Ako sa oslavuje nový rok vo svete? Na cintoríne aj v sprievode červených trenírok

Chutné jedlo, zábava, novoročný prípitok a ohňostroj patria na Silvestra vo väčšine kultúr k nevyhnutnostiam.

31.12.2017 07:00
silvester, oslava, zábava, párty Foto:
Ilustračné foto.
debata

V niektorých kútoch sveta však narazíte aj na netradičné tradície. V Chile sa môžete zúčastniť na oslavách na cintoríne, v Španielsku sa zasa o polnoci prejsť mestom v spodnom prádle.

Nový rok najskôr oslavujú v Sydney

Oslavy Silvestra v mestách bývajú veľkolepé a pre turistov atraktívne. Austrálske Sydney však oproti iným svetovým metropolám ponúka o niečo viac. Vďaka jeho polohe tam totiž polnoc odbije zo všetkých hlavných miest najskôr.

Tvorcovia programu osláv, na ktorých sa každoročne zúčastňujú až dva milióny ľudí, sa však nesústredia len na polnočný prípitok. Aj tento rok je pripravený zaujímavý program, ktorý zahŕňa leteckú show aj ceremóniu na uctenie domorodých kultúr sprevádzanú dymovými obradmi.

O deviatej večer je na programe rodinný ohňostroj pre malých divákov, ktorí nevydržia byť hore do neskorých hodín. Nasledovať bude fascinujúci prehliadka osvetleného prístavu a plaviace sa lode.

Vrcholom novoročných osláv v Sydney je jednoznačne ohromný polnočný ohňostroj, kde sa okrem svetelného zážitku môžete kochať výhľadom na majestátnu budovu opery a most Harbour Bridge.

Ohňostroj v austrálskom Sydney. Foto: SITA/AP, Rob Griffith
Silvester, Sydney Ohňostroj v austrálskom Sydney.

Silvestrovskú noc na cintoríne zažijete v Chile

Chilania majú posledný deň v roku hneď niekoľko zaujímavých tradícií. Zlatý prsteň na dne pohára so šampanským im má priniesť šťastie. Šťastný rok čaká podľa povery aj toho, kto po celý deň nosí žlté spodné prádlo oblečené naruby a po odbití polnoci si ho oblečie správne. Peniaze ukryté v topánke majú zasa zaistiť rok plný bohatstva.

Tí, ktorí chcú v nadchádzajúcich mesiacoch veľa cestovať, o polnoci obchádzajú dom s kufrom v ruke.

To, aký prichádzajúci rok bude, Chilania spoznajú podľa hrozna. S každým úderom zvonu o polnoci zjedia jednu guľôčku obľúbeného ovocia. Podľa toho, či je dvanásť guľôčok hroznového vína kyslých alebo sladkých, sa podľa Chilanov bude odvíjať celý rok.

Okrem tradičných zvykov, ktoré väčšinou sprevádzajú rodinné silvestrovské oslavy, sa v Chile môžete stretnúť aj s bizarnejšími spôsobmi novoročných osláv. Obyvatelia malého mesta Talca trávia Silvestra na cintoríne. Zdanlivo desivá tradícia vznikla v roku 1995, keď jedna z miestnych rodín vnikla na cintorín v túžbe stráviť slávnostný večer s nedávno zosnulým otcom.

Miestne úrady od tej doby na Silvestra cintoríny otvárajú, a dokonca vyzývajú miestnych, aby príchod nového roku oslávili so svojimi zosnulými blízkymi. Pozostalí tak na cintorín nosia jedlo a nápoje, zdobia hroby a zapaľujú vedľa nich ohne. Oslavy v blízkosti zosnulých im podľa ich viery prinášajú mier v duši a zaistia šťastie v ďalšom roku.

V Ekvádore si s končiacim rokom poradí oheň

Nemali ste dobrý rok a chcete sa s ním náležito rozlúčiť? Alebo sa hneváte na niekoho konkrétneho a chcete to nadobro vyriešiť? V tom prípade je pre vás Ekvádor tým správnym miestom na oslavy Silvestra. Miestni obyvatelia totiž po stáročia dodržiavajú zvláštnu tradíciu spočívajúcu v pálení vecí a špeciálnych figurín.

S príchodom polnoci obradne zapália fotografie a obrázky pripomínajúce niečo bolestivé a nevyriešené z predchádzajú­ceho roku.

Každá rodina tiež pred koncom roku vyrobí veľkú figurínu nazývanú „viejos“ naplnenú pilinami a novinami, ktorá symbolizuje uplynulý rok. S odbitím polnoci ju pred domom zapália, čím sa rozlúčia so starým rokom a s čistým štítom privítajú ten nastávajúci. Táto netypická tradícia sa môže zdať trochu desivá, pohľad na osvetlené ekvádorské ulice je ale impozantný.

Príspevok, ktorý zdieľa jhonatan ibarra (@tierra_de_fuego),

Otužilci aj exhibicionisti si užijú vo Valencii

Oslavy len pre odvážnych ponúka na Silvestra mestečko La Fint de la Figuera v blízkosti španielskeho mesta Valencia. Zvykom miestnych je totiž uvítať nový rok len v spodnom prádle. To ale nemôže byť hocijaké. Spodné prádlo musí mať červenú farbu, ktorá podľa povier prináša šťastie.

Oblečenie okrem toho musí byť nové, majiteľ si ho smie obliecť len raz, pri príležitosti novoročných osláv. Odvážni Španieli, ktorí chcú mať v ďalšom roku veľkú porciu šťastia, tak každoročne bez ohľadu na počasie vyrážajú do ulíc a v sprievode vítajú nový rok.

Prvý východ slnka v novom roku zažijete v Kórei

Kto nie je príliš na bujaré oslavy a túži po jedinečnom spirituálnom zážitku, môže vyraziť do Južnej Kórei do mesta Homigot. Toto miesto je najvýchodnejšie položené v celej krajine, stovky ľudí sem preto prichádzajú na každoročný festival, aby uzreli prvý novoročný východ slnka.

Pohľad je to skutočne nezabudnuteľný. Impozantnú panorámu rozľahlého mora a historického majáku totiž dopĺňa obrovská bronzová socha ruky týčiacej sa z mora. Práve cez jej prsty pozorujú prítomní prvé slnečné lúče prichádzajúce­ho roku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Silvester