Zvery z kovošrotu: Jedinú európsku Kovozoo nájdete v Česku

Slon africký má namiesto uší ventilátory. Bizóniu srsť tvoria reťaze. Klokan má na nohách struny. V areáli Kovozoo v Starom Meste neďaleko Uherského Hradišťa je 250 zvierat a neuveriteľné - všetky sú vytvorené z kovošrotu!

29.11.2017 07:00
Kovozoo Foto:
V KOVOZOO ostávajú bociany po celý rok.
debata (1)

Nastúpili a vystúpili sme z lietadla, vyliezli na maják, prechádzali sa na lodi a dotýkali sa exotických zvierat. Nie, neboli sme v trópoch, ale v Zlínskom kraji v jedinej kovovej zoo v Európe.

Je to rarita, ktorú človek inde neuvidí. Každé zo zvierat je umeleckým dielom a má svoje vlastné meno a príbeh. Sú tu gepardy, gorily, kone, žralok, žirafa, sup… Krokodíly tu majú tri – Krokouš má 38 kg, Margaret 95 kíl a Rafael váži 200 kg!

Skutočný krokodíl nílsky môže dosiahnuť až 6 metrov a 1 200 kg a dožiť sa neuveriteľných sto rokov! Na každej tabuli sa návštevník dočíta príbeh kovového zvieraťa, ale aj informácie o skutočnom zvierati, ktoré predstavuje.

Na Žofke by si vylámali zuby

Korytnačku Žofku napríklad vytvoril nemenovaný autor z oddelenia dopravy Kovosteel. Ide o napodobeninu korytnačky pralesnej. Juhoamerická katolícka cirkev považuje tieto korytnačky za ryby. Konzumujú sa vraj vo veľkom počas veľkonočného pôstu. Nuž, na tejto kovovej by si vylámali zuby…

Slon africký. Foto: Dávid Popovič
Kovozoo Slon africký.

Bizón Tatanka má 1 250 kg a „narodil sa“ v roku 2013 priamo v tejto Kovozoo. Pracovalo na ňom až desať autorov! Inak, skutočný, živý bizón americký váži až 1,5 tony. Pštrosy tu tiež majú dva – volajú sa Breťa a Tibor. A tak by sa dalo pokračovať.

„Sme jediní na svete,“ tvrdí hrdo autor nápadu kovovej zoo Bronislav Janeček. „Každý z exponátov zodpovedá žijúcemu druhu a bol vyrobený v životnej veľkosti. Sú to zvieratá vyrobené pomocou zváračky a brúsky a dokazujú, že kovový odpad nemusí skončiť len v hutách, ale možno ho využiť aj na zábavu.“

Tu sa zvierat možno dotýkať, pohladiť ich a nehrozí uhryznutie ani udupanie, nanajvýš na prstoch ostane trochu hrdze. Najzaujímavejšie je, že autorom ďalšieho nového exponátu môže byť ktokoľvek. Počas jednorazových akcií určených pre verejnosť funguje v areáli tzv. pôrodnica. V nej sa zvieratá aj opravujú a je možné si ju dokonca prenajať na tzv. teambuilding.

Rozhľadňa a vyhliadkové lávky pre odvážnych

„Spočiatku sme robili súťaž pre odborníkov, aby sme do zoo dostali viac zvierat. Napríklad gorila ako gepard pochádzajú z tohto obdobia. Teraz intenzívne spolupracujeme s jedným kováčom, s ktorým sme sa dohodli na výrobe minimálne dvoch zvierat ročne. Ide o väčšie kusy,“ vysvetľuje Bronislav Janeček.

V KOVOZOO ostávajú bociany po celý rok.
Bizón Tatanka.
+19Kovozoo

„Prirodzene, na rôznych miestach sveta možno naraziť na niečo podobné, ako je možné uvidieť u nás. Ľudia nám dokonca posielajú fotky, keď niečo objavia na svojich cestách v zahraničí. To je, samozrejme, inšpiratívne. Ak sa však bavíme o väčšom množstve zvierat, s 250 kusmi sme v Európe jediní. A ja tvrdím, že aj na svete.“

Zaujímavé, že areál, v ktorom sa dnes Kovozoo nachádza, slúžil celých 130 rokov ako cukrovar, až do roku 1998. Súčasní majitelia pozemky odkúpili, ale nevydali sa na cestu cukrovarníctva. Začali podnikať v oblasti kovošrotu. Kto sa nebojí výšok, v areáli môže vyjsť na vyhliadkové lávky vo výške 3 až 12 metrov, ktorých konečná dĺžka bude časom dosahovať až 1 250 metrov.

Z výšky si možno pozrieť zvieratá, ale aj skutočnú prevádzku: ako v areáli s kovovým šrotom pracujú stroje, naberajú a premiestňujú „ťažké železá“. Fascinujúce divadlo z bezpečnej vzdialenosti najmä pre deti, ale aj pre oteckov

Jeden z troch krokodílov. Foto: Dávid Popovič
Kovozoo Jeden z troch krokodílov.

Lenže to nie je všetko. Už zďaleka zbadáte 27 metrov vysokú rozhľadňu Šrotík, ktorá má podobu červeno-bieleho majáka. Veľa nej je neprehliadnuteľná replika lode Nádej, kde môžu v kajute prespať štyria „moreplavci“.

Všetko to má symbolický význam, pretože súčasná civilizácia produkuje doslova „more odpadov“ a k moru patrí maják, ktorý lode naviguje na správnu cestu. Na majáku možno po schodoch vystúpať až nahor a poprechádzať sa po vonkajšej terase. Teda – len tí, ktorým sa z výšok nepotia dlane!

Prvé dopravné lietadlo s pretlakovou kabínou

Okrem toho v týchto miestach „pristálo“ najväčšie dopravné lietadlo L-610 vyrobené v Československu. Bolo to prvé dopravné lietadlo s pretlakovou kabínou a integrálnymi palivovými nádržami. Po prvýkrát vzlietlo v roku 1988.

Bizón Tatanka. Foto: Dávid Popovič
Kovozoo Bizón Tatanka.

Spoločnosť, ktorá vlastní Kovozoo, ho zachránila pred zošrotovaním. Môžete si posedieť nielen na sedadlách pre cestujúcich, ale aj priamo v pilotnej kabíne. Gombíkom budete rozumieť, len ak čítate v azbuke.

Hrdzavé šróbiky, kolieska, želiezka, pružiny, kúsky plechu. Nie, nič z tohto ešte nepatrí do starého železa. V Kovozoo sa v mori odpadu stratiť nedá, človek nanajvýš stratí pojem o čase. Pozrieť si totiž podrobne každý z 250 exponátov, to chce železnú vôľu.

KOVOZOO – jediná kovová zoo v Európe

  • oficiálne otvorenie: apríl 2012
  • najťažšie zviera: nosorožec Norbert – 1 980 kg
  • najvyššie zviera: žirafa Safira – 5 metrov
  • najstaršie zviera: ťava Sadám z júna 2009
  • počet zvierat v areáli: 250 ks (marec 2017)

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zoo #kov