Cestovateľské destinácie budúcnosti? O 30 rokov možno Irak, Irán či Krym

Tri desiatky rokov – to je dosť dlhá doba, aby sa krajina zmietaná občianskymi nepokojmi alebo izolovaná v diktátorskom režime, oslobodila, pozviechala a stala vyhľadávaným turistickým cieľom.

21.11.2017 07:00
cestovanie, turistka, turista, letisko,... Foto:
Kam by teda mohli viesť naše kroky o ďalších 30 rokov?
debata

Pred asi tridsiatimi rokmi sa Vietnam začal zotavovať z vojny, Česko a Slovensko sa spamätávalo z komunistického zajatia a Južná Afrika bola stále objektom medzinárodných sankcií a bojkotov, píše portál CNN.

V tej dobe bolo nepredstaviteľné, že by sa niektoré z týchto miest o niekoľko rokov mohli premeniť na populárny rekreačné miesta. Kam by teda mohli viesť naše kroky o ďalších 30 rokov?

Web zostavil zoznam miest, kde v súčasnosti prebiehajú konflikty, no keď sa situácia upokojí, majú čo ponúknuť medzinárodnej klientele.

Irak

Kláštor svätého Eliáša sa zaradil na zoznam... Foto: SITA, Col. Juanita Chang
irak, kláštor svätého eliáša, Kláštor svätého Eliáša sa zaradil na zoznam vyrabovaných a zničených pamätihodností, na ktorom sú mešity, hrobky, svätyne a kresťanské chrámy.

Výhľad na nádherné a hodnotné pamiatky zatienil konflikt a plienenie oblasti islamistami. Aj keď je krajina naďalej sužovaná terorom Islamského štátu, už začala podnikať kroky, aby oživila svoju príťažlivosť pre cestovateľov. Vláda sa usiluje o obnovu starovekých miest aj prírodných pamiatok.

Vlani prišlo do Iraku podľa Svetovej rady pre cestovanie a cestovný ruch asi milión návštevníkov, do roku 2025 by sa toto číslo malo podľa očakávaní viac než zdvojnásobiť na 2,3 milióna. Mnoho z nich je náboženských pútnikov, no Irak má potenciál pritiahnuť aj na svoje sekulárne pozoruhodnosti.

Napríklad staroveké mesto Ktésifon na ľavom brehu Tigridu, asi 32 km juhovýchodne od dnešného Bagdadu, ktoré je posledným pozostatkom perzského hlavného mesta. V časoch Partov a Sásánovcov bol Ktésifon rezidenciou kráľov a administratívnym centrom Predného východu.

Mokrade medzi riekami Eufrat a Tigris, ktoré sú podľa odborníkov kolískou civilizácie, vysušil Saddám Husajn. Dnes ich krajina obnovuje s ohľadom na potenciálny ekoturizmus.

Irán

Hamed Heidari z Iránu kráča na lane medzi dvoma... Foto: SITA/AP, Vahid Salemi
Teherán, skala, povrazolezec Hamed Heidari z Iránu kráča na lane medzi dvoma skalami v horách pri Teheráne.

S klesajúcim počtom a silou sankcií voči Iránu rastie záujem sveta o investovanie v krajne, ktorý zároveň prináša oživovanie cestovného ruchu.

V Iráne sa nachádza až 19 miest zapísaných do zoznamu svetového dedičstva UNESCO a mnoho významných religióznych pamiatok. Ročne sem prichádza päť miliónov zahraničných návštevníkov, vláda by chcela počas najbližšej dekády tento počet zvýšiť štvornásobne. Návštevníkov chce prilákať napríklad na ostatky starovekého mesta Persepolis, v ktorom vládol Xerxes.

Potenciál zaujať turistov majú tiež „rajské“ záhrady v Širáze, lyžiarske strediská v horskom pásme Alborz či architektonické skvosty ako Šáhova mešita.

Iránsky odborník na cestovný ruch a majiteľ cestovnej kancelárie David McGuinness podľa CNN tvvrdí, že jeho firma za posledné tri roky vzrástla o 1000 %.

Irán plánuje vybudovať 400 nových hotelov, zriadil univerzitu turizmu a otvoril 10 turistických kancelárií v Európe a Ázii.

Mali

Obnovené mauzóleum v Timbuktu. Foto: SITA/AP, Baba Ahmed
Timbuktu, Mali, posvätné hrobky, islamisti, púšť, UNESCO Obnovené mauzóleum v Timbuktu.

Timbuktu bolo počas stredoveku významným centrom učencov a jedno z najväčších a najbohatších miest na planéte. Tamojšie knižnice ukrývajú podnes jedny z najvýznamnejších svetových zbierok predkoloniálnej africkej literatúry.

V roku 2012 mesto obsadili separatisti, ktorých sa počas niekoľkých mesiacov síce podarilo vyhnať, no oblasť ostala pre cestovateľov nebezpečnou.

Snahy o oživenie cestovného ruchu utrpeli ďalšiu ranu vlani, keď hotel Radisson Blu v Bamaku napadli islamskí militanti.

Pred Timbuktu je teraz dlhá cesta, aby sa zbavilo teroru a znova začalo lákať turistov na svoje slávne zbierky významných pergamenov či mešity z nepálených tehál.

Krym

Sevastopol s pamätníkom potopených lodí,... Foto: SITA/AP
Sevastopol, Krym, Ukrajina Sevastopol s pamätníkom potopených lodí, ktorých obetovaním Rusi za krymskej vojny roku 1854 prehradili protivníkom prístup k prístavu.

Portál CNN zaradil do zoznamu aj Krym. Pred ruskou inváziou v roku 2014 bol ukrajinský polostrov známym a vychyteným letoviskom omývaným vodami Čierneho mora. Okrem cárov a sovietskych pohlavárov bol Krym obľúbenou destináciou aj pre bežných Ukrajincov a Rusov.

Čaro slnečného regiónu s hradmi posadenými v skalách a vinicami z 19. storočia lákalo však aj zahraničných návštevníkov, v roku 2013 odporúčal časopis National Geographic svojim čitateľom Krym ako skvelý dovolenkový tip s prijateľnými cenami.

Vlani navštívili polostrov podľa štatistík 4 milióny turistov, no číslo je oproti šiestim miliónom spred okupácie stále nízke. Ruská vláda nabáda svojich občanov, aby si za cieľ svojej dovolenky vybrali Krym a štátnych zamestnancov dokonca aktívne podporuje dotovanými cestovnými balíčkami.

Angola

Príspevok, ktorý zdieľa Mo Maiê (@mo.maie),

Keď sa v roku 2002 v Angole skončila občianska vojna, krajina ostala chudobná, spustošená desaťročiami konfliktov a posiata nášľapnými mínami. Avšak mier a miliardy dolárov za ropu zmenili veľa. Napriek tomu však mnoho obyvateľov pociťuje nedostatok a v krajine bujnie korupcia.

Podnikatelia však začínajú budovať malé hotely a reštaurácie, ktoré sú základom cestovného ruchu. Rastie interný turizmus, solventná trieda obyvateľov mesta Luanda rýchlo rastie a rada trávi čas v nóbl plážových klubov a nových ligotavých vežiakoch.

Potápači objavujú angolské dlhé zarybnené pobrežia. Za obdiv stoja kilometre nádherných neporušených pláží a dinosaury. Angola je paleontologický sen, starobylé kostry tu niekedy takmer trčia z piesku.

Keď sa angolský cestovný ruch naplno rozbehne, turisti si budú môcť užiť okrem mora aj cesty do dažďového pralesa na severe krajiny, výpravy do otvorenej savany v centrálnej vysočine, preskúmať najstaršiu púšť na svete na juhozápade, ochutnať delikátnu kuchyňu ovplyvnenú portugalskými a brazílskymi chuťami.

Angola ponúka tiež živú kultúru a bohatú históriu – nachádza sa v nej jedno z najstarších miest na africkom kontinente.

Gruzínsko

Pevnosť Narikala v gruzínskej metropole Tbilisi. Foto: SITA/AP, Alexander Zemlianichenko
Tbilisi, Gruzínsko, pevnosť Narikala Pevnosť Narikala v gruzínskej metropole Tbilisi.

Bývalá sovietska republika na pobreží Čierneho mora ešte nedávna zažívala nepokojné časy – začiatkom augusta 2008 gruzínske vojská napadli separatistickú provinciu Južné Osetsko, na stranu ktorého sa postavilo Rusko. Podniklo protiútok, dostalo sa za hranice tejto oblasti a obsadilo mnohé dôležité časti Gruzínska.

Krajina sa však nevzdáva a usiluje sa prilákať návštevníkov. Stratégia Gruzínska je vykresliť sa ako rodisko európskej kultúry. Na posilnenie svojho imidžu, ako skvelej destinácie pre milovníkov kultúry, dobrého jedla a športu, si krajina dokonca najala skúsenú marketingovú agentúru Saatchi & Saatchi. Nie je to však len reklamný podfuk – Gruzínsko skutočne oplýva týmto všetkým, píše CNN.

Vinárstvo tu zapustilo korene ešte pred 8 000 rokmi, vďaka svojej polohe pozdĺž starej Hodvábnej cesty sa krajina stala kultúrnou križovatkou (rôzne vplyvy badať na starých kostolných freskách, jaskynných kláštoroch a historických predkresťanských zbierkach v múzeách). V Kaukaze vyrastajú nové lyžiarske strediská, ktoré turistov lákajú na nízke ceny a nepreplnené zjazdovky.

Zdroj: Cnn.com; Wikipedia.org

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #cestovanie