Nová Baňa má 21-metrové lákadlo pre turistov - novú rozhľadňu

Rozhľadňa sa nachádza na turistickej zastávke Háj vo výške 625 metrov nad morom a je súčasťou náučného chodníka Zvonička. Ten patrí medzi najkrajšie vyhliadkové lokality v okolí Novej Bane.

26.10.2017 21:55
debata
Rozhľadňa Háj
rozhľadňa, Nová Baňa Rozhľadňa Háj

„Toto miesto sme zvolili úmyselne. Medzi turistami bolo obľúbené už v minulosti a príbehy našich starých rodičov o tom, kam až je možné z Hája dovidieť za pekného počasia, lákali na turistický chodník stále viac peších turistov. K nim v posledných rokoch pribudli aj tí na horských bicykloch. Dôležité bolo aj to, že samotné miesto nám umožnilo stavať bez toho, že by sme akokoľvek negatívne zasiahli okolitú prírodu,“ hovorí Ján Havran, primátor mesta Nová Baňa, ktoré je investorom stavby.

Rozhľadňa má tri vyhliadkové poschodia. To najvyššie s vystúpenou podlahou do všetkých strán vo výške 12 metrov ponúkne návštevníkom pohľad na panorámu Novobanskej kotliny. Zo západnej časti umožní náhľad na hrebeň Pohronského Inovca, ktorý smerom na juh vytvára spoločne so Štiavnickými vrchmi Slovenskú bránu – vstup na stredné Slovensko. Pozornému oku návštevníka rozhľadne neunikne ani veľká časť Podunajskej nížiny, či pohorie Vtáčnik.

Samotná stavba je kombináciou prírodných materiálov. Prvá tretina rozhľadne je tvorená kameňom a zvyšné dve tretiny sú z dreva.

Ryolitový obklad betónovej základne nie je vybratý náhodne. Práve ryolit z novobanskej oblasti je pripomenutím bohatej kamenárskej tradície, typickej pre túto oblasť. Aj samotná rozhľadňa sa nachádza v tesnom susedstve ústia do staručkého lomu na vrchu Háj, podľa ktorého dostala aj názov. V okolitých lesoch je ešte aj dnes možné nájsť pozostatky starej, ručnej kamenárskej výroby.

„S okolím rozhľadne Háj v blízkosti staručkého kameňolomu máme ďalšie plány, ktoré počítajú s vybudovaním malého kamenárskeho skanzenu. Ten ľuďom priblíži to, ako kamenárske remeslo vyzeralo kedysi,“ dodáva primátor mesta Ján Havran.

Celková výška stavebnej časti rozhľadne je 18 metrov. S dvojkrížom na vrchole dosahuje až 21 metrov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nová Baňa