Týchto 9 nezmyslov si turisti balia na cesty. Nosíte ich aj vy?

Pri balení na výlet či dovolenku často váhame, čo pribaliť do batožiny a hľadáme rozumný kompromis medzi váhou ruksaku či kufra a potrebnosťou všetkých položiek, ktoré obsahuje. Aj tak sa poväčšine stane, že minimálne niekoľko vecí za celý pobyt ani nevytiahneme alebo, naopak, vláčime so sebou celý čas, no zbytočne.

07.11.2017 07:00
Beduíni, Negevská púšť, Izrael, ťavy, stany, Foto:
Aj vy nosíte so sebou nepotrebné veci?
debata (8)

Fotoaparát

Naozaj. Pokiaľ nie ste profesionálny fotograf, ktorý vie pracovať so všetkými nastaveniami, niet dôvodu, aby ste so sebou po horách, mestách či plážach vláčili ťažké a drahé zrkadlovky (aj keď to vyzerá cool). Vaše fotky budú s najväčšou pravdepodobnosťou na nerozoznanie od tých robených mobilom. Dnešné smartfóny dokážu zachytiť zážitky z ciest vo vysokej kvalite postačujúcej bežnému turistovi.

Viac ako jedno elektronické zariadenie

Čítačka na cesty je fajn, prehrávač poslúži tiež, na notebooku sa dobre po večeroch pozerajú filmy a fotografie… Avšak nosiť drahé a ťažké zariadenia na cesty nikdy nie je dobrý nápad. Za všetky celkom dobre na pár dní poslúži smartfón.

Cestovné oblečenie

Na hory a do prírody sa treba poriadne obliecť a je skvelé, že existujú pomôcky a oblečenie z moderných materiálov, ktoré v teple ochladia, v zime zahrejú, dýchajú, vetrajú, istia nohu, podopierajú ruku, obsahujú mnoho vreciek a všakovakých úchytiek… Avšak keď niekto vyrazí vo vibramoch, flísovej bundičke a gore-texovej vetrovke do ulíc Paríža, nevyzerá vôbec šik, ale ako zablúdený horolezec.

Ľadvinka

Okrem toho, že už dávno vyšla z módy (aj keď sa, žiaľ, môže opäť vrátiť, samozrejme), nevýhodou „ukrývania“ peňazí a dokladov do nej je, že na zlodejov pôsobí ako červené súkno na býka. Ľadvinkári pútajú pozornosť svojou snahou byť nenápadní a vreckári ich poklady uložené v malej farebnej taštičke okolo pása často berú ako výzvu.

Pršiplášť

Nepremokavý oblek je praktický a mnohí si ho radi pribalia hoci aj do kabelky – veď je to len maličký balíček a v prípade náhleho dažďa sa náramne hodí. Problém protidažďových ponč – najmä v meste – je, čo s nimi, keď prestane pršať. Obrovský mokrý igelit sa nikdy nikomu ešte nepodarilo poskladať do pôvodnej veľkosti, a tak nasledujúce hodiny len robí majiteľovi nepríjemnosti, keď ho nosí so sebou po uliciach, kaviarňach, galériách, múzeách, obchodoch…

Priveľa oblečenia

Aj keď cestujete na dlhšie, netreba si brať na každý deň iný pár nohavíc či sukne a topy. Postačí oblečenie na týždeň, potom je jednoduchšie navštíviť práčovňu. Oceníte ľahšiu tašku.

Šnúra na prádlo a štipce

Mnoho dovolenkárov túto praktickú pomôcku nosí do chát aj hotelov, no namiesto prania špinavého oblečenia sa takmer vždy nájde lepšia alternatíva – od práčovní po kúpu nového (ktoré môže poslúžiť aj ako suvenír). A na sušenie plaviek bývajú už takmer v každom hoteli pripravené sušiaky.

Tlačený sprievodca

Pred návštevou cudzej krajiny sa určite oplatí dobre sa oboznámiť s jej reáliami, pozoruhodnosťami, atrakciami, krásami… Známe bedekre poskytujú ucelené informácie o destináciách, avšak vláčiť so sebou ťažké knižné brožúry nie je veľmi praktické. Kúpte si radšej ich elektronické verzie.

Veľké balenia

Litrové šampóny, sprchové gély, rodinné balenia zubných pást… To všetko zaberie v batožine priveľa miesta, nehovoriac o zbytočnej váhe. Na niekoľko dní ideálne poslúžia cestovné veľkosti hygienických prípravkov alebo malé nádobky a fľaštičky, kam sa dá odliať presne toľko, koľko bude počas dovolenky treba. A počas dlhších pobytov dobre poslúžia aj miestne obchody, ktoré majú poväčšine rovnaký sortiment ako tie doma.

Zdroj: Traveller.com.au

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #balenie