Náš tip: Noc divadiel ponúkne zaujímavý program po celom Slovensku. Vyberte si

Brány divadiel, kultúrnych centier a umeleckých škôl rôzne po Slovensku budú v sobotu otvorené až do hlbokej noci. Noc divadiel ponúkne výnimočný zážitok nielen dospelým, ale aj deťom.

17.11.2017 07:00
Noc divadiel Foto: ,
Návštevníci Noci divadiel vo foyer Bábkového divadla ŽŽilina.
debata

Slávni komici kedysi viedli debatu o tom, či je „divadlo“ od slova dívať sa alebo diviť sa. Platí oboje a obzvlášť v tento deň. Tí, čo sa vedia čudovať najviac, sú určite deti. A čudovať sa bude čomu. Okrem dobrého divadla a krásnych príbehov sa zabavia pri skúmaní divadelného zákulisia a voľačomu sa aj priučia.

V Bratislave v Bielom divadle pripravili Detskú olympiádu pre divadelných nadšencov vo veku 6 až 12 rokov. Zahrajú sa na divadelných tvorcov, vyrobia si vlastné rekvizity, vyskúšajú si divadelné kostýmy, potrápia si jazyky na jazykolamoch a zahrajú si rôzne dramatické hry. Z cieľa si okrem zážitkov odnesú aj sladkú odmenu.

Na „Štart“ sa môžu postaviť medzi 13. hodinou a 13.45. O 19. večer príde na rad experimentálny Drevený koník ako hra o tom, ako po niečom vždy túžime a aké je to priblížiť sa k tomu.

Divadlo Gong v bratislavskej Iuvente predstaví klasickú Popolušku bratov Grimmovcov z pohľadu dnešných -násťročných, z nadhľadu a s humorným podtónom.

V Košiciach sa stretne slovenský Janko Hraško s dánskou Princeznou na hrášku. Čo z toho vzíde, uvidia deti v Bábkovom divadle o 18. hodine na Tajovského ulici. O hodinu neskôr sa na Alžbetinej ulici začne bábkové putovanie svätého Františka svetom.

V Teátre Komika v Leviciach o 15. hodine môžete s deťmi navštíviť rodinné predstavenie O strašidielkach a o 17. hodine detské predstavenie Diktátor, ktoré nie je len pre deti.

Návšštevníci počas scénografického workshopu v... Foto: SITA, Milo Fabian
Noc divadiel, deti, Návšštevníci počas scénografického workshopu v rámci podujatia Noc divadiel vo foyer Bábkového divadla ŽŽilina.

V Divadle na Hambálku v Malackách sa deti zabavia od 11. hodiny pri viacerých rozprávkach a iných hrách. V Považskej Bystrici hrajú deti deťom v Ateliéri Milana Sládka v ZUŠ na Jesenského ulici, na programe bude bábkový Švec a čert a hra o tom, že za dobré veci sa oplatí bojovať.

ArtScénu Prešov navštívia o 16. hodine Tri prasiatka a do Semerova v tom istom čase dorazí Snehulienka a sedem trpaslíkov. V Celkom malom divadle v Starom Tekove zahrajú deti deťom indiánsku rozprávku Pes Jeana Labadieho a slovenskú Drevenú kravu na motívy Pavla Dobšinského.

V Trenčíne v kine Hviezda sa deti priučia cirkusovým a klaunským zručnostiam, ako je žonglovanie, umenie rovnováhy a klaunských gagov, trikov a grimás a vyrobia si vlastné divadelné masky. Začínajú o 17.30.

Bábkové divadlo Žilina sľubuje nekonečne výnimočný zážitok v podobe prezentácie workshopu a veľkolepej premiéry inscenácie Hlbokomorské rozprávky.

Kam za zábavou

17. novembra, piatok

  • Bojnice: Baťovci v Bojniciach, výstava jedinečných fotografií z rokov 1939 – 1948, keď Bojnické panstvo vlastnila firma Baťa, zámok, do 30. 11.
  • Bratislava: Hu Húúú alebo Najstaršie slovenské strašidlá, interaktívna výstava, Bibiana, do marca 2018
  • Martin: Za horami – za dolami, Tri storočia Slovákov vo Vojvodine, výstava, do 26. 11.
  • Trenčín: Hradná detektívka, rodinná pátracia hra v areáli Trenčianskeho hradu, 10. h – 16. h, do 19. 11.

18. novembra, sobota

  • Bratislava: Vajnorský širáček, prehliadka folklórnych súborov a amatérskych divadiel, DK Vajnory, aj 19. 11.

19. novembra, nedeľa

  • Banská Bystrica: Vtáčie valentínky, výroba vtáčích búdok v Tihányovskom kaštieli, 9. h – 16. h/Židovské rozprávky, Bábkové divadlo Na rázcestí, 16. h

23. novembra, štvrtok

  • Bratislava: Autom na výlet a iné radosti 60. rokov, nová výstava, Múzeum dopravy, do 30. 6. 2018

24. novembra, piatok

  • Modra: Ochutnávka svätokatarínskych mladých vín, malokarpatské o­drody

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #noc divadiel