Náš tip na víkend: Jedno mesto – mnoho chutí

Košice sú domovom viacerých kultúr - čo tak ochutnať rozmanitosť rôznych komunít a menšín pri hrnčeku polievky? Polievkový festival sa začína v sobotu.

06.10.2017 07:00
Festival Rozmanitosť Foto:
Festival Rozmanitosť
debata

Polievkový festival nie je len o varení a ochutnávaní polievky, ale najmä o stretnutiach a vzájomnom spoznávaní. Vznikol z myšlienky zmierniť xenofóbiu a intoleranciu a ukázať bohatú kultúrnu a národnostnú rozmanitosť obyvateľov Košíc.

A keďže v Košiciach sú doma aj Bulhari, Poliaci, Iránci, Mongoli či Líbyjčania, môžete sa s nimi zoznámiť v Kasárňach Kulturpark v sobotu 7. októbra od 14. do 17. hodiny.

„Polievkový festival je súčasťou festivalu Rozmanitosť, jeho cieľom je prezentovať kultúrne a iné minority a odstraňovať bariéry medzi rôznymi skupinami a etnikami, podporiť toleranciu,“ hovorí manažérka festivalu Renáta Zolnaiová.

Pred šiestimi rokmi sa pri polievke predstavili len národnostné menšiny, dnes okrem nich budú variť priaznivci komunitných záhrad, ľudia z LGBTI komunity, učitelia, dobrovoľníci a členovia ďalších občianskych združení či záujmových skupín. Spolu štyridsať polievok a ešte viac rôznych ľudí a chutí.

Festival Rozmanitosť Foto: FESTIVAL ROZMANITOSŤ/VYMENNIKY.SK/Michaela Eliáš
festival Rozmanitosť Festival Rozmanitosť

Ako však vraví heslo festivalu: rozmanitosť nás robí jedinečnými, spája nás ľudskosť. Festival Rozmanitosť sa venuje ľuďom na pomyselnom okraji spoločnosti – boli to bezdomovci, Rómovia, hendikepovaní a dnes sú to utečenci.

Preto na stretnutí odznejú autentické príbehy štyroch Slovákov, ktorí ako dobrovoľníci pomáhali utečencom na hraniciach v Maďarsku, Chorvátsku a v Srbsku. Beseda je „živou knižnicou“, ktorá prináša osobnú skúsenosť. Nechce kritizovať ani politizovať, len hľadať spoločný základ rôznych pohľadov.

Utečeneckú tému otvára aj výstava Daniely Krajčovej Počestní pocestní, ktorá viaceré diela vytvorila spolu s utečencami počas workshopov v pobytovom tábore v Rohovciach alebo na workshopoch v Bratislave. Výstava bude v Kulturparku sprístupnená mesiac a návštevníci Polievkového festivalu sa môžu tiež zapojiť do interaktívnej hry Človeče, nehnevaj sa.

K pestrému festivalu patrí aj pestrý program – zaznejú iránske piesne, české ľudovky, ľudové tance, francúzske šansóny v podaní slovenskej speváčky Janais, progresívny rock, zažiť možno a divadlo LARP klubu a cirkusové umenie a iné vystúpenia na dvoch pódiách. „Festival si cenia návštevníci aj samotní účastníci pre jeho uvoľnenú atmosféru. Je to otvorená zóna bez predsudkov,“ dodáva manažérka festivalu Renáta Zolnaiová.

Takéto stretnutia sú prínosné nielen pre návštevníkov, ktorí spoznávajú každodenné radosti a starosti príslušníkov minorít, ale aj pre samotných účastníkov festivalu, ktorí vítajú každú príležitosť predstaviť sa.

Kam za zábavou

6. októbra, piatok

  • Bratislava: Študuj dopravu, podujatie pre záujemcov o štúdium dopravy na stredných odborných školách na Slovensku, Múzeum dopravy, aj 7. 10.
  • Vranov nad Topľou: Jarmok

7. októbra, sobota

  • Bratislava: Biela noc – svetelné objekty a inštalácie, Hlavné nám., Nám. SNP, Stará tržnica, Mlynské nivy, Medická záhrada, River Park, Zuckermandel, Nová Cvernovka a i., výstava Karol Baron v GMB do 24. h, 19. h – 2. h
  • Bratislavský kraj: Jablkové hodovanie – Modra, Senec, Pezinok, Viničné, Limbach, Svätý Jur, Dunajská Lužná, Jablonové, Blatné, Bratislava – Rača, Bratislava – Vajnory, Bratislava – Petržalka, Bratislava – Devínska Nová Ves a Fresh Market
  • Cinobaňa: Prezentačný deň mikroregiónu Hornohrad, 10. h
  • Detva: Dni mesta, aj 8. 10.
  • Košice: Polievkový festival, spoznávanie minorít pri šálke polievky, Kulturpark, 14. h – 17. h
  • Modrý Kameň: Gaštanové slávnosti na hrade, SNM – Múzeum bábkarských kultúr a hračiek
  • Plavecké Podhradie: Historické farmárske a remeselné trhy
  • Rajecké Teplice – Žilina: Nostalgická jazda Rajeckou Ančou, jazda historickým motorovým vláčikom Hurvínek zo Žiliny, odchod 9.30 h a 13.30 h, program k otvoreniu novej expozície Považského múzea, 10. h – 16. h, aj 8. 10.
  • Revúca: Hubertova jazda a jesenné slávnosti
  • Stará Hora: Oberačka po sebechlebsky
  • Trebišov: Výstava králikov, hydiny, holubov a exotického vtáctgva, Mičurinka, aj 8. 10.
  • Trenčín: Farmársky jarmok, Hviezdová ul., 8. h – 14. h
  • Zvolen: Beh na Pustý hrad z Nám. SNP, 10. h

8. októbra, nedeľa

  • Banská Bystrica: Akcia Šarkanoid, šarkaniáda na kopci nad Kalváriou, 10. h
  • Bratislava: AkvaTera, akvaristicko-teraristická burza, DK Ružinov, 9. h – 14. h

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice