Majú ich dosť, budú mať ešte viac! Taliansku zapísali ďalšie 2 miesta na zoznam UNESCO

Krajina na Apeninskom polostrove mala aj predtým zapísaných na zozname svetového dedičstva UNESCO najväčší počet lokalít spomedzi všetkých krajín sveta; od júla pribudli ďalšie.

07.12.2017 07:00
debata (1)

Príspevok, ktorý zdieľa THINK Urbanism (@thinkurbanism),

Najnovšie sa do prestížneho registra dostali Benátske obranné diela, vrátane troch opevnených miest v severovýchodnom Taliansku, a tiež súbor desiatich starobylých bukových lesov, čím celkový počet miest kultúrneho dedičstva v Taliansku dosiahol impozantný počet 53, píše portál Thelocal.it.

Krajinou s druhým najväčším počtom UNESCO miest je obrovská Čína, ktorá sa môže pochváliť 51 unikátnymi lokalitami. Nasleduje Španielsko, po ňom Francúzsko a piate je Nemecko.

Z najnovšieho úspechu Talianska je nadšený aj tamojší minister zahraničných vecí Angelino Alfano, podľa ktorého je jasné, že Taliansko je „skutočnou superveľmocou kultúry a krásy“.

Príspevok, ktorý zdieľa Alice Isaia (@alice.through.the.lens),

Benátske obranné stavby zo 16. a 17. storočia spolu s ďalšími opevneniami v Chorvátsku a Čiernej Hore vznikli za čias Benátskej republiky od roku 1500. Talianska časť tejto zostavy zahŕňa opevnené mestečko Palmanova hviezdicového tvaru, ktoré sa nachádza neďaleko Terstu; Peschiera del Garda – ostrovnú pevnosť na rieke Mincio v provincii Verona; a opevnený hornatý komplex pri Bergame.

Dokument UNESCO vyzdvihuje historický význam všetkých miest, pretože poukazujú na posun vojenských a obranných techník po objavení strelného prachu.

Príspevok, ktorý zdieľa luci crimmings (@lucihugogeorge_),

Pralesné bukové lesy s prívlastkom „výnimočná univerzálna hodnota“, ktoré sú druhým talianskym prírastkom na zozname, sa nachádzajú na území Toskánska a Kalábrie a zaberajú viac ako 2000 hektárov.

Taliansko však neskončilo a už aj pripravuje na zápis ďalšie ponuky – kopce Prosecco, „hľuzovkovú kultúru“ a neapolskú pizzu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #UNESCO #Zoznam svetového dedičstva UNESCO