Piesočná kosa, Via Baltica, národný park na každý deň. Litva čaká na svoje objavenie

Najjužnejšiu a najväčšiu z troch pobaltských krajín turisti často prehliadajú a nenapadne ich zaradiť ju do svojho cestovateľského zoznamu. Tu je však niekoľko silných dôvodov, prečo by ste Litvu mali tento rok navštíviť.

16.01.2018 07:00
Vianoce, vianočné stromčeky, vianočné stromy,... Foto: ,
Tradičné zapaľovanie vianočného stromčeka vo Vilniuse na Katedrálnom námestí.
debata

Pestré hlavné mesto Vilnius

Od začiatku 14. storočia sa z Vilniusu stalo zoskupenie architektonických štýlov, najmä barokového, gotického a renesančného. Neobíďte najmä prezidentský palác, univerzitný areál a niektoré z mnohých kostolov.

Litva, Vilnius Foto: SHUTTERSTOCK
Litva, Vilnius, kostol sv. Anny, sv. Bernarda, Bernardine, NEST1 NEPOUZI Litva, Vilnius

Zaujímaví susedia

Litva hraničí so štyrmi krajinami: Poľskom, Lotyšskom, Bieloruskom a Kaliningradskou oblasťou (exklávou Ruska), takže môžete svoju cestu do Litvy ľahko spojiť s návštevou ktorejkoľvek z týchto krásnych krajín.

Úžasné pobrežie

Baltské more líže Litvu len na 90 kilometroch, ale je tu mnoho čo vidieť. Letovisko Palanga na severe je plné energie, zábavy a nočného života. Kuršská kosa na juhu – piesočný polostrov – je dedičstvom UNESCO.

Foto: SHUTTERSTOCK
Vilnius, Litva

Via Baltica

Niečo ako Route 66 či Hodvábna cesta? E67 alebo „Via Baltica“ patrí medzi najúžasnejšie cesty na svete a spája Prahu s Helsinkami, pričom prechádza cez Poľsko, Litvu, Lotyšsko a Estónsko.

Národné parky na každý deň

V Litve má každý z piatich neoficiálnych kultúrnych regiónov (Aukštaitija, Samogitia, Dzūkija, Suvalkija, a Lithuania Minor) svoj vlastný národný park. Každý z nich stojí za návštevu. Labanoras je najväčší z nich a ukrýva viac ako 300 nedotknutých jazier.

Zasnežený litovský región Ignalina, 106 km... Foto: SITA/AP, Mindaugas Kulbis
Litva, les, stromy, zima, hora, sneh, ihličnany, mráz, Zasnežený litovský región Ignalina, 106 km severne od Vilniusu.

Skvelé hudobné festivaly

Ak milujete živú hudbu, potom budete milovať Litvu. Granatos Live, ktorý privítal také hviezdy ako Bastille či Ellie Goulding, Bliuzo Naktys (zameraný na blues) a Galapagai (rock) sú tri z najväčších a majú medzinárodnú zostavu. Pozriete si vystúpenie svojich obľúbených interpretov.

Zdroj: Wikipedia.org; Theculturetrip­.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Litva #Vilnius