Jedenásť NAJ Maďarska: Bludisko, 120-ročné metro, tajomné číslo 96

Ako to, že Maďari majú more, prečo majú najviac laureátov Nobelových cien, kto u nich hrá šach a ako to, že Tokaj predbehol Bordeaux?

27.12.2017 07:00
Maďarsko, šípka, cestovanie, smer, hory,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Prvá oficiálna vinárska oblasť na svete

Ak ste si doposiaľ mysleli, že prvenstvo drží Bordeaux, boli ste na omyle. Tokaj, kde sa vyrába víno od 5. storočia, oficiálne vyhlásil kráľ Karol za vinársky región už 120 rokov pred francúzskou oblasťou.

Najväčšie bludisko

Pod hlavným mestom sa ukrýva svetovo najväčší prírodný labyrint. Systém podzemných chodieb a asi 200 komôr, s dĺžkou vyše 1 200 metrov, vyhĺbili do pevných skál termálne pramene. Chodby sa hadia v hĺbke 16 metrov pod Budapeštianskym hradom a sú zapísané na zozname UNESCO.

Príspevok, ktorý zdieľa (@joincey),

Druhá najväčšia synagóga na svete

Svätostánok na ulici Dohány je najväčšou synagógou v Európe a zároveň jednou z najväčších na planéte. Je súčasťou svetového dedičstva UNESCO.

Najväčší majster únikov

Zabudnite na Davida Copperfielda. Najslávnejší iluzionista Erich Weisz, známy pod menom Harry Houdini, ktorý dotiahol vyslobodenie sa z kazajky, pút a ďalších nemožných väzení, do dokonalosti, sa v roku 1874 narodil práve v Budapešti.

#HarryHoudini

Príspevok, ktorý zdieľa ................... (@timesgoneby),

Najmúdrejšie hlavy

Maďarsko má doposiaľ 13 laureátov Nobelovej ceny. V prepočte na obyvateľa je to viac ako Fínsko, Španielsko, Kanada a Austrália. V každej kategórii okrem mieru.

Najznámejší hlavolam

Slávna Rubikova locka s deviatimi farebnými plôškami na každej strane, uzrela svetlo sveta práve v Maďarsku. Vymyslel a zostrojil ju sochár a profesor Erno Rubik v roku 1974.

Príspevok, ktorý zdieľa GabyNar Repostería (@gabynarreposteria),

Najšikovnejšia šachistka

Judit Polgar získala v roku 1991 titul veľmajsterky vo veku len 15 rokov. Táto náročná hra je však obľúbená po celej krajine, hrá sa aj na plávajúcich šachovniciach počas máčania sa v kúpeľoch.

Príspevok, ktorý zdieľa Fierce Females (@fierrrcefemales),

Najmaďarskejšie číslo? 96

Arpád bol korunovaný v roku 896, budapeštianske metro otvorili presne o 1000 rokov neskôr v rok 1896. Podľa mestského nariadenia nesmú budovy v Budapešti presiahnuť výšku v prepočte 96 stôp (30 metrov). A 96 sa týka aj maďarskej hymny. Ak sa spieva v správnom tempe, mala by znieť presne 96 sekúnd.

Najhistorickejšie metro

Budapešť má najstaršie metro kontinentálnej Európy. Keď ho v roku 1896 spustili do prevádzky, bolo len druhou elektricky ovládanou podzemnou železnicou na svete – po Londýne.

Príspevok, ktorý zdieľa Aleksander Fedoruk (@aleksander.fedoruk),

Najrýchlejší spisovatelia

Kto sa túži stať majstrom slova, stačí, ak navštívi budapeštiansky mestský park, kde sa nachádza socha Anonymusa. Sediaca postava drží v pravej ruke pero a podľa legendy každý, kto sa ho dotkne, razom sa stane brilantným spisovateľom. Podľa vylešteného povrchu je vidieť, že záujem je obrovský.

Najmaďarskejšie more

Slávne jazero Balaton, pri ktorom aj dnes dovolenkuje mnoho Slovákov, je najväčšie v strednej Európe. S takmer 600 štvorcovými kilometrami ho domáci radi titulujú Maďarské more. Sírne vody neďalekého menšieho jazera Hévíz majú zasa vychýrené liečivé vlastnosti a chodia sem ľudia s reumatické ochoreniami. Hévíz je najväčším biologicky aktívnym a prirodzeným termálnym jazerom na svete.

Zdroj: Telegraph.co.uk; Cez-okno.net; Wikipedia.org

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Budapešť