musíme zájsť k protinožcom. O pokojnom zelenom Zélande sa azda ani nedá povedať nič negatívne.

3. Rakúsko

Bronzová medaila opäť patrí krajine, ktorú má Slovensko hneď za hranicami. Tu by na vás strieľali akurát tak Mozartovými guľami.

2. Dánsko

Škandinávske krajiny sa často umiestňujú na popredných miestach v rôznych pozitívnych rebríčkoch a na vrchole indexu najšťastnejších národov. Dáni sa okrem toho môžu hrdiť aj bezpečím.

1. Island

Sopečná krajina plná horúcich prameňov, trocha mimo hlavného diania, môže byť so sebou spokojná. Už šiesty rok po sebe je na vrchole hodnotenia bezpečnosti krajín sveta s nízkou mierou kriminality, priateľskou populáciou a úžasnou prírodou.

Zdroj: Visionofhumani­ty.org; Destinationtip­s.com

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť #rebríček