O bosorke, ktorá nikdy neexistovala: Upálili ju a potom postavili pomník

Neďaleko škótskej dedinky Dunning, ktorá sa rozprestiera v bývalých parkoch okolo Duncrubského hradu, sa nachádza záhadný pomník. Je venovaný žene, ktorú upálili zaživa ako čarodejnicu. Podľa miestnych záznamov však nikdy nežila...

21.12.2017 07:00
debata (1)

Malá pyramídka z kameňov, na vrchu kríž. Okolo malé pozornosti na pamiatku: haliere, perie, mušle, vypchané zvieratá a drobné čajové sviečky, píše Atlasobscura.com. Na jednom kameni je bielym písmom zaznamenané: „Tu upálili Maggie Wallovú v roku 1657 ako čarodejnicu.“

Medzi rokmi 1500 až 1700 v Škótsku obvinili z čarodejníctva asi 3 800 ľudí, prevažne žien. Z nich približne 1 500 po vyšetrovaní pred inkvizičnými tribunálmi aj skutočne usmrtili.

Údaje o Maggie Wallovej však chýbajú. Navyše, až do roku 1866 neexistuje ani žiadny záznam o samotnom kamennom pomníku, hoci les Maggie Wallovej v okolí sa v dokumentoch spomína už v roku 1829.

Niektorí historici sa preto domnievajú, že žiadna takáto žena v skutočnosti nikdy neexistovala. A miestni len dodávajú, že niektorý člen rodiny Rollosovcov, ktorá kedysi obývala zámok Duncrub, mal zrejme nemanželský pomer s istou Maggie Wallovou. Keď sa celá aféra prevalila, vraj jej vinník ako akési odškodné postavil kamenný pamätník.

Príspevok, ktorý zdieľa Charliedoodles // Charlie Dear (@charliedoodles_),

Ďalšia teória hovorí, že Maggie mohla byť súčasťou skupiny, ktorá sa postavila na odpor voči novému miestnemu predstavenému, ktorého zvolila skupina úradníkov. Tých skutočne napadla skupina žien a niektoré chytili a potrestali.

Najpravdepodobnejší príbeh monumentu Maggie Wallovej hovorí, že kamennú pyramídu postavili na pamiatku všetkým obetiam obvineným z čarodejníctva, na ktoré sa dávno zabudlo ako na bezmenné zástupy. A meno zrejme dostal práve podľa lesa, ktorý ho obklopuje, nie naopak.

Na pamätníku sa príležitostne objaví veniec, ktorý sem prinesie niekto, kto si spomenie na nespravodlivosti páchané v menej očistenia spoločnosti.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Škótsko #bosorka #inkvizícia #čarodejníci