Lávka pre cyklistov a peších spojila Tepličku nad Váhom so žilinskou priehradou

Cyklisti a chodci môžu od pondelka využívať most ponad frekventovanú cestu, ktorá spája Žilinu s Terchovou. Vďaka 58-metrov dlhej lávke sa dostanú z Tepličky nad Váhom k rekreačnej zóne pri Vodnom diele Žilina.

09.10.2017 14:15
debata

Nová lávka za 520-tisíc eur bude slúžiť výlučne pre cyklistov a peších. Jej súčasťou sú prístupové asfaltové chodníky dlhé 76 a 78 metrov, ako aj verejné osvetlenie.

„Práve chodníky, cyklotrasy a lávky, ktoré nenásilne prepoja krajinu, sprístupnia ju ľuďom, sú elementárnym základným kameňom rozvoja trvalo udržateľného cestovného ruchu v celej krajine,“ povedal štátny tajomník ministerstva životného prostredia Norbert Kurilla, ktorý dnes odovzdal novú lávku do užívania.

Ako zdôraznil riaditeľ Vodohospodárskej výstavby Daniel Kvocera, lávka prispeje k bezpečnosti na cestách v Žilinskom regióne. K rekreačnej zóne pri Vodnom diele Žilina totiž roky nebol zabezpečený žiaden bezpečný prechod.

"Som veľmi rád, že sa nám lávku podarilo vybudovať a po rokoch sme mohli prispieť okrem vyššej bezpečnosti v regióne aj k podpore zelenej dopravy,“ doplnil.

Podľa starostu obce Teplička nad Váhom Viliama Mrázika sa dopravnú situáciu snažili riešiť niekoľko rokov. Po rozšírení cesty z dvojprúdovej na štvorprúdovú sa však situácia naďalej len zhoršovala.

„Lávka pre cyklistov a peších má nadregionálny význam, keďže nebude slúžiť len pre našich obyvateľov, ale aj pre množstvo návštevníkov v regióne, navyše ak zohľadníme fakt, že bude súčasťou plánovanej cyklomagistrály do Terchovskej doliny,“ konštatoval Mrázik.

Investorom stavby bola rezortná organizácia Ministerstva životného prostredia, štátny podnik Vodohospodárska výstavba.

debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #Terchová #lávka