Najlepší kaviár? Luxusné reštaurácie preferujú čínsky

28.10.2017 14:00
kaviár
Kaviár (ilustračné foto) Autor: ,

Síce sa to všetci zdráhajú pripustiť, ale Čína produkuje jedny z najdelikátnejších rybích ikier na svete, napísal server Bloomberg. Stačí zmieniť Čínu v súvislosti s prakticky akýmkoľvek potravinovým produktom a ľudia začnú byť nervózni.

Po medzinárodných škandáloch zahŕňajúcich mäso nasiaknuté bielidlom, jablkový džús pančovaný nemrznúcou zmesou či píniové oriešky „nevhodné pre ľudskú spotrebu“, je Čína spájaná s nevhodným jedlom kvôli opakovaným prípadom nedostatočnej kontroly kvality potravín, povedal Shaun Rein, výkonný riaditeľ skupiny na prieskum trhu China Market Research Group.

Spoločnosť Kaluga Queen, ktorá produkuje kaviár asi 480 kilometrov juhozápadne od Šanghaja, si je týchto asociácií vedomá. „Najväčšou prekážkou je nízka dôvera v bezpečnosť čínskych potravín,“ hovorí Lily Liu, marketingová manažérka materskej spoločnosti Hangzhou Qiandaohu Xunlong Sci-tech Co.

A napriek tomu po tom, čo firma poslala v roku 2006 na trh prvú plechovku kaviáru, si značka Kaluga Queen začala budovať vybranú základňu fanúšikov. Teraz je kaviár, ktorému dáva prednosť 21 z 26 parížskych reštaurácií, ovenčených tromi michelinskými hviezdami, vrátane tej, ktorú vedie Alain Ducasse v hoteli Plaza Athénée.

Odborník na morské plody Eric Ripert ho podáva v reštaurácii Le Bernardin v New Yorku. Lufthansa ho ponúka pasažierom prvej triedy. A kaviár tejto značky bol dokonca súčasťou jedla prezidenta Baracka Obamu v roku 2016 na summite G20.

Ale pretože väčšina zákazníkov stále spája čínske značky s ľahkými náhradami, len zriedka sa niekde zmieňuje, odkiaľ kaviár Kaluga Queen pochádza. Alexandre Petrossian, viceprezident rovnomennej firmy dodávajúcej kaviár, predáva produkty značky Kaluga Queen vo svojich obchodoch po celej krajine.

Ale na plechovkách nie je uvedená Čína ako krajina pôvodu kaviáru, ktorého 30-gramové balenie stojí priemerne 150 dolárov. „Prvé tri roky bolo veľmi ťažké predávať čínsky kaviár,“ hovorí.

„Bolo ťažké ľudí presvedčiť, že to nie je lacný produkt. Áno, existuje lacný čínsky kaviár, ale to, čo predávame, je jeden z najkvalitnejších kaviárov na trhu.“ Exportnému trhu s kaviárom dlho dominovali Rusko a Irán.

Ryby belugy však kvôli nadmernému lovu skončili na zozname ohrozených druhov. Ako sa ruské a iránske dodávky zmenšovali, vzniknuté miesto v dopyte na trhu začali vypĺňať ďalšie krajiny vrátane Japonska, Izraela a Číny.

„Export čínskeho kaviáru porastie kvôli sankciám a obmedzeným dodávkam z Ruska a Iránu,“ mieni Rein. „Veľa majiteľov reštaurácií bude kupovať čínsky kaviár, pretože má dobrú kvalitu, rozumnú cenu a hojné zásoby.“ Kaluga Queen produkuje 60 ton kaviáru ročne, čo z nej robí najväčšieho producenta na svete. Predáva päť druhov, u Petrossiana sa však najlepšie predáva Huso Hybrid (210 dolárov za 30 gramov).

Ryby sa chovajú v provincii Če-ťiang, kde do umelého jazera Čchien-tao steká sladká, chladná voda z pohoria Chuang-šan. Každý z chovaných hybridných jedincov má identifikačné číslo a každá plechovka kaviáru má kód, s ktorého pomocou môže zákazník zistiť napríklad farbu ryby a jej vzhľad.

Okrem toho Petrossianova spoločnosť niekoľkokrát ročne kontroluje kvalitu priamo v mieste chovu. "Skontrolujeme vodu, ryby. Pri všetkom, čo odoberáme z Číny, si musíme byť absolútne istí, že to zodpovedá našim normám,“ uviedol.

Pokiaľ ide o chuť, je výborná. Veľké, svetlo- až tmavosivé ikry majú jemne slanú chuť a ich guľôčky v ústach praskajú presne tak, ako kvalitný kaviár má. Zoznam špičkových kuchárov, ktorí kupujú kaviár značky Kaluga Queen, sa stále rozširuje.

V novej reštaurácii Le Comptoir Pierra Gagnaira v Šanghaji je tento produkt v mnohých jedlách – napríklad v pomaly pošírovanom vajci so šampanskou omáčkou. Ak chcú hostia vedieť, odkiaľ tento kaviár pochádza, musia sa spýtať.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#kaviár #Čína
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku
Ponuky zo Zľavy.Pravda.sk