Cez víkend pôjde historický vláčik do Jasova

Séria výletov Vlakom za UNESCOM vyvrcholí dvoma jesennými jazdami. Prvá z nich sa uskutoční už v sobotu 28. októbra a motorový vláčik zavezie cestujúcich k Jasovskej jaskyni. Tá je najbližšou jaskyňou Svetového dedičstva UNESCO k metropole východného Slovenska. V jej okolí sa nachádza mnoho turisticky atraktívnych miest. Legendárny motoráčik vyzdvihne 150 cestujúcich z košickej železničnej stanice v sobotu o 8:00.

27.10.2017 16:00
debata

„Jasovská jaskyňa je jednou z troch slovenských jaskýň, ktoré sa využívajú na liečbu dýchacích ciest inhaláciou jaskynného aerosólu. Žije v nej až 19 druhov netopierov a je jedným z najvýznamnejších zimovísk podkovára veľkého na Slovensku,“ uviedla riaditeľka Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková.

Dodala, že ide o jednu z posledných možností dostať sa do jaskyne, ktorej sezóna sa končí tri dni po tejto jazde. Okrem samotnej jaskyne si turisti pozrú aj jasovský kláštor, medzevský hámor či Jasovskú skalu. Vlak sa do Košíc vráti podvečer.

Vlakom za UNESCOM vyrazia záujemcovia posledný raz v tomto roku 17. novembra, keď výlet do Domice spestrí aj retrobus. „Cestujúci sa počas tohto výletu dostanú do jaskyne, ktorá sa ako jediná na Slovensku nezatvára koncom októbra, ale sezónu ťahá až do konca kalendárneho roka. Zaujímavosťou tejto jaskyne je, že v nej v roku 1982 natáčali slávnu rozprávku Soľ nad zlato,“ pripomína Vargová Jurková.

Okrem samotnej Domice, v ktorej objavili archeologické nálezy staré až šesťtisíc rokov, cestujúci zavítajú aj k zaujímavým miestam v okolí. Naskytne sa im jedinečná príležitosť vidieť reformovaný Kostol sv. Juraja v Plešivci z 13. storočia alebo zrúcaniny hradu Plešivec. Tých, ktorí sa radšej od skupiny odtrhnú, môže zlákať aj kratšia túra za najkrajšími škrapovými poľami Slovenského krasu – Kečovskými škrapmi, s množstvom vzácnych živočíchov a rastlín.

Dopravu počas tohto výletu budú kombinovať aj s retrobusom, ktorý účastníci potrebujú minimálne na dovoz z Plešivca k Domici. Tento autobus ale pôjde už z Košíc, cestujúci si teda môžu vybrať rôzne kombinácie dopravy. Podrobnosti výletu, možnosti dopravy a rezerváciu i kúpu lístkov záujemcovia nájdu na www.kosiceregion.com a www.unesconadosah.sk.

debata chyba
Viac na túto tému: #vlak #Košice