Aleš cestuje od rovníka za polárny kruh – Deň 9: Plavba po fjordoch za polárnym kruhom

Ráno to vôbec nevyzeralo dobre. Celú noc snežilo tak intenzívne, že pribudlo viac, ako 20 centimetrov novej bielej pokrývky. No aj tak som šiel do prístavu, lebo som sa chcel presvedčiť, ako sa veci majú. Pod malou strieškou prešľapovalo asi desať po uši zababušených ľudí, ktorých som odhadoval na mojich spolucestujúcich.

11.12.2017 11:30
Tromso, Nórsko, loď Foto:
Na lodi
debata

Našiel som sprievodkyňu a spýtal sa jej, aké sú plány, keď je takéto počasie. Upokojila ma, že dôležitý je vietor, nie sneh. Takže všetko je v poriadku. O ôsmej ráno bola stále tma. O deviatej tiež a až o desiatej sa celkom rozvidnelo.

Tu, za polárnym kruhom, je naozaj všetko celkom iné ako u nás dole na juhu. Počas plavby fjordom som chcel okrem spoznávania nórskej prírody sledovať najmä migráciu veľrýb. Na to, aby sa to podarilo, som mal vyčlenených 5 hodín.

Už od prvého momentu, ako sa drevená loď „odtrhla“ od zamrznutého móla, vedel som, že fotoaparát sa dnes poriadne „zapotí“. Tak sa aj stalo. Miestami som nevedel, či mám pozerať skôr naľavo alebo napravo.

Biele kopce, ktoré boli také strmé, že ani človeku sa nepodarilo osídliť ich. Pôsobili ako strážcovia fjordov. Kde-tu som videl tesne pri pobreží malé drevené domčeky, v ktorých žili ľudia na samote. K niektorým z nich sa dá údajne dostať len loďou alebo snežným skútrom. Ja si neviem predstaviť život na tomto mieste. Dovolenku áno, ale to je asi všetko.

Naša loď sa pomaličky kolísala na malých vlnách, pokojných vôd Kaltfjordu. Desať párov nedočkavých očí striehlo na všetky smery, aby zahliadli aspoň jednu veľrybu. Toto trvalo od začiatku, až do konca plavby.

Tromsø - nórske prístavné mesto. Foto: Aleš Tvrdý
Tromso, Nórsko, zima, sneh Tromsø - nórske prístavné mesto.

Celý čas som pevne veril a dúfal, že sa to podarí, lebo toto bol môj už štvrtý pokus o ich sledovanie. Všetky predošlé boli neúspešné.

Po piatich hodinách krásnej plavby s výhľadom na nórske pobrežie loď dorazila na miesto, odkiaľ ráno začala plavbu. Na jednej strane som sa tešil z toho, že som zažil takú krásnu plavbu s výhľadmi, ktoré boli naozaj jedinečné.

No na strane druhej tu nebudem hrať hrdinu a tvrdiť, že v kútiku srdca som necítil žiaľ. Bol tam preto, lebo ani na štvrtýkrát sa mi nepodarilo vidieť tieto fascinujúce morské živočíchy.

Tromsø - nórske prístavné mesto. Foto: Aleš Tvrdý
Tromso, Nórsko Tromsø - nórske prístavné mesto.

Avšak, ako švihom čarovného prútika ma smútok prešiel hneď večer, keď sa na oblohe zjavila prvá polárna žiara. Príroda je nevyspytateľná a ohromná zároveň. Teraz, s miernym odstupom času, som spokojnejší, že som tie veľryby nevidel, akoby ich mal niekto umelo prikrmovať len preto, aby sa naplnili túžby turistov. Takto to malo jednoducho byť a o to viac sa budem tešiť, keď sa mi to nabudúce podarí.

Sledujte aj moje nasledujúce video, kde vám ukážem, ako vyzerá život bez slnka počas celého dňa a jediné, čo sa na oblohe zjaví, je obrovský Mesiac.

Tromsø - nórske prístavné mesto. Foto: Aleš Tvrdý
Tromso, Nórsko Tromsø - nórske prístavné mesto.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Aleš Tvrdý #Od rovníka za polárny kruh