Desať (ne)dosiahnuteľných cestovateľských snov: Toto by ste mali zažiť aspoň raz v živote

Blízke či vzdialené, bežné alebo ťažko dosiahnuteľné. Všetky tieto miesta však rozhodne stojí za to vidieť osobne, cez televízor či obrázky to nie je ono.

18.12.2017 07:00
cestovanie, cestovatelia, dvojica, mapa,... Foto:
(Ne)dosiahnuteľné cestovateľské sny?
debata

Obdivujte západ slnka na ostrove Gavdos

Gavdos je najjužnejším ostrovom Grécka a zároveň aj najjužnejším bodom Európy. Helénska republika sa rozkladá až z 20 % na ostrovoch, ktorých pod jej správu patrí až 3000, aj keď osídlených je len asi 140.

Gavdos leží v Stredozemnom mori, južne od Kréty, a má rozlohu 27 km². Ostrov má len hŕstku stálych obyvateľov, a tak žiaden luxus nečakajte, turistické služby sa tu poskytujú len v základnom rozsahu.

Dovolenkári sem cestujú zväčša trajektom do umelého prístavu Karavi. Hlavným mestom Gavdosu je Kastri, najjužnejšia osídlená dedina má názov Vatsiana.

Odfoťte si „veľkú päťku“ na safari

Exotika, vzrušenie, naháňačky, plíženie, radosť z úspechu… To všetko môžete zažiť pri „fotografickom love“ na päticu zvierat napríklad v Tanzánii. Domov neodídete, kým nebudete mať zvečnených všetkých kráľov Afriky – leva, slona, byvola, leoparda a nosorožca. Zamierte do Serengeti, najstaršieho národného parku Tanzánie s rozlohou 14 763 km².

V oblasti majú trvalý pobyt antilopy, zebry, pakone, byvoly, levy, leopardy či gepardy. Netreba však zabúdať na bezpečnosť a kvôli vydarenej fotografii zbytočne neriskovať. Niektoré zvieratá sú na návštevníkov v autách zvyknuté, za najnebezpečnejšie zviera z päťky sa považuje nevyspytateľný by­vol.

Doprajte si útek do tropického raja

Synonymom leta a dokonalej dovolenky je Karibik. Nachádza sa na juhu Severnej Ameriky a zahŕňa oblasť Karibského mora, pobrežia amerického kontinentu a ostrovy Veľkých Antíl (ako Kuba, Dominikánska republika, Jamajka), Malých Antíl (napríklad Panenské ostrovy či Barbados) a Bahamy.

Názov dostal po indiánskom kmeni Karibov, ktorí žili na ostrovoch pred príchodom Európanov. Okrem dokonalých pláží, teplého slnka a tyrkysového mora ponúka Karibik aj rozmanitú prírodu, od hustých zelených lesov až po suché piesočnaté oblasti s kaktusmi.

Top lákadlom je svetovo unikátne Podmorské múzeum v oblasti Quintana Roo, ktorého cieľom je pozdvihnutie povedomia a pomoc prírode.

Pláže s bielym pieskom pod palmami... Foto: SHUTTERSTOCK
Karibik, Dominikánska republika, more, palmy, pláž Pláže s bielym pieskom pod palmami...

Pokochajte sa na vlastné oči výhľadom na polárnu žiaru

Tancujúca aurora nad hlavou určite patrí medzi celoživotné zážitky. Vikingovia v nej videli tajomných jazdcov a často sa spomína aj v severských mýtoch, podľa ktorých za ňou treba hľadať duchov.

Aj keď dnes vieme, že polárna žiara je „len“ atmosférický úkaz, jej mágia neprestáva priťahovať. Aurora borealis na severnej pologuli a Aurora australis na južnej vzniká v termosfére a ide o voľné elektróny – slnečný vietor, ktorý priťahuje k Zemi magnetizmus.

Slnečné častice sa zrážajú s atmosférickými plynmi a vykúzľujú svetielkovanie. Jej farba závisí od výšky, červená aurora vzniká vo výške nad 200 kilometrov, nižšie sa vytvára zelená a pod ňou modrá.

Vstúpte na Päť zemí Cinque terre

Skalnatá pobrežná oblasť na talianskej riviére v Ligúrii zahŕňa päť dedín – Riomaggiore, Corniglia, Manarola, Vernazza a Monterosso –, ktoré sú charakteristické farebnými, terasovito a tesne vedľa seba postavenými domami. Pomedzi ne sa tiahne skalnaté pobrežie s útesmi. Oblasť si zachovala svoj pôvodný ráz – vinice, hradby, kľukaté chodníky, pekné pláže a priezračná voda. Cinque terre je jedným z najčistejších území v Stredomorí.

Okrem relaxu na pláži sa tu núkajú aj krásne turistické chodníky, ktoré dovedú návštevníkov ku krásnym výhľadom na staré hradby, kostoly, kaplnky.

Od roku 1997 je Cinque terre súčasťou svetového dedičstva UNESCO. V roku 1999 to bol na ploche 38,6 km² vyhlásený národný park (Parco Nazionale delle Cinque Terre).

Cinque Terre Foto: SHUTTERSTOCK
Cinque Terre, Taliansko Cinque Terre

Vydajte sa naprieč USA po Route 66

Koho by nefascinovali road movie, road tripy a Route 66? Cesta známa tiež ako Will Rogers Highway alebo Main Street of America či Mother Road. Otvorili ju v roku 1926 a spájala Chicago, Illinois na severovýchode so Santa Monicou, Kalifornia na západe.

Je dlhá 3,940 kilometrov a prechádza cez Missouri, Kansas, Oklahoua, Texas, Nové Mexico a Arizonu.

Na ceste sa môžete zastaviť pri pamätníku Willa Rogersa, prezrieť si Ranč kadilakov, zrelaxovať v zábavnom parku Tinkertown, odbočiť do Grand kaňonu a na konci cesty sa odfotografovať pri hviezde Scarlett Johansonovej na hollywoodskom Chodníku slávy.

Precestujte Rusko vlakovou Transsibírskou magistrálou

Najdlhšia nepretržitá železničná trať sveta a hlavná dopravná tepna Ruska, ktorá vedie z Moskvy do Vladivostoku, je dlhá 9 288 kilometrov. Legendárny Vlak č. 2 opúšťa Jaroslavľskú železničnú stanicu každý druhý deň, aby po siedmich dňoch ukončil svoju púť pri Japonskom mori.

A spoza okna sa je na čo pozerať – vlak prechádza tajgou, okolo miesta s obeliskom, ktorý signalizuje hranicu medzi Európou a Áziou; tundrou aj stepami. Môžete si prezrieť mestá ako Moskva, Nižnij Novgorod, Kirov, Perm, Jekaterinburg, Omsk, Novosibirsk, Krasnojarsk, Čita, Irkutsk, Chabarovsk a Vladivostok.

Transsibírsky expres - stará parná lokomotíva. Foto: SHUTTERSTOCK
Transsibírsky expres, Transsib, magistrála, vlak, červená hviezda, parná lokomotíva Transsibírsky expres - stará parná lokomotíva.

Navštívte tučniaky v Arktíde

Oblasť okolo severného pólu Zeme nie je skutočnou pevninou, na 30 mil. km² ju tvorí len ľad a sneh. Slovo Arktída pochádza z gréckeho αρκτικός (arktikos), teda „severný“, „arktický“ či „blízko medveďa“.

Arktídu si podelili najbližšie okolité štáty – Dánsko, Nórsko, Rusko, Fínsko, Švédsko, Island, USA a Kanada. Zvierací obyvatelia ľadového kráľovstva na ľudské polárne sektory nedbajú.

Okrem tučniakov obývajú Arktídu napríklad aj polárne zajace, lumíky, pižmone severské,soby, líšky, vlky, medvede biele, tulene, mrože a niekoľko druhov veľrýb.

Vyberte sa na Galapágy po stopách Darwina

Korytnačie ostrovy – po španielsky Islas Galápagos, je ekvádorské súostrovie vo východnej časti Tichého oceánu. Ležia na rovníku, ktorý pretína najväčší ostrov Isabela. Vznikli sopečnou činnosťou a niektoré vulkány sú aktívne doteraz. Do roku 1832 nepatrili ostrovy nikomu, potom ich anektoval Ekvádor.

Aj vďaka britskému prírodovedcovi Charlesovi Darwinovi, ktorý na základe pozorovania zvierat na ostrovoch napísal slávne dielo Pôvod druhov, vieme, že Galapágy sú výnimočné zvláštnymi druhmi zvierat ako prehistoricky vyzerajúcimi jaštermi a obrovskými korytnačkami.

Ostrovy sú národným parkom a tiež sú zapísané do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Žijú tu viaceré endemity ako tučniak galapágsky, leguán morský, korytnačka slonia (ktorá dala meno celému súostroviu), myšiak galapágsky a mnoho ďalších.

Galapágy Foto: SHUTTERSTOCK
Galapágy, tuleň, mláďa, Galapágy

Objavte stratené mesto na Machu Picchu

„Starý vrch“ alebo Stratené mesto Inkov sa nachádza na východných svahoch Ánd v južnom Peru vo výške 2 430 m n. m. na horskom hrebeni. Mesto objavil až v roku 1911 Havajčan Hiram Bingham.

Ten sa o stratenom meste dozvedel náhodou, z rozprávania a legiend starých Indiánov. Podarilo sa mu získať peniaze od National Geographic Society a Yale University v USA a do peruánskej džungle sa vrátil s celou hordou amerických archeológov a antropológov.

Ich pešie hľadanie bolo náročné, mesto z údolia nebolo vidieť, pretože vchod bol zničený a zarastený. Keď vystúpili na hrebeň, odhalili sa pred nimi starobylé zrúcaniny domov s políčkami a chrámová časť. Bingham nazval svoj objav kečuánskym jazykom – Machu Picchu, teda Starý vrch. Pôvodné meno mesta sa už asi nikdy nedozvieme.

Zdroj: Tripadvisor.com; Wikipedia.org; Meteo.sk; Wikipedia.org; Lecinqueterre­.org; Roadtripusa.com; Server.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie