Tip: VIA.CARNUNTUM v Rakúsku, kúsok za hranicou, ponúka 5 nových vychádzkových trás

Kam s deťmi na svieži vzduch na víkend posilňovať imunitu? Tak, aby tam neboli davy, dalo sa pohodlne odparkovať auto a išlo o príjemnú prechádzku v prírode, ktorú zvládnu aj drobci či starší ľudia?

25.11.2017 07:00
debata
Vyhliadková veža na najvýchodnejšom vrchu... Foto: Bianka Stuppacherová, Pravda
Dolné Rakúsko, vyhliadková veža Vyhliadková veža na najvýchodnejšom vrchu Rakúska Königswarte má 22,7 metra a 120 schodov.

O našich rakúskych susedoch je známe, že v rámci turizmu a propagácie svojej krajiny využijú doslova každý vyšliapaný lesný chodníček, cestu vedúcu pomedzi vinice či zvyšky starého kláštorného múru.

Nedávno v Dolnom Rakúsku, čiže spolkovej krajine, ktorá susedí so Slovenskom, v oblasti medzi Hainburgom a pohorím Leithagebirge, otvorili päť nových trás pre milovníkov turistiky a prechádzok. S pomocou peňazí od Európskej únie.

Pôvabné trasy vhodné pre vandrovanie aj počas chladnejších dní, ponúkajú oddych od denného stresu v lese či pekných viniciach. Hovorí sa, že „všetky cesty vedú do Ríma“. Toto je krajina niekdajších starých Rimanov medzi Bratislavou a Viedňou.

Toto je vínny okruh VIA.CELLA VINARIA.... Foto: Bianka Stuppacherová, Pravda
Dolné Rakúsko, vínne pivnice Toto je vínny okruh VIA.CELLA VINARIA. Samozrejme, možno si zájsť aj do vínnej pivničky.

Trasy sú dlhé päť až maximálne dvanásť kilometrov. Dohromady 70 kilometrov „ľahkých“ prechádzok bez náročných stúpaní. Mnohé časti zvládnu dospelí spokojne aj s detským kočíkom či malými ratolesťami. Cesty sú prehľadne vyznačené s pomocou tabúľ a majú miesta na oddych.

Ide o päť okruhov, kde vyrazíte z jedného východiskového miesta (z bezplatného parkoviska), na ktoré sa v závere vrátite. Už na parkovisku si možno prečítať na veľkej prehľadnej tabuli všetky dôležité informácie o konkrétnej okružnej trase.

Túry sú na mapkách značené s pomocou modrej, červenej a čiernej. Zatiaľ kým modrá znamená prechádzku pre celú rodinu, kadiaľ prejde kočík i invalidný vozík, čierna je určená pre nadšencov turistiky obľubujúcich členitejší terén. Možno sa teda, samozrejme, rozhodnúť len pre časť „okružky“ v závislosti od jej náročnosti.

Takto vyzerá informačná tabuľa na bezplatnom... Foto: Bianka Stuppacherová, Pravda
Dolné Rakúsko, tabuľa Takto vyzerá informačná tabuľa na bezplatnom parkovisku trasy VIA.SILENTIUM.

Propagačné materiály Rakúšania ponúkajú nielen v nemčine a angličtine, ale aj v slovenčine. K dispozícii sú mapy a rôzne informácie o trasách. Ponúka sa aj možnosť získať audiosprievodcu v nemeckom alebo anglickom jazyku.

S jeho pomocou si možno na určenej trase priamo v teréne bez potreby pripojenia na internet vypočuť zaujímavosti o tunajšej faune, flóre, histórii či rôzne príbehy o regióne. Ak ide o vínnu cestu, tak aj o víne a vínnych pivničkách! Stiahnite si ešte doma na smartfón zadarmo aplikáciu „Wanderwege Römerland Carnuntum“.

Majiteľ jednej z vínnych pivníc v... Foto: Bianka Stuppacherová, Pravda
Dolné Rakúsko Majiteľ jednej z vínnych pivníc v Prellenkirchene Heinz Gratzer-Sandriester hrdo ukazuje kalendár, kde pózuje aj jeho dcéra.

A toto je päť možných trás v rámci VIA.CARNUNTUM, ktoré ponúkajú päť nádherných prechádzok. Teplo a pohodlne sa oblečte a hor'sa na cesty! Na výber máte: romantická lesná popri kláštore VIA.SILENTIUM, pomedzi vinice VIA.VINUM.

Ďalej VIA.MONTE pre tých, čo chcú ísť kúsok aj popri Dunaji, pomedzi vínne pivničky zas vedie VIA.CELLA VINARIA a VIA.VISTA, kde na záver môžete vyliezť na Kráľovskú rozhľadňu na najvýchodnejšom vrchu Rakúska Königswarte pri bývalej železnej opone. O všetkých si možno bližšie prečítať na www.via-carnuntum.at.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko