Island má už plné zuby správania turistov, môže si však za to sám. Tak trochu

Návštevníci ostrovnej krajiny podceňujú nebezpečenstvo a k miestnym sa správajú povýšenecky. Island sa preto rozhodol narastajúci turizmus obmedzovať.

26.12.2017 07:00
Zátoka Jökulsárlón, Národný park Vatnajökull,... Foto:
Islandská zátoka Jökulsárlón
debata (3)

Tomuto kroku priamo prechádzali viaceré nehody, ktoré mala na svedomí ľahkovážnosť turistov. Jeden návštevník sa zrútil z útesu Hljóðaklettar v severovýchodnej vysočine.

Zanedlho nato spravila iná turistka fatálnu chybu, keď zišla z chodníka pri najfotografova­nejšej hore krajiny Kirkjufell a spadla do priepasti, píše Citylab.com.

Aj keď sa tieto dva incidenty dajú pripísať skôr nešťastnej náhode ako „systematickej“ nepozornosti, faktom je, že čoraz viac turistov prichádza na Island bez toho, aby boli úplne pripravení na extrémny terén a počasie.

Islanďania musia opakovane varovať turistov aj pred tým, čo je úplne zjavne nebezpečné – napríklad približovanie sa k vriacim prameňom. Island mnohí berú ako akýsi zábavný park plný vzrušujúcich no absolútne neškodných atrakcií.

Návštevníci často nadobudnú dojem, že sú na ostrove sami, Islanďania poväčšine obývajú len pobrežné oblasti a najviac sa ich koncentruje v hlavnom meste. Vnútrozemie krajiny tak prevažne tvorí ľudoprázdna ľadová a skalná púšť. K prírode nešetrný prístup prišelcov však Islanďanov, povestných svojím prísnym ekologickým správaním, poburuje.

Problémom je napríklad divoké bivakovanie. Keďže na ostrove sú pomerne vysoké ceny a ubytovanie, ale aj kempovanie v oficiálnych kempoch, môže vyjsť skutočne draho, mnohí turisti sa uchyľujú k neštandardnému riešeniu – rozložia si svoj prístrešok vo voľnej prírode, kde aj zanechávajú „stopy“.

Okrem robenia neporiadku však nepoznajúc nestabilné podložie alebo prichádzajúcu zmenu počasia takto riskujú aj svoje zdravie a životy. Iní zasa obťažujú domácich tým, že chodia od dverí k dverám a pýtajú si nocľah zadarmo.

A cestovatelia majú na rováši aj iné nepríjemnosti. Neprejde týždeň, aby sa na verejnosť nedostali stále ďalšie prípady, keď turisti vykonávajú potrebu doslova hocikde, kde to na nich príde. Bizarný je tiež spôsob, ako sa tieto výtržnosti vyplavujú na svetlo – prostredníctvom virálne šírených videí.

Nedávno sa vo svahu obrastenom machom objavili vyryté veľké slová „pošli nahotinky“. Tento „vtip“ by azda niekoho pobavil, keby nápis po týždni zarástol. Mach však slová zakryje až o 70 rokov. Dovtedy to už smiešne nebude…

Turistov vykázala aj hlavná koncertná hala Harpa v Reykjavíku po tom, ako si neúnosne množstvá z nej spravili doslova denný bar. V slávnostných priestoroch si jednoducho dávali šlofíka alebo trúsili odrobinky zo sendvičov, ktoré si tam prišli v teple zjesť.

Za veľký záujem turistov si však čiastočne môže aj sám Island. Po kríze v roku 2008 sa rozhodol investovať do rozvoja cestovného ruchu, prilákať návštevníkov, a tak pomôcť oživiť svoju ekonomiku.

A turisti prišli a ich počet stále rastie. Len od januára do júna tohto roka ich sem zavítalo milión, čo je 30-percentný nárast oproti rovnakému obdobiu v minulom roku…

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Island