Predvianočné obdobie na Spiši patrilo magickým zvykom a zaujímavým tradíciám

Predvianočné obdobie spojené s očakávaním narodenia Ježiša Krista v minulosti v regióne severného Spiša a Pienin sprevádzali viaceré zvyky a tradície. „Po ukončení prác na poliach sa naši predkovia sústredili na práce v domácnosti a na svojich príbytkoch. Ženy sa tiež stretávali v kúdeľných izbách, v ktorých priadli, tkali a vyšívali. Dlhé zimné večery si krátili rozprávaním príbehov a spevom. Tiež praktizovali zvyky na Ondreja, Katarínu, Barboru a Luciu. Zabezpečiť im mali vydaj v novom roku i bohatú úrodu na poliach a zdravie dobytka,“ priblížila Erika Šalatová, výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Severný Spiš – Pieniny.

11.12.2017 10:00
debata

Medzi magické praktiky patrilo podľa jej slov napríklad liatie roztaveného olova cez oko starého kľúča, varenie pirohov alebo čakanie na rozkvitnutie halúzky z čerešne.

V regióne, ktorý sa vyznačuje nielen nádhernou prírodou, ale aj vrúcnym vzťahom k tradíciám, sa niektoré rodiny snažia tieto zvyky po predkoch aj napriek uponáhľanej dobe uchovávať. Návštevníci sa s nimi tento rok mohli napríklad oboznámiť na hrade Ľubovňa a v skanzene pod ním, pripravili tam niekoľkodňové podujatie Vianoce v múzeu.

„Priestory hradu návštevníkom priblížili šľachtickú štedrú večeru s ochutnávkou a vianočné ozdoby 20. storočia. V skanzene mohli ľudia zažiť Vianoce bežných ľudí,“ uviedol Jakub Ondrej, marketingový pracovník a správca podhradia. Okrem zvykov im predstavili aj vinše či techniku pečenia oblátok tradičnými kliešťami.

K vianočnému obdobiu patria aj rozprávky, jednu z nich priblížia od 14. do 30. decembra v obci Hniezdne (okr. Stará Ľubovňa). Vytvoria tam rozprávkový les, ktorého súčasťou bude perníková chalúpka. „Ožije tam príbeh o Janíčkovi a Marienke. Detskí návštevníci im môžu pomôcť prekabátiť zlú ježibabu, či už v rámci návštevy so spolužiakmi alebo s rodičmi,“ dodala Šalatová.

Tradičnou súčasťou adventného obdobia v regióne severného Spiša a Pienin sú aj Vianočné trhy v meste Stará Ľubovňa, spestrené bohatým kultúrnym programom a remeselníckymi trhmi. Konať sa budú 15. a 16. decembra.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #vianočné zvyky