Tri zaujímavé krajiny, ktoré vlastne nie sú krajinami

Sú štáty, ktoré si svoje vzájomné hranice zámerne zmazávajú, iné zasa dlhé roky o definovanie svojho územia ako štátu bojujú.

03.01.2018 07:00
debata

Palestína

Územie, známe tiež ako Svätá zem, je posvätným pre židov, kresťanov a moslimov. Keď sa však spýtate na Svätú zem vo svete, dostanete rozdielne odpovede – podľa toho, kto túto otázku dostane.

Podľa mnohých Arabov je Palestína historickým krajom v Prednej Ázii medzi riekou Jordán, Stredozemným, Mŕtvym a Červeným morom. Pre Židov, predovšetkým Izraelčanov, však Palestína vôbec neexistuje.

Palestínsky pastier na chrbte svojho oslíka... Foto: SITA/AP, Oded Balilty
Izrael, osol, somár, Palestínčan Palestínsky pastier na chrbte svojho oslíka neďaleko izraelskej osady Argaman v Jordánskom údolí.

Toto územie sa vlastne v moderných dejinách netešilo z nezávislosti – do roku 1918 bolo súčasťou Osmanskej ríše, v roku 1920 sa stalo britským mandátnym územím. Do oblasti prichádzalo čoraz viac Židov, čo v roku 1936 viedlo k vojne medzi nimi a Arabmi. V roku 1948 Veľká Británia svoj mandát ukončila a vznikol štát Izrael.

Palestína stratila územnú celistvosť a bola rozdelená medzi Izrael, Egypt, ktorý obsadil pásmo Gazy, a Jordánsko, ktoré obsadilo Západný breh Jordánu.

V roku 1988 sa Jordánsko vzdalo svojich nárokov a Organizácia pre oslobodenie Palestíny vyhlásila samostatné palestínske územie a zároveň uznala právo Izraela na existenciu.

V roku 2012 sa štatút Palestíny v rámci OSN zmenil z „pridruženej entity“ na „nečlenský pozorovateľský štát“.

Odhliadnuc od rozporov, územie Palestíny je neuveriteľne historicky bohaté – či už navštívite Jericho (ktoré sa považuje za jedno z najdlhšie kontinuálne osídlených miest na svete) alebo Betlehem, teda Dávidovo mesto, kde ho korunoval na kráľa Izraela, a kde sa neskôr narodil Ježiš Kristus.

Po prehliadke miest sa ponorte do vôd Mŕtveho mora – jeho rozloha je 1 050 km² a je najnižšie položenou vodnou plochou na planéte, leží 392 metrov pod hladinou mora. Je tiež najslanšie – moria bežne obsahujú asi 3,5 % soli, Mŕtve more jej obsahuje skoro 10-krát toľko.

Západne od Mŕtveho mora sa rozprestiera Judská púšť, ktorú mnohí považujú za slávne biblické Údolie tieňov smrti. Rozlohou patrí medzi malé púšte (1500 km2), ukrýva viacero prírodných rezervácií, historických pamiatok a kláštorov.

Kašmír

Nielen v textilnom obchode, ale aj v Indii by ste našli Kašmír. O Kašmírske údolie sa však s Indiou sporí Pakistan. Hlavným dôvodom je náboženstvo, táto oblasť je, na rozdiel od Indie, moslimská.

V roku 1947, teda po tom, ako sa v Indii ukončila britská nadvláda, sa kašmírsky maharadža rozhodol (bez OSN nariadeného referenda) pripojiť územie k Indii, čo sa islamskému Pakistanu nepáčilo.

Kašmírska žena chytá ryby z jazera Dal. Foto: SITA/AP, Mukhtar Khan
India, Kašmír, most, rieka, dáždnik, rybolov, jazero Kašmírska žena chytá ryby z jazera Dal.

V nasledujúcich mesiacoch sa dali do pohybu miliónové masy – moslimovia z Indie odchádzali, hinduisti sa, naopak, do nej prisťahovávali.

Odvtedy Kašmír nenašiel pokoj a takmer na dennom poriadku boli teroristické útoky, vraždy, štrajky. Relatívny pokoj zavládol v roku 2010, no stále sa z času na čas objaví hrozba v podobe moslimského separatistu odhodlaného na čokoľvek.

Keby v Kašmíre nastal mier, určite by sa stala obľúbenou turistickou destináciou svietiacou v ponuke mnohých cestoviek. Hory lákajú na turistiku a zimné športy, južné svahy Himalájí sľubujú dobrodružstvo, krištáľové vody jazier sa pohrávajú s farebnými loďkami a leknami na hladine.

Najkrajšie jazero je Tal, po ktorom sa v zastrešených loďkách prevážajú indickí návštevníci. Po obvode je množstvo hausbótov.

Taiwan

Ostrovný štát, dlhým názvom Čínska republika, sa rozprestiera vo Východočínskom mori, patria mu ostrovy Taiwan, Ťinmen, Matsu a súostrovie Pcheng-chu (Peskadorské ostrovy, Rybárske ostrovy). Od čínskych brehov je vzdialený 150 až 200 kilometrov.

Taiwan Foto: SHUTTERSTOCK
taipei, taiwan, mrakodrap, veža Taiwan

Napriek tomu, že v Európe a Amerike sa o Taiwane bežne hovorí ako o samostatnom území, krajina doposiaľ nemá suverenitu. Oficiálne ani Slovensko Taiwan neuznáva. Jeho vyhlásenie bolo jednostranným aktom bez súhlasu materskej krajiny.

Taiwanskí športovci reprezentujú svoju vlasť na olympiáde pod názvom Čínsky Taipei a súťažia pod vlajkou svojho olympijského výboru, podobne ako Hong Kong, ktorý má tiež relatívnu nezávislosť.

Navyše, na rozdiel od Palestíny či Kašmíru je na Taiwane bezpečne a duch modernej doby dýcha z každého rohu. Tamojšie Medzinárodné letisko Taiwan Tchao-jüan je v top dvadsiatke najlepších na svete.

V taiwanskom hlavnom meste Tchaj-pej sa týči štvrtá najvyššia budova na svete – Taipei 101. V druhom najväčšom meste Kao-siungu turisti obdivujú Konfuciov palác či Lotosové jazero. Tamojší námorný prístav je štvrtým najväčším na svete.

Návštevníci často mieria tiež do Tchaj-nanu, ktorý je populárny vďaka množstvu budhistických, taoistických a konfuciovských chrámov. Výročné karnevaly a slávnosti lákajú domácich aj zahraničných návštevníkov.

Zdroj: Wikipedia.org; Weirdandamazin­gtravel.about­.com; Wikipedia.org; Ephoto.sk; Weirdandamazin­gtravel.about­.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #štát #Palestína #Taiwan #kašmír