Prešovská krajská organizácia cestovného ruchu investuje do turistickej infraštruktúry

Počas leta lákali do Prešovského kraja turistov aj kampane Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska, ktorá zastrešuje rozvoj cestovného ruchu v kraji. Vyvrcholenie poslednej z nich sa uskutoční v sobotu 7. októbra v Sabinove.

06.10.2017 15:00
debata

Počas jesene KOCR pokračuje v budovaní turistickej infraštruktúry a predstavia aj nový videospot, ktorý má do kraja lákať turistov.

Ako informovala Barbora Čechová z KOCR Severovýchod Slovenska, počas leta pripravila krajská organizácia na podporu turizmu tri kampane. Cyklisti objavovali štyri oblasti Prešovského kraja počas Cyklopátraní Prešovským krajom.

Pre rodiny s deťmi bola určená letná kampaň Legendarium, v ktorej poznávali Prešovský kraj prostredníctvom legiend. Do kampane bolo zapojených vyše štyridsať zariadení, v ktorých návštevníci zbierali súťažné nálepky.

V aplikácii Legendarium Go našli turisti ďalšie tipy na výlety. Do septembrového žrebovania prišlo takmer tritisíc súťažných ústrižkov.

Návštevnosť obnovených hradov bola podporená formou kampane Letohrad 2017. Kampaň pripravila KOCR v spolupráci so správcami hradov a OZ Rákociho cesta. Spoločne prezentovali desať obnovených hradov a hradisko v Lipanoch, vrátane hradných podujatí.

„Kampaň mala najmä informačný charakter, teda informovať turistov o tom, že máme v kraji hrady, ktoré prechádzajú obnovou a vracia sa na ne život a to aj formou podujatí,“ povedala Čechová.

Návštevníci mohli zároveň súťažiť v zbieraní pečiatok na podujatiach a cez mobilnú aplikáciu Objavujme. Víťazi si prevezmú hradnú korunu tvorenú kameňmi zo všetkých hradov a žezlo v sobotu 7. októbra počas Jesenného kultúrneho festivalu v Sabinove. Odovzdávanie je naplánované na 16:30.

„Tešíme sa, že sa zapojilo mnoho ľudí. Niektorí stihli počas leta navštíviť dva-tri hrady, ale sú aj takí, ktorí navštívili všetky a vrátili sa tam aj opätovne počas hradných podujatí. Pre nás je dôležité, že sa výrazne zvýšilo povedomie o hradoch v kraji, ktoré rastú do krásy každým rokom,“ dodala Čechová.

V spolupráci s oblastnými organizáciami KOCR Severovýchod Slovenska postupne realizuje aj viaceré aktivity týkajúce sa rozvoja drobnej turistickej infraštruktúry v jednotlivých oblastiach kraja. Sfinalizované budú v najbližších mesiacoch.

Do rozvoja prvkov turistickej infraštruktúry v tomto roku takto investuje KOCR 41 500 eur, z toho 21 000 eur z dotácie od Ministerstva dopravy a výstavby SR a zvyšné prostriedky z vlastných zdrojov.

V regióne Šariš vďaka týmto prostriedkom pribudne 140 kilometrov značenia turistických chodníkov a osadené budú nové hnedé tabule v Prešove a okolí. Na Zamagurí bude realizovaná úprava lyžiarskych bežeckých a cyklistických tratí, v Malej Frankovej pribudne informačná turistická tabuľa, v okolí Spišských Hanušoviec sprejazdnia cyklistický chodník v dĺžke 3 kilometre.

V Bachledovej doline boli realizované potrebné úpravy zelene, aby sa prostredie skultúrnilo vzhľadom na rast záujmu turistov najmä o novú atrakciu Chodník v korunách stromov. Dokončené bude aj značenie cyklotrasy Domaša – Humenné a nad Bardejovom bude do konca roka zrekonštruovaná vyhliadka v časti Kamenná Hora.

Okrem týchto aktivít sa KOCR Severovýchod Slovenska podieľala na financovaní posilnených spojov Tatranskej elektrickej železnice a Ozubnicovej železnice počas letných mesiacov v celkovom objeme 35 520 eur.

Podporené tiež boli marketingové aktivity OOCR Región Vysoké Tatry, karta výhod Tatry Card, podujatia v Podhorí či tlač propagačných materiálov v jednotlivých regiónoch. V závere októbra si KOCR Severovýchod Slovenska pripomenie piaty rok svojho fungovania.

Pri tejto príležitosti 27. októbra predstaví svoju činnosť a zároveň premiérovo uvedie oficiálny videospot o Prešovskom kraji.

debata chyba
Viac na túto tému: #Prešovský kraj