Na hrad Červený Kameň príde Mikuláš

Na hrad Červený Kameň znovu prichádza Mikuláš. Tento rok však opäť nepríde sám. Na pomoc si zavolal aj svojich dvoch pomocníkov - rozvážneho anjela a nezbedného čerta. Všetci záujemcovia sa s nimi môžu stretnúť už túto sobotu 2. decembra v sídle Slovenského národného múzea (SNM) - Múzea Červený Kameň nad obcou Častá v okrese Pezinok, informoval kultúrno-propagačný manažér SNM - Múzea Červený Kameň Ľuboš Haršány.

30.11.2017 16:00
debata

„Na hrade Červený Kameň žilo v minulosti hneď niekoľko Mikulášov z rodu Pálffy. Existuje však legenda o jednom Mikulášovi, ktorý už po celé stáročia roznáša darčeky všetkým deťom na celom svete. K splneniu tejto zdanlivo nemožnej úlohy mu pomáhajú jeho dvaja spoločníci anjel a čert,“ avizoval podujatie v tlačovej správe Haršány. Každého, kto absolvuje mikulášsku prehliadku hradu, čaká okrem zážitkov aj sladká odmena. Prehliadka sa začne každú celú hodinu od 10:00 do 16:00.

Hrad Červený Kameň sa nachádza na juhovýchodnom svahu Malých Karpát a týči sa nad obcou Častá v okrese Pezinok. Jeho vznik sa datuje už do 13. storočia. Medzi najznámejšie šľachtické rody, ktoré hrad vlastnili, patrili Fuggerovci a Pálffyovci. V súčasnosti je hrad národnou kultúrnou pamiatkou a slúži ako múzeum.

SNM – Múzeum Červený Kameň sa špecializuje na vývoj bytovej kultúry šľachty a meštiactva na Slovensku. V expozícii múzea si v halách, jedálni, salónoch i v rytierskej sále možno prezrieť dobové interiéry šľachty od renesancie až po secesiu. Zároveň sa dá zoznámiť s pôvodnými priestormi hradu, s lekárňou, salou terrenou (záhradná sála prechádzajúca z interiéru do záhrady) a kaplnkou Nanebovzatia Panny Márie. Súčasťou prehliadky je aj kabinet zbraní. Unikátom hradného múzea je zachovaný obranný systém bývalej renesančnej pevnosti a pivnice, ktoré patria k najväčším v strednej Európe.

Múzeum je otvorené počas celého roka, okrem 24., 25., 26. decembra, 1. januára a pondelkov od 1. októbra do 30. apríla. V aktuálnej zimnej sezóne, teda od 1. októbra do 30. apríla, je múzeum otvorené od utorka do nedele od 9:30 do 15:30 (posledný vstup). Viac informácií možno nájsť na webstránke národného múzea www.snm.sk alebo na webe samotného múzea http://hradcervenykamen.sk.

debata chyba
Viac na túto tému: #Červený kameň #Mikuláš