Aleš cestuje od rovníka za polárny kruh – Deň 8: Ako na lacné letenky?

Pri kúpe lacných leteniek je veľmi dôležité, aby ste boli časovo flexibilní. Letecké spoločnosti neprispôsobujú dátumy odletov tak, ako by sme si to predstavovali. Takže treba brať to, čo ponúknu.

10.12.2017 09:00
Londýn, Tower Bridge Foto:
Londýn
debata

Samozrejme, že to nie každému vyhovuje, no predsa len to raz začas môže vyjsť aj vám. Vtedy to je doslova nákup za drobné.

Aj svoju cestu som si plánoval celkom inak, no keď vyskočila letenka Singapur – Londýn za 90 eur, rýchlo som zmenil plány.

Dôležité je sledovať stránky, ktoré takéto ponuky propagujú a publikujú. Na Facebooku si treba aktivovať sledovanie ich príspevkov a potom už len vyberať to, čo sa vám hodí. Ja to takto robím už roky a je to osvedčený postup.

Nízkonákladové letecké spoločnosti pravidelne predávajú niektoré miesta v lietadle za smiešne ceny. Takže si v predstihu pozrite trasu svojej cesty a je veľká šanca, že budete úspešní. Spravidla to býva zhruba 2 mesiace pred plánovaným odetom. Takisto sledujte aj menšie letiská – nie tie veľké, hlavné.

Keď už aj nájdete nejakú letenku, ktorú ponúka niekto iný, ako samotná letecká spoločnosť (napríklad Skyscanner.net), tak si tú istú letenku pozrite a porovnajte aj priamo v danej spoločnosti, ktorá let prevádzkuje. Ceny sa niekedy líšia rádovo v desiatkach až stovkách eur.

Londýn Foto: Aleš Tvrdý
Londýn, Tower Londýn

Toto funguje aj s veľkými prepravcami medzi letiskami, ako je napríklad Londýn. Priletel som na letisko Gatwick (juh Londýna) a do Nórska mi išlo lietadlo zo Stansted (sever Londýna).

Presun naprieč celým mestom by mohla byť záležitosť aj za 100 eur. No s prestupom v centre mesta, kde som si urobil aj malý výlet, som za túto cestu zaplatil spolu 4 eurá (Gatwick – Victoria 2 eurá, Victoria – Stansted 2 eurá cez easyBus.com).

Ako sa neskôr ukázalo, cesta londýnskym metrom ma vyšla drahšie, ako cesta naprieč celým mestom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Aleš Tvrdý #Od rovníka za polárny kruh