Náš tip: Týždeň vedy je plný zábavy

Prenosné planetárium, roboty, čistenie vôd diamantovými elektródami, včely či cukry v medicíne - o tom všetkom a oveľa viac sa dozviete v rámci Týždňa vedy a techniky.

03.11.2017 07:00
týždeň vedy Foto:
V rámci Týždňa vedy a techniky sa uskutoční množstvo podujatí pre školy aj pre verejnosť.
debata

Spoznávaj, pochop, rozvíjaj – to je motto 14. ročníka Týždňa vedy a techniky, ktorý sa začína v pondelok 6. novembra na rôznych miestach Slovenska. Návštevníci preniknú do tajov viacerých oblastí vedy a techniky na prednáškach, festivaloch, workshopoch aj pri mnohých súťažiach s vedecko-technickým zameraním.

Hlavné podujatia sa konajú v bratislavskej Inchebe, vo štvrtok a v piatok 9. a 10. novembra bude otvorená interaktívna výstava Veda netradične a mladí vedátori sa predstavia na Festivale vedy a techniky AMAVET.

Z akých farieb sa skladá vaša obľúbená farba? Aká veda prebieha doma v kuchyni? Deti si môžu vyskúšať jednoduché chemické pokusy. V odbore biológia budú pátrať po vzťahu mozgu a rovnováhy a otestujú si zrak.

Fyzikálne „laboratórium“ môže byť ihriskom pre magnetický futbal či „bojiskom“ so vzduchovým delom a tlakovou vlnou, ktorá rúca prekážky ako v akčnom filme. Okrem toho na výstave Veda netradične na deti čakajú rôzne kvízy, hlavolamy a súťaže, pri ktorých budú potrebovať logiku, priestorovú predstavivosť a tvorivosť.

Hostia môžu navštíviť viaceré vedecké stánky. Pod dohľadom Ústavu vied o Zemi si môžu vyrobiť vlastné zemetrasenie, ale aj spoznať príčiny a metódy skúmania zemetrasení. Chemický ústav SAV predstaví cukry a ich využitie v medicíne aj s aktivitami pre najmenších vedátorov.

V rámci Týždňa vedy a techniky sa od 6. do 12.... Foto: TÝŽDEŇ VEDY, ARCHÍV
týždeň vedy a techniky V rámci Týždňa vedy a techniky sa od 6. do 12. novembra uskutoční na Slovensku množstvo podujatí pre školy aj pre širokú verejnosť.

OZ Vĺčatá prostredníctvom hier zavedie deti k Eskimákom, do prírody, ale ukáže aj krehkosť ľudského tela a krutosť vojny.

V stánku FanLab budú priamo pred očami divákov z 3D tlačiarne vychádzať hotové výrobky a dozviete sa, ako takáto tlačiareň funguje. Nájdete tam aj veci vyrobené na laserovom vyrezávači, rezači fólií či na CNC fréze.

V ďalšom stánku sa zoznámite s humanoidným robotom aj so štvorkolesovým mobilným robotom, ktorý je založený na operačnom systéme Android. Predstavia sa malé programovateľné mobilné roboty pre deti, aj špeciálny softvér určený pre výcvik vojakov.

Viete, že aj včely sú veľkým prínosom pre vedu? Dozviete sa, ako včelie produkty využíva moderná medicína a nahliadnete do fantastického života týchto užitočných tvorov. Viete si predstaviť auto bez šoféra? Na výstave sa dozviete, ako pokročil vývoj autonómnych vozidiel.

Chceli by ste sa pozrieť na našu planétu z družice? V stánku Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity máte vesmír na dosah. Hviezdu oblohu môžete skúmať aj v prenosnom digitálnom miniplanetáriu.

V rámci Týždňa vedy a techniky sa od 6. do 12. novembra uskutoční na Slovensku množstvo podujatí pre školy aj pre širokú verejnosť.

Kam za zábavou?

4. novembra, sobota

  • Bratislava: Verejné korčuľovanie na ZŠ O. Nepelu, každý víkend 10. h – 12. h, 14. h – 16. h
  • Malacky: Rozprávkový lampiónový s prievod, 17. h, MŠ Štúrova
  • Trenčín: Čriepky minulosti, inscenované prehliadky hradu podľa hradných legiend, každý víkend do 26. 11. každú celú hodinu 10. h – 15. h
  • Trenčín: Prechádzka mestom so sprievodcom – vedecké osobnosti: M. Hell a J. Komorovský, KIC, Mierové nám., 16. h
  • Zbojská: Zbojnícka jazda, ukončenie sezóny na salaši s programom, 10. h

5. novembra, nedeľa

  • Bratislava: Z opery do opery, opera pre deti, SND, 17. h

6. novembra, pondelok

  • Banská Bystrica: Veda v hračkách, Interaktívna výstava vedeckých hračiek, jednoduchých experimentov a hlavolamov, Štátna vedecká knižnica, do 10. 11.
  • Košice: Matematika ako nástroj, prednáška a deň otvorených dverí, Matematický ústav SAV, Grešákova 6, 10. h – 12.35 h
  • Košice: Cesta do nanosveta, výstava pre veľkých aj pre maličkých, Výmenníky K13 (roh Važecká – Galaktická), Sídlisko Nad jazerom, 17. h – 18.30 h
  • Nitra: Poznávame rastliny, exkurzia so zameraním na liečivé a jedovaté druhy, Katedra botaniky a genetiky FPV UKF, Náb. mládeže, 9. h – 12. h
  • Trnava: Pavol Jozef Šafárik a jeho Slovanské starožitnosti, prednáška o diele k slovanským dejinám, kultúre a jazyku, Aula PdF TU, 11. h

8. novembra, streda

  • Bratislava: Kelti pohľadom antropológie, vedecká prednáška, SNM, Vajanského náb., 16. h

9. novembra, štvrtok

  • Bratislava: Nobelova cena za fyziku – gravitačné vlny, vedecká prednáška, SNM, Vajanského náb., 17.30 h

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #veda #technika