Kanada ukrýva dedinu starú 14 000 rokov. Postavili ju skôr ako starý Rím a egyptské pyramídy

Donedávna sa všetci študenti na školách učili, že prví ľudia prišli do Severnej Ameriky pred 13 000 rokmi cez pevninu spájajúcu Sibír a Aljašku.

20.12.2017 07:00
debata (4)

Niektorí odborníci sa však domnievajú, že neskorší obyvatelia kontinentu sa priplavili už skôr a pozdĺž pobrežia postupovali na juh. Túto teóriu podporuje aj nedávny objav kanadskej študentky antropológie, napísal Newser.com.

Alisha Gauvreau so svojím tímom podľa CTV News našla na ostrove asi 300 kilometrov severozápadne od Victorie dôkazy o niekdajšej dedine.

Objavili ohnisko pochované 8 metrov pod zemou, v ktorom boli zachované drevené uhlie, ktorého vek určili na 14 000 rokov. V okolí vykopali rovnako staré oštepy, rôzne nástroje a rybárske háčiky.

Osada založená pred 14 000 rokmi je jedným z najstarších osídlení, ktoré sa v severnej Amerike nachádza. Svojím úctyhodným vekom trikrát predčila pyramídy v Gíze.

Tento objav tiež dáva zapravdu starým povestiam kmeňov z tejto oblasti. Starci zvykli vyprávať, že ich dávni predkovia prežili dobu ľadovú na úzkom páse pobrežnej oblasti, ktorá po celý čas nezamrzla na kameň.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Severná Amerika